Szukaj

Białe szparagi z jajkiem w koszulce

Trzy składniki tworzą lekkie i pyszne danie, którego przygotowanie zajmuje chwilę, a to pozwala na szybką aranżację przekąski. Płynne żółtko wraz z klarowanym masłem otula delikatne szparagi, co czyni to proste danie niezwykle smacznym.


Składniki:

pęczek białych szparagów
2 jajka
klarowane masło do polania
sól
pieprz
ocet winny


Przygotowanie:

Szparagi: wyrównać do tej samej długości, a tym samym usunąć stwardniałe części łodygi. Obrać, zaczynając od miejsca poniżej główki w dół. Szparagi ugotować - na parze lub w osolonej wodzie.

Zobacz porady jak przygotować i jak gotować szparagi.

Jajka: Zagotować wodę z 2 łyżkami octu winnego i solą. Jajka wbić po kolei bezpośrednio na delkatnie wrzącą wodę, parzyć około 3 do 4 minut, delikatnie mieszając łyżką. Ten czas gwarantuje, że żółtko pozostanie płynne w stałej otoczce białka.

Szparagi wyłożyć na talerz, nałożyć jajko w koszulce, posypać pieprzem i solą oraz polać klarowanym masłem. 

Składnik główny: 
jajko
Składnik główny: 
szparagi
Rodzaj dania: 
Śniadanie
Przekąska

Komentarze

shy (niezweryfikowany)

jami :)

02 maja 2011 - 14:01
trzcinowisko (niezweryfikowany)

Proste, niebanalne,smaczne:) i takie niewinnie urokliwe;)

02 maja 2011 - 12:24

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania