Szukaj

Menu na Sylwestra

Nocna zabawa, taniec i ruch sugerują, aby potrawy na Sylwestra były lekkie i pobudzające, a także wygodne w formie podania. Planując sylwestrowe menu ukierunkujecie się na jego lekkostrawną i przyswajalną formułę. Nie powinno w nim zabraknąć małych przekąsek typu fingerfood, ryb i owoców morza w wielu odsłonach, a także kolorowych sałatek. Warto podać przynajmniej jedno gorące danie, które rozgrzeje żołądek i zapewni energię na całą noc.

Poniżej przygotowałam dla Was szybki przegląd sylwestrowych dań, przekąsek i deserów. To wybrane przeze mnie przepisy, które doskonale sprawdzą się na sylwestrowym przyjęciu w domu.

Najnowsze wpisy oznaczone etykietą "Sylwester" na bieżąco będą pojawiać się TUTAJ.
 

Finger Food

Małe przekąski na jeden kęs. Są chyba najbardziej lubianą - ze względu na wygodę konsumpcji - formą kulinarnej części wieczoru. Proste lub finezyjne, podane na tacy, w papilotkach lub specjalnych, małych naczynkach z pewnością urozmaicą Wasze przyjęcie. O inspiracjach na FingerFood pisałam również tutaj. Zobaczcie koniecznie!


Krewetka na sałatce z owoców egzotycznych



Kruche babeczki ze szpinakiem i serem feta



Mini tarta zapiekana z pomidorem z dodatkiem koziego twarożku



Mini vol-au-vent z dwoma musami



Seler naciowy z musem serowym



Tartinka z matjasem, curry i pomarańczą

 

Sałatki

Lekka formuła i mnogość barw sylwestrowych sałatek zawsze cieszy się powodzeniem gości. W zależności od składu takiej sałatki, możecie przygotować ją w pojedynczych porcjach, wykorzystując do tego małe pucharki, lub niskie szklanki o ciekawych kształtach.


Sałatka Caprese
 


Sałatka z brokułów, mozzarelli i wędzonego łososia na purée z pieczonej papryki



Sałatka z buraczków, śledzia i winnego jabłka

 

 

Przekąski i dania zimne

Przekąski i dania serwowane na zimno to najczęściej wędzone lub marynowane ryby, wytrawne muffiny i faszerowane warzywa. Ich formuła przewiduje zazwyczaj serwowanie na talerzu lub na dużej tacy, z której każdy uczestnik spotkania nakłada sobie własną porcję.


Ekler kanapkowy
 


Muffiny ze szpinakiem i serem feta



Omlet z łososiem i serkiem ricotta

 

Paris-Brest z musem z wędzonych ryb i oliwkami



Plastry wędzonego łososia z dużymi chipsami ziemniaczanymi i jogurtowym dipem



Pomidor faszerowany twarożkiem z koziego sera



Tatar wołowy z ostrygą

 

Przekąski i dania ciepłe

Przekąski i dania serwowane na gorąco to zarówno alternatywa dla przekąsek zimnych, jak również konieczność rozgrzania gości ciepłym posiłkiem. Sprawdzą się tu zwłaszcza mięsa - raczej lekkostrawny drób niż tłusta wieprzowina, jak również wszelkie risotta, tarty i quiche (które możecie przygotować wcześniej, a przed podaniem odgrzać w piekarniku) oraz ryby i owoce morza.


Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli



Comber z królika na warzywach sezonowych



Dentex w cieście filo na ragoût z kalmarów



Fizioły, czyli fasola ze śliwkami na wędzonce



Konfiturowane udko z gęsi



Krewetka i kalmar na galaretce z ogórka



Krucha tarta z porem i serem kozim



Makrela w białym winie z dodatkiem cytryny i ziół



Risotto cytrynowe z krewetkami i zielonym groszkiem

 

 
Słodkie

Obok ciasta lub tortu na sylwestrowym stole świetnie sprawdzą się kolorowe cupcakes. Desery takie jak pieczony ananas lub Crème caramel są wyjątkowe i eleganckie, za to desery mrożone (np. semifreddo) doskonale orzeźwiają i pobudzają.


Ananas pieczony. Wanilia, rum i sos karmelowy.



Ciastko czekoladowe



Crème caramel i śliwki gotowane w czerwonym winie



Cupcakes czekoladowo-pomarańczowe



Semifreddo z chrupkami migdałowymi



Semifreddo z selera naciowego



Tort Schwarzwaldzki

  


Pieczywo i dodatki

Pieczywo na jeden kęs, czyli małe bułeczki, pikantne pogacze lub własnoręcznie przygotowana bagietka będą dopełnieniem serwowanych dań i sałatek. Nie powinno też zabraknąć wszelakich sosów i dipów, którymi - w zależności od upodobań - goście będą mogli wzbogacić swoją sałatkę lub przekąskę.


Bagietki



Małe pszenne bułeczki



Pogácsa



Tzatziki

 


A Wy, co najchętniej podajecie lub spożywacie podczas zabawy sylwestrowej?

,

Komentarze

wilczyca Aga (niezweryfikowany)

wspaniałe menu, warto zapisac sobie ten zestaw by mieć pod ręką do wykorzystania. Dziekuję i pozdrawiam

09 stycznia 2012 - 13:00
Nat. (niezweryfikowany)

Dziękuję za to zastawienie - spadło mi jak z nieba :)) W tym roku nieoczekiwanie i nieodwołanie spadło na mnie przygotowywanie Sylwestra... i głowiłam się nad menu :) Na pewno wykorzystam coś z Twoich przepisów =)

Pozdrawiam ciepło!
Nat.

28 grudnia 2011 - 19:10

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania