Szukaj

Ekler kanapkowy

Wykorzystanie ciasta parzonego, zwanego również ptysiowym w formie kanapki to miła odmiana tej popularnej przekąski. Jeżeli pieczecie wyroby z ciasta parzonego, warto uformować kilka podłużnych eklerów, aby wykorzystać je w proponowanej przez nas formie.

Z podanej proporcji wychodzi około 10 ptysiów.


Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania, Pieczywo, Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto ptysiowe/parzone


 


Ekler kanapkowy

Składniki na ciasto parzone:

125 ml wody
50 g masła
100 g mąki pszennej typ 500
3 jajka

1 żółtko do smarowania
mak do posypania

Do przełożenia:

każdy ulubiony dodatek do kanapek: sery, wędlina, wędzone ryby, pasty twarożkowe i nie tylko, oliwki, warzywa itp.
Do przełożenia prezentowanej kanapki wykorzystaliśmy: ementaler, ser feta, pomidory koktajlowe, rukolę, oliwki, twarożek i pokrojoną w kostkę szynkę.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto parzone: do rondelka wlać wodę i włożyć masło, podgrzewać do momentu rozpuszczenia masła i zagotowania całości. Ogień ustawić na średni płomień. Do rondelka wsypać mąkę i dokładnie oaz energicznie mieszać, aby połączyła się z gorącym płynem. Przesmażyć ciągle mieszając, aby masa nie przypaliła się. Odstawić do przestudzenia. Następie do letniej masy dodać jajko i miksować na wysokich obrotach. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno dwa pozostałe jajka. Masę miksować aż będzie dobrze napowietrzona i gładka. Nałożyć do szprycy i wyciskać eklery o długości 10-15 cm. Żółtko wymieszać z odrobiną wody i posmarować wierzch każdego eklera. Posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawać eklery wzdłuż na pół i przełożyć ulubionymi dodatkami.

Ptyś kanapka

Składnik główny: 
szynka
Składnik główny: 
oliwki
Składnik główny: 
pomidory
Rodzaj dania: 
Śniadanie
Przekąska

Komentarze

Book Me a Cookie (niezweryfikowany)

Ekler w wersji nieeklerowej, w pozytywnym znaczeniu :) Podoba mi się taki!

23 sierpnia 2011 - 10:23
Gość (niezweryfikowany)

Bardzo ciekawie :) A takie kanapki to ja uwielbiam!

22 sierpnia 2011 - 19:55
Kaś (niezweryfikowany)

wyśmienity ekler!

22 sierpnia 2011 - 16:49

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania