Idealna polewa czekoladowa. Gładka, aksamitna i błyszcząca glazura na każde ciasto.
Z poniższych składników otrzymujemy polewę, która w pełni pokryje ciasto upieczone w foremce o średnicy 24-26 cm.
Składniki:
400 g cukru kryształu
150 g kakao
250 g śmietany 30%
250 g wody
15 g żelatyny
Do rondelka wsypujemy cukier i kakao, wlewamy śmietanę i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu uzyskania jednolitej masy. Kiedy będzie gorąca, rozpuszczamy w niej żelatynę. Studzimy i chłodzimy. Wkładamy do lodówki, aby zaczeła tężeć, ale kontrolujemy, żeby zachowała płynną konsystencję.
Ciasto przed polaniem schładzamy. Polewamy równomiernie glazurą czekoladową. Ewentualnie wyrównujemy wierzch szerokim nożem, choć glazura samoczynnie rozpływa się po cieście. Odstawić do zastygnięcia w lodówce.
Zobacz, jak nasza polewa wygląda na serniku i czekoladowym torcie :-)
Komentarze
Trochę czasu minęło od publikacji przepisu, ale mam nadzieję na odpowiedź. Czym można zastąpić żelatynę? I w jakiej proporcji? Nie jem mięsa (w tym ryb) i właśnie takich produktów jak żelatyna, a przepis wygląda dla mnie poza tym bardzo kusząco :)
Możesz użyć każdej innej polewy, np. takiej jak w tym przepisie http://artkulinaria.pl/piernik-staropolski
Nie próbowałam dodawać agaru roślinnego zamiast żelatyny, całkiem możliwe że z nim też uzyskasz pożądany efekt lustra.
Zgadzam się, że jest to idealny przepis na polewę do tortów. Jeśli chcemy bardziej "stałą" polewę, zamiast żelatyny i śmietany warto użyć mąki (1 łyżeczka)
Pozdrawiam
Czy tak polewa nadaje się na polanie nią pierniczków???
Nie, ponieważ mogą sę sklejać między sobą. Ona jest idealna do tortów lub serników ze względu na doskonale gładką powierzchnię.
Polewa rewelacyjna, próbowałam juz dwa razy i na pewno jeszcze nie raz ją zrobię:-)
Fantastyczna polewa o idealnie gładkiej powierzchni. Pięknie wygląda i do tego jest taka pyszna! dziękuję za ten przepis i pozdrawiam.:)
Dodaj nowy komentarz