Szukaj

Muffiny czekoladowe z gruszką, orzechami i serem roquefort

Muffiny piekę bardzo rzadko. Może dlatego, że spośród babeczek preferuję polskie, kruche z kremem i francuskie tartaletki, a może dlatego, że mimo swoich dość sporych możliwości konsumpcyjnych, muffinę jestem w stanie zjeść tylko jedną :-)
Zdecydowany prym w pieczeniu muffin w moim domu wiedzie Córka, która przerobiła już wszelakie smaki i kombinacje. Tym większe było więc jej zaskoczenie, gdy w czekoladowym miąższu trafiła na roquefort. Jako konsumpcyjna tradycjonalistka podziękowała za taką kombinację smakową, za to wyjątkowo zaprzyjaźnił się z nimi mój Małżonek. Słodkości traktuje dość wybiórczo, bo muszą w sobie mieć coś, co zdecydowanie go poruszy. Co sprezentuje mu zaskoczenie. Dziś stał się muffinożercą.

Tradycjonaliści, którzy pominą roquefort, znajdą tutaj wilgotne, pachnące czekoladą ciasto, które długo zachowa świeżość. Ci z Was, którzy lubią niespodziewany akcent słoności słodkich wypieków /ach ten solony karmel ;-)/ otrzymają go we wnętrzu miękkiej, czekoladowej muffiny zaraz obok chrupiących orzechów i słodkich gruszek.

Zanim zaproszę Was na czekoladowe muffiny z gruszką, orzechami włoskimi i serem roquefort, zachęcam do przeczytania wpisu z cyklu Nazewnictwo kulinarne -> O muffinach i cupcakes. Na czym polega różnica?


Polecam też więcej przepisów na: Muffiny, Ciasta i Majówkę
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: czekoladę, gruszkę, orzechy i ser roquefort



Muffiny czekoladowe z gruszką, orzechami i serem roquefort
przepis na 6 dużych muffin

Składniki:

  • 100 g czekolady
  • 1 gruszka (po obraniu i pokrojeniu w kostkę - 125 g)
  • 25 g łuskanych orzechów włoskich
  • 50 g sera roquefort
  • 150 g mąki
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru demerara
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 jajko
  • 100  ml jogurtu naturalnego
  • 55 ml oleju
  • 50 g czekolady do polania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół (bez nawiewu). Przygotować formę do muffin.
Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Orzechy posiekać.
Ser roquefort pokroić na 6 słupków.

Przygotować dwie miski.

  • w jednej: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i solą
  • w drugiej: wymieszać roztrzepane jajko, olej, jogurt oraz stopioną i ostudzoną czekoladę

Do miski ze składnikami mokrymi włożyć pokrojoną gruszkę i orzechy oraz pokrojony w kostkę ser, zasypać składnikami suchymi i delikatnie wymieszać - tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Ponieważ czekolada zacznie tężeć, czynność wykonajcie szybko.

Ciasto nałożyć do foremek przy pomocy łyżki (jest gęste). Pomijam tutaj zasadę wysokości 3/4 foremki - ciasta nakładam dużo i dzięki temu muffina jest potem taka, jaką powinna być. W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę, a następnie wyłożyć na paterę. Polać z wierzchu stopioną czekoladą. Powinna pięknie wypełnić szczeliny na wierzchu muffin :-)


Przepis dodaję do akcji Agnieszki z bloga W kuchni Usagi

Czas na piknik 2012

Składnik główny: 
czekolada
Składnik główny: 
gruszka
Składnik główny: 
orzechy
Składnik główny: 
roquefort
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

ewka (niezweryfikowany)

Musiałam trochę zmienić: cukier puder w zamienie (i troszke mniej) i bez sera i orzechów bo dla dziecka.
Piekałam 40 minut! Ciągle iałam wrażenie surowego ciasta. I miałam odczucie, że jakby nie ruszyło ich do końca. Nie wiem dlaczego. Ale i tak w smaku były fajne, chociaz ciągle trochę za słodkie.
Podpowiesz coś?

08 grudnia 2014 - 18:39
Renata Targosz

Zmiana receptury w kontekście odejmowania może powodować różne komplikacje, dlatego najlepiej bazować na przepisie podstawowym, dodając do niego wybrane składniki. Po przepis na muffiny bazowe zapraszam tutaj: http://artkulinaria.pl/muffiny-slodkie-przepis-podstawowy

08 grudnia 2014 - 21:17
alina (niezweryfikowany)

o! interesujące połączenie, dodaję do zakładek :)

21 sierpnia 2012 - 19:04
kabamaiga (niezweryfikowany)

A ja bardzo często robię muffinki. Z jednego powodu - są ekstra szybkie. Przyznam, że takiego połączenia smaków nie widziałam. Muszę kiedyś spróbować.

31 maja 2012 - 22:28
Evitaa (niezweryfikowany)

Niesamowite zestawienie smaków i przecudne zdjęcie :)

18 maja 2012 - 12:17
Renata Targosz

Dziękuję :-)

18 maja 2012 - 13:28
Usagi (niezweryfikowany)

Za tę polewę czekoladową dałabym się pokroić. Wspaniały przepis i piękne zdjęcia.
Dziękuję za udział w akcji.
Pozdrawiam serdecznie!

15 maja 2012 - 22:11
Renata Targosz

Myślę, że uda mi się dołączyć z jeszcze jednym przepisem ;-) Pozdrowienia!

18 maja 2012 - 13:23
karmel-itka (niezweryfikowany)

ciekawe, jak diabli!
ten ser mnie straaaszliwie intryguje.

15 maja 2012 - 19:03
Renata Targosz

W tym zestawieniu robiłam muffiny pierwszy raz i z pewnością powtórzę :-)

18 maja 2012 - 13:21

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania