Trzy składniki tworzą lekkie i pyszne danie, którego przygotowanie zajmuje chwilę, a to pozwala na szybką aranżację przekąski. Płynne żółtko wraz z klarowanym masłem otula delikatne szparagi, co czyni to proste danie niezwykle smacznym.
Składniki:
pęczek białych szparagów
2 jajka
klarowane masło do polania
sól
pieprz
ocet winny
Przygotowanie:
Szparagi: wyrównać do tej samej długości, a tym samym usunąć stwardniałe części łodygi. Obrać, zaczynając od miejsca poniżej główki w dół. Szparagi ugotować - na parze lub w osolonej wodzie.
Zobacz porady jak przygotować i jak gotować szparagi.
Jajka: Zagotować wodę z 2 łyżkami octu winnego i solą. Jajka wbić po kolei bezpośrednio na delkatnie wrzącą wodę, parzyć około 3 do 4 minut, delikatnie mieszając łyżką. Ten czas gwarantuje, że żółtko pozostanie płynne w stałej otoczce białka.
Szparagi wyłożyć na talerz, nałożyć jajko w koszulce, posypać pieprzem i solą oraz polać klarowanym masłem.
Komentarze
jami :)
Proste, niebanalne,smaczne:) i takie niewinnie urokliwe;)
Dodaj nowy komentarz