Wykorzystanie ciasta parzonego, zwanego również ptysiowym w formie kanapki to miła odmiana tej popularnej przekąski. Jeżeli pieczecie wyroby z ciasta parzonego, warto uformować kilka podłużnych eklerów, aby wykorzystać je w proponowanej przez nas formie.
Z podanej proporcji wychodzi około 10 ptysiów.
Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania, Pieczywo, Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto ptysiowe/parzone
Ekler kanapkowy
Składniki na ciasto parzone:
125 ml wody
50 g masła
100 g mąki pszennej typ 500
3 jajka
1 żółtko do smarowania
mak do posypania
Do przełożenia:
każdy ulubiony dodatek do kanapek: sery, wędlina, wędzone ryby, pasty twarożkowe i nie tylko, oliwki, warzywa itp.
Do przełożenia prezentowanej kanapki wykorzystaliśmy: ementaler, ser feta, pomidory koktajlowe, rukolę, oliwki, twarożek i pokrojoną w kostkę szynkę.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i włożyć masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i zagotowania całości. Ogień ustawić na średni płomień. Do rondelka wsypać mąkę i dokładnie oaz energicznie mieszać, aby połączyła się z gorącym płynem. Przesmażyć ciągle mieszając, aby masa nie przypaliła się. Odstawić do przestudzenia. Następie do letniej masy dodać jajko i miksować na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno dwa pozostałe jajka. Masę miksować aż będzie dobrze napowietrzona i gładka. Nałożyć do szprycy i wyciskać eklery o długości 10-15 cm. Żółtko wymieszać z odrobiną wody i posmarować wierzch każdego eklera. Posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawać eklery wzdłuż na pół i przełożyć ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Ekler w wersji nieeklerowej, w pozytywnym znaczeniu :) Podoba mi się taki!
Bardzo ciekawie :) A takie kanapki to ja uwielbiam!
wyśmienity ekler!
Dodaj nowy komentarz