Szukaj

Comber z królika na warzywach sezonowych

Doskonały jako danie gorące, jak i zimna przystawka. U nas z suszoną śliwką, ale można go również faszerować suszoną morelą. Comber z królika podajemy na sezonowych warzywach - latem świetnie komponuje się z papryką, cukinią, bakłażanem, a zimą np. z duszoną kapustą włoską.

Prezentowany comber przygotowany jest metodą parzenia. Polega ona na szczelnym zawinięciu mięsa w folię spożywczą, umieszczeniu go w gorącej wodzie (80 stopni) i utrzymywaniu w tej temperaturze przez określony czas. Nawet, jeśli nie posiadacie termometru, wystarczy ustawić nie przykryty pokrywką garnek na minimalnym płomieniu. Ważne, aby woda nie gotowała się. Nasz comber został przygotowany w taki właśnie sposób - mięso jest soczyste i miękkie.


Polecamy też więcej przepisów na: Mięsa
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: królika, śliwki suszone


 

Comber z królika na warzywach sezonowych

Składniki na 2 osoby:

2 combry z królika
8-10 suszonych śliwek lub moreli
1/2 bakłażana
1/2 cukinii
1/2 papryki
kilka pomidorków koktajlowych
świeży tymianek
olej do smażenia
1 ząbek czosnku
sól
pieprz


Na sos:
200 ml śmietany 30%
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 łyżka masła
sól
pieprz


Przygotowanie:

Combry oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, natrzeć posiekanym tymiankiem i czosnkiem. Ułożyć śliwki lub morele, zawinąć bardzo szczelnie w folię spożywczą, na obu końcach zawinąć folię tak, jak cukierek - i parzyć około 30 minut.

Warzywa pokroić w kostkę i smażyć do miękkości na rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Przyprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos: śmietanę zagotować, dodać łyżkę musztardy i gotować do momentu zredukowania. Przyprawić solą i pieprzem, zaciągnąć masłem.

Na talerz wykladamy warzywa i pokrojony w plastry comber. Polewamy gorącym sosem i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Galantyna z królika na warzywach sezonowych

Składnik główny: 
królik
Składnik główny: 
śliwki suszone
Rodzaj dania: 
Mięsa

Komentarze

Tomek (niezweryfikowany)

Chyba jest trochę zabawy z oddzieleniem mięsa od kości ale efekt to chyba wynagrodzi czas próby chyba nadszedł.

04 września 2016 - 16:23
Katarzyna Kania (niezweryfikowany)

Zastanawiam się czy jesteś może profesjonalnym kucharzem? Ponieważ Twoje dania bardzo mnie zaskakują i z wielką wprawą przygotowane. Pozdrawiam!

06 sierpnia 2012 - 17:43
Renata Targosz

Nie :-)) Gotuję i piekę, odkąd byłam nastolatką, zawsze to uwielbiałam, a do tego mieszkam pod jednym dachem z szefem kuchni - więc mam kogo, w razie potrzeby, podpatrywać ;-)

06 sierpnia 2012 - 18:46
iza (niezweryfikowany)

Potwierdzam, mięso jest miękkie i wilgotne. Przygotowałam na cieplą kolację i parę kawałków zostawiłam na drugi dzień. Są pyszne też na zimno więc idealne jako przekąska na spotkania wraz z innymi pieczonymi mięsami.
dziękuję za ten przepis, a w weekend zabieram się za tartę ze śliwkami (:
pozdrawiam!

29 września 2011 - 12:43
Renata Targosz

Też lubię takie faszerowane mięsa jeść na zimno zamiast tradycyjnej wędliny. Na pewno są zdrowsze. A jeśli chodzi o tartę - będziesz bardzo zadowolona ;-)

29 września 2011 - 14:03

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania