Szukaj

Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli

Mięso kaczki świetnie komponuje się z delikatną słodyczą. Jest oryginalne w smaku i aromatyczne. I niezależnie od tego, czy gra w daniu pierwsze skrzypce, czy jest jednym z wielu składników - jego obecność zawsze uczyni potrawę bardziej wykwintną. 

Do przekąski wykorzystaliśmy przyprawione solą, pieprzem i czosnkiem, upieczone udka kaczki. Lepiej nadają się na farsz niż pierś, ponieważ mają więcej tkanki tłuszczowej i nieco inną strukturę mięsa. Doskonałą opcją będzie wykorzystanie mięsa z kaczego udka konfiturowanego, czyli podobnego jak w przepisie na Konfiturowane udko z gęsi. Do farszu możecie oczywiście wykorzystać kaczą pierś, będzie jednak wymagała ona doprawienia dodatkową ilością tłuszczu, aby nadzienie nie było zbyt suche.

W wersji bezmięsnej spróbujcie Pierożków z serami, szpinakiem i świeżą miętą.


Polecamy też więcej przepisów na: Pierogi, Mięsa
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto filo,
kaczkę, cebulę



Chrupiące pierożki z kaczką na konfiturze z cebuli

Składniki:

ciasto filo
3 upieczone udka kaczki
sól
pieprz
kilka listków świeżej mięty
masło do smarowania

Konfitura z cebuli:
4 cebule
2 łyżki miodu
1 duża łyżka masła
sól
pieprz
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie

Dodatkowo:
4 owoce kumkwatu
100 g cukru + 200 ml wody
1 pomarańcza
8 suszonych moreli

Przygotowanie:

Konfitura z cebuli: Cebulę obrać, pokroić w piórka, włożyć do naczynia, dodać masło, przyprawić solą i pieprzem. szklić powoli i na małym ogniu około 30 minut do momentu, aż zbrązowieje, następnie dodać miód i dusić jeszcze około 10-15 minut. Na końcu przyprawić całymi ziarnami zielonego pieprzu.

Owoce: Kumkwat wyszorować, przekroić na pół, wydrążyć środek i gotować w wodzie z cukrem aż zmięknie. Wlożyć całe, suszone morele i odstawić. Pomarańczę wyszorować, obrać ze skórki. Skórkę oczyścić z albedo, pokroić w julienne i krótko obgotować - 3-krotnie zmieniając wodę. Odstawić. Obrany ze skórki miąższ pomarańczy wyfiletować, czyli oczyścić z błon i wyciąć pojedyncze fileciki czystego miąższu.

Farsz mięsny: Upieczone mięso oddzielić od kości, rozdrobnić, posiekać, doprawić solą, pieprzem i miętą.

Masło roztopić. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ułożyć 3 arkusze ciasta filo jeden na drugim. Pociąć na paski szerokości ok. 7 cm. Posmarować obficie roztopionym masłem. U podstawy każdego paska kłaść farsz mięsny i zawijać w trójkąty. Układać na blachę. Każdy pierożek posmarować ze wszystkich stron stopionym masłem. Piec do zrumienienia.

Pierożki podawać na ciepłej konfiturze z cebuli z dodatkiem owoców.

Składnik główny: 
kaczka
Składnik główny: 
ciasto filo
Składnik główny: 
cebula
Rodzaj dania: 
Mięsa
Przekąska

Komentarze

zibi_scj55 (niezweryfikowany)

W dobrym czasie ukazał się przepis z konfiturą w towarzystwie! Jako, że co roku szerokie gremium towarzyskie uszczęśliwia mnie prośbą o wykonanie pasztetów, tydzień przed świętami wziąłem się do zakupów surowcowych, a od środy przedświątecznej do wykonania moich ulubionych pasztetów.
Oj, poszalałem surowcowo, jako że zamówienia były na pasztety z kaczki, gęsi, indyka i klasyka, czyli wół-wieprz&co!
W trakcie przygotowań, przypomniałem sobie o konfiturze z cebuli, a że znajoma rolniczka obdarowała mnie workiem doskonałej i czystej cebuli, rozpędziłem się i wysmażyłem 3,5 litra confit de oignons.
Troszkę różni się składem i technologią od Waszego, ale okazało się ( może dzięki naprawdę dobrej, słodkiej cebuli) absolutnie doskonałe, aż sam się zdziwiłem! Cebulę blanszuję krótko we wrzątku z octem winogronowym, schładzam i do mojego ukochanego rondla włoskiego, o spodzie 12 mm! Oczywiście na najlepszym masełku i części oliwy z pestek winogron. Pod koniec próżenia dodałem miód, ocet z jabłek, włoski z otartej cytryny i....korzeń imbiru. Wyszło jak już pisałem.
Ale dlaczego o tym piszę?!
Otóż każdy z odbierających pasztety, dostał w prezencie półlitrowy słoiczek tej konfitury. Troszkę sceptycznie reagowano na ten prezent, natomiast (oczekiwany, nieskromnie!).... efekt nadszedł w same święta, kiedy odebrałem kilka telefonów od zjadaczy pasztetów z confit de oignons! Można mówić o pieniach na cześć tego mariażu confit-pasztetowego, zwłaszcza przy kaczych i gęsich pasztetach.
Dzięki za pomysł i przepis !
Pozdrawiam

07 stycznia 2013 - 21:52
Renata Targosz

Pozdrawiam Panie Zbyszku :-) Z przyjemnością czytam Pańskie opisy. I konfiturę wykonam kiedyś według Pańskiej koncepcji :-)

07 stycznia 2013 - 22:21
Chuda (niezweryfikowany)

Wygladają przepięknie!

07 grudnia 2011 - 17:00
Gosia (niezweryfikowany)

Po trzykrotnym przeczytaniu przepisu stwierdzam, że to arcydzieło sztuki kulinarnej jest do zrobienia i to nawet nie będzie takie trudne! Wypróbuję napewno:)

03 grudnia 2011 - 14:04
wariatka327 (niezweryfikowany)

Te pierożki wołają do mnie - zjedz mnie :))

02 grudnia 2011 - 19:27
ulcik (niezweryfikowany)

mniam, smakowitości :)

02 grudnia 2011 - 15:32

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania