Gęsty i aromatyczny sernik, pachnący piernikiem, śliwkami i pomarańczą. Ten sernik posiada wspaniale równą powierzchnię, dzięki czemu glazura idealnie się na nim prezentuje.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: twaróg
Świąteczny sernik z nutą piernika, śliwki i pomarańczy
Ciasto kruche:
300 g mąki (z tego odjąć 2 płaskie łyżki)
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
Masa twarogowa:
1500 g twarogu tłustego (do serników zawsze używam twaróg hajnowski)
450 g cukru pudru
9 jajek
90 g masła
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 cała pomarańcza (ok. 250 g)
150 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowo-piernikowa
wykonana z tego przepisu : 1 cała porcja do pokrycia całego sernika, lub 1/2 porcji do przykrycia tylko wierzchu ciasta
+ 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół.
Ciasto kruche: mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, przyprawę do piernika, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Formę o średnicy ok 30 cm delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche. Nadmiar odciąć i odłożyć do lodówki (z tego ciasta upiec osobno małe kruche gwiazdki do dekoracji sernika). Ciasto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Ser: Twaróg trzykrotnie zmielić. Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnuszka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 minut. Odlać wodę, wlać zimną i ponownie doprowadzić do wrzenia - gotować ok. 5 minut. Ten cykl powtórzyć raz jeszcze (czyli w sumie blanszujemy pomarańczę 3 razy). Ostudzić, pokroić na kawałki i zmielić przy pomocy maszynki, którą mieliliśmy twaróg.
Żółtka oddzielić od białek. Do miski włożyć miękkie masło, żółtka i cukier puder - utrzeć przy pomocy miksera. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Pod koniec wymieszać z pomarańczą i mąką ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywno i dokładnie wymieszać z masą serową.
Boki foremki posmarować masłem. Ostudzone, kruche ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Wlać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180 stopni piec 30 minut, nastepnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Jeżeli wierzch sernika zacznie się rumienić, można go przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Schłodzić w lodówce przed polaniem glazurą.
Polewa: wykonać według przepisu, dodając do składników przyprawę do pierników. Sernik polać równomiernie glazurą czekoladową. Wyrównać wierzch szerokim nożem i odstawić do zastygnięcia. Przed polaniem sernik powinien być schłodzony w lodówce.
Komentarze
Pisze Pani "miękkie masło" czy to oznacza, że ma być rozpuszczone czy po prostu nie aż tak twarde odrazu z lodówki??
Miękkie, czyli wyjęte z lodówki kilka godzin przed pieczeniem.
Witam, właśnie takiego połączenia świątecznych smaków szukałam, zaczęło się od próby przemycenia piernika do kruchego ciasta, a w efekcie tarty, którą uwielbiam, tyle że aby zachować jej formę myślę o zmniejszeniu proporcji składników na masę serową do 1/3 (proszę mnie poprawić jeśli źle kombinuję, bo w sernikach nie mam doświadczenia)
również polewę muszę zmodyfikować, gdyż siostrzenica nie może jeść kakao ani czekolady i tu proszę o poradę czym to zastąpić, żeby nie przekombinować mieszanki smaków?
To zależy, jaką średnicę ma forma do tarty i czy jest wyższa, czy niższa. 1/3 proporcji to max na dużą średnicę foremki.
Zamiast polewy czekoladowej proponuję wierzch taki, jak w tym serniku -> http://artkulinaria.pl/delikatnie-sliwkowy-sernik-z-cynamonem
Jaką konsystencję ma ten sernik jest mokry czy raczej suchy i zwarty jak sernik krakowski?
Ja krakowski sernik znam od innej strony: wilgotny, gęsty, ale nie kremowy.
Ten sernik jest wilgotny, trochę pomiędzy wiedeńskim a krakowskim.
To jest najlepszy sernik jaki jadłam i jaki sama zrobiłam. Jest doskonały i prosty do zrobienia. Wyszedł dokładnie taki jak na zdjęciach. Polewa jest rewelacyjna, szukam co by tu jeszcze sobie nią polać ;) Dziękuję za ten przepis :)
Wspaniale, bardzo się cieszę :))
Właśnie zabieram się za ten cudny świąteczny serniczek proszę o trzymanie kciuków żeby się udał:)
Trzymam kciuki :-)
A tą pomarańczę mieli się ze skórką czy bez???
Ze skórką. Dlatego poprzedza to proces kilkakrotnego blanszowania, aby usunąć goryczkę i ewentualne szkodliwe związki (jeżeli nie mamy pomarańczy ekologicznych).
Dodam jeszcze że z każdym dniem był lepszy, i lepszy a na czwarty dzien nawet ten bez spodu był zachwycajacy:-)
Z sernikiem jest jak z winem - im starszy tym lepszy ;-)
I znowu! Znowu bardzo smacznie:-) Ciekawe to doświadczenie z dwoma sernikami, bo pokazuje, że ten wykończony: na spodzie posmarowanym konfiturą i z polewą czekoladową jest smaczniejszy. Warto się więc starać i włozyć w pieczenie więcej pracy. Pozdrawiam
Tak, wiele zależy od kompozycji składników. Czasem pożądana jest prostota, jak w przypadku Sernika mojej Babci, czasem kilka dodatków smakowych, nawet w niewielkiej ilości sprawia, że stawiamy kropkę nad "i". Cieszę się, że się udał i smakuje :-)
Sernik, a właściwie dwa serniki są już w piekarniku.Dwa ponieważ okazało się że nie mam takiej dużej blaszki, więc musiałam podzielić go na dwie cześci, tylko jedna jest na kruchym cieście, które będzie w związku z tym grubsze... Strasznie jestem ciekawa jak to wyjdzie. W każdym razie pachnie pieknie pomarańczą, którą uwielbiam:-)
Dodaj nowy komentarz