Szukaj

Muffiny słodkie - przepis podstawowy

Jak upiec idealne muffiny? Wystarczą trzy kroki: dobry przepis bazowy, szybkie i niedokładne mieszanie składników oraz inwencja w dobieraniu dodatków. Przepis bazowy podaję poniżej. Pamiętajcie, że składników nie można zbyt długo i zbyt dokładnie ucierać. Muffiny wyjdą zbite i niewyrośnięte. Wystarczy parę ruchów łyżką.

Warto pamiętać, że muffiny to nie lekkie, puchate babeczki. To treściwa, słodka przekąska o gęstym i aromatycznym miąższu. Muffiny mają wyrosnąć do góry, a ich wierzchy mogą popękać - w przeciwieństwie do cupcakes, które są płaskie i nie przekraczają wysokości foremki. Zobaczcie, na czym polega więcej różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami babeczek -> O muffinach i cupcakes - na czym polega różnica?

Przepis jest wypadkową innych, smakowych, które wypróbowałam. Często pojawiało się w nich masło (a powinien olej), często pojawia się też soda - obok proszku do pieczenia. Na tym przepisie bazowym najczęściej są pieczone muffiny w moim domu. Zamiast za każdym razem tworzyć przepis od podstaw, modyfikuję ten - dodając stopioną czekoladę, zamieniając cukier biały na trzcinowy oraz dodając owoce lub bakalie. Najchętniej białą czekoladę i maliny, truskawki i kruszonkę oraz skórkę z cytryny lub pomarańczy. Niektóre z nich zamieściłam już na blogu. Zobaczcie tutaj.

Muffiny słodkie - przepis podstawowy
proporcja na 12 dużych muffin - używam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokość

Składniki suche:
300 g mąki
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
szczypta soli
2-3 łyżeczki cukru z wanilią

Składniki mokre:
2 jajka
200  ml jogurtu naturalnego lub kefiru
100-120 ml oleju tłoczonego na zimno (jeżeli dodaję stopioną czekoladę, wówczas mniej oleju)


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Przygotowujemy formę do muffin: smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami.

1. Przygotowujemy dwie miski.

  • w jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche (tutaj możemy dodać kakao, zmielone orzechy, przyprawy, np. cynamon itp.)
  • w drugiej misce  - składniki mokre: roztrzepane jajka, olej, jogurt lub kefir (oraz dodatkowo np. stopioną czekoladę)

2. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi.

3. Delikatnie mieszamy

4. Ciasto nakładamy do foremek na 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

5. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę.


Jakie dodatki do słodkiej muffiny?

  • około 1 szklanki owoców jagodowych
  • około 1 szklanki pokrojonych na małe kawałki owoców większych (jabłek, gruszek itp.)
  • pokrojone bakalie
  • 1 tabliczka czekolady: roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej lub drobno posiekanej
  • 3 łyżki kakao
  • oraz wszelka słodycz, której zapragniecie.
     

Wszystkie przepisy na muffiny znajdziecie TUTAJ. Smacznego :-)

Komentarze

Bonia (niezweryfikowany)

Wzięłam przepis podstawowy, dodałam pokrojoną czekoladę.
Ciasto wyszło mi gęste, ale może takie powinno być?
Czy powinno się lać czy też trzeba go nakładać łyżką do foremek?

31 grudnia 2018 - 19:49
Renata Targosz

Ciasto na muffiny zwykle jest gęste, nie lejące i często trzeba je nakładać łyżką.,

31 grudnia 2018 - 21:31
Kasia (niezweryfikowany)

Zrobiłam muffiny w/g Pani przepisu wyszły rewelacyjne ! chciałabym zrobić jeszcze cupcake

26 sierpnia 2017 - 19:39
Piotr (niezweryfikowany)

Przepis pierwsza klasa. Od początku byłem przekonany, że muffinki będą smaczne i się nie pomyliłem - palce lizać!

24 kwietnia 2015 - 11:42
Beata Błaszczyk (niezweryfikowany)

hej, właśnie opublikowałam notkę z moimi muffinkami na podstawie tego przepisu :) wyszły smaczne, dzięki za przepis

30 maja 2014 - 19:58
Liva (niezweryfikowany)

Mam takie małe pytanko. Czy można zamiast cukru z wanilią użyć cukru wanilowego?
Pozdrawiam,.

14 lipca 2013 - 12:24
Renata Targosz

Cukier z wanilią, to też cukier waniliowy. Domyślam się, że pytasz o dostępny w sklepach cukier wanilinowy. Można :)

14 lipca 2013 - 20:19
Dominika (niezweryfikowany)

Czy można zastąpić jogurt śmietaną 18%, albo pominąć? Nie mam w domu, a nie mogę wyjść:(( Pozdrawiam !

24 maja 2013 - 13:04
Renata Targosz

Można zastąpić śmietaną, maślanką bądż kefirem :)

24 maja 2013 - 15:01
Karo (niezweryfikowany)

Witam serdecznie - poszukuję przepisu na mega czekoladowe muffiny - i tu pytanie - czy lepiej zastosować przepis, który podałaś (na te z gruszką i serem), czy do przepisu podstawowego dodać czekoladę i kakao, i wtedy mniej oleju (ile?).
pozdrawiam,
Karolina

29 kwietnia 2013 - 15:54
Renata Targosz

Przepis na muffiny z gruszką i serem jest 1/2 proporcji podstawowego. Możesz dodać czekoladę (50g) lub/i kakao (1 łyżka), bez eliminowania oleju.

29 kwietnia 2013 - 23:12
BabaJaga (niezweryfikowany)

Dzień dobry chciałam zapytać czy zamiast oleju można dodać roztopione masło albo margarynę? Zwykle robię muffiny bazując na innym przepisie, gdzie nie było oleju tylko masło właśnie.

Pozdrawiam :)

15 lutego 2013 - 18:30
Renata Targosz

Tak, nie ma przeciwskazań :)

15 lutego 2013 - 21:54
mihu (niezweryfikowany)

Witam ponownie :)
Mam jeszcze pytanko, albo dwa
- czy próbowałaś piec muffinki z innych mąk niż pszeniczna?
Ja zrobiłem właśnie z pszenno - żytnio - orkiszowej i wyszło tak sobie (moze jeśli były by na słono, to lepiej taka mąka by pasowała?)
- czy przesiewasz mąkę w czasie przygotowań składników suchych?
- co myślisz o foremkach silikonowych? Czy metalowe są lepsze? Czy nie ma to znaczenia.
Pozdrawiam :)

19 stycznia 2013 - 15:11
Renata Targosz

- Muffiny piekę z mąki pszennej, moze dlatego, że z mąkami eksperymentuję bardziej w przypadku chlebów :-)

- mąki nie przesiewam

- powiem tak: przypuszczam, że nie ma to znaczenia. Ja mam swoje upodobania jeżeli chodzi o akcesoria kuchenne i z silikonu mam tylko łopatkę do mieszania ciasta :-) Foremki wolę tradycyjne, metalowe. W zasadzie papierowe foremki, które widzisz tu na zdjęciach stanowią wyjątek i piekę w nich właśnie muffiny, ale raczej z powodów wizualnych. Quiche piekę w formach ceramicznych, bo długo trzymają ciepło. Jestem więc w kwestii foremek tradycjonalistką.
Ale wiem, że wiele osób chwali sobie formy silikonowe.

pozdrowienia :-)

19 stycznia 2013 - 17:40
mihu (niezweryfikowany)

Dziękuję za odpowiedź.
Tym razem zrobiłem z mąki pszennej i drobnego cukru do wypieków.
Jedna wersja z kokosem i wiśniami, a druga czekoladowo - kakaowa z rodzynkami.
Dokładnie co do grama wg przepisu (z tym ze mąkę przesiałem)
Wyszły GENIALNIE :D
Pozdrawiam

29 stycznia 2013 - 15:27
Renata Targosz

Bardzo mnie to cieszy :)

29 stycznia 2013 - 21:14
mihu (niezweryfikowany)

Przepraszam za głupie pytania :) ale po co roztapiać i studzić czekoladę przed jej posiekaniem?
pozdrawiam

10 stycznia 2013 - 17:11
Renata Targosz

Mihu, nigdzie nie napisałam, aby roztopić i wystudzić czekoladę przed posiekaniem :-) Propozycja jej użycia jest w opcji roztopiona lub posiekana :-)

pozdrawiam

10 stycznia 2013 - 17:49
mihu (niezweryfikowany)

achh faktycznie. Krzywo coś przeczytałem.
Dziękuję za odpowiedź :)

11 stycznia 2013 - 01:13
Pusty kociołek (niezweryfikowany)

Przepis sprawdzony! Idealny, dziękujemy i zapraszam do siebie by zobaczyć efekty:)))

07 stycznia 2013 - 20:55
Renata Targosz

W takim razie idę podziwiać ;-)

07 stycznia 2013 - 22:23
Gość (niezweryfikowany)

A moje ostatnie muffiny nie chciały sie odczepić od foremek (teflonowych) przez co przy wyjmowaniu a własciwie wydzieraniu połowa została przyczepiona w foremce i na dodatek nie mogłam sie tych foremek domyć. moczyłam i moczyłam, zdarłam paznokcie i w koncu je wyrzuciłam bo nie dały sie doczyścić z przywartego ciasta. nie wiem co było nie tak, robie z roznych przepisów i tylko z tymi mi nie wyszło. może to przez zmieszanie maki razowej z białą?

10 listopada 2012 - 08:55
Renata Targosz

A posmarowałaś foremkę masłem?

10 listopada 2012 - 12:25
Gość (niezweryfikowany)

Nie posmarowałam, bo wcześniej tego nie robiłam i się udawały

12 listopada 2012 - 12:34
Renata Targosz

Zatem nie wiem w czym był błąd. Ja zawsze smaruję foremki (czy to do muffin, czy do innych ciast), albo wykładam papilotkami.

13 listopada 2012 - 10:56
Gość (niezweryfikowany)

Ja teraz też już będę:), pozdrawiam:)

16 listopada 2012 - 13:51

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania