I po urlopie. Wracam do gotowania. Z kuchnią nie rozstałam się jednak tak bardzo. Nad morzem gotowałam dla nas sama - w tamtejszej kuchni zabrakło mi jednak... piekarnika. Wakacyjne pieczenie miało być rozpieszczaniem mojej córki, więc oczywiście padło na muffiny. Foremka na muffiny przyjechała jednak nietknięta. I choć dostępne jeszcze maliny miały znaleźć się w towarzystwie białej czekolady, padło na śliwki.
Bo uwielbiam ich duet z cynamonem.
Muffiny ze śliwkami, kruszonką i cynamonem
proporcja na 6 dużych muffin - użyłam foremek o rozmiarze: 5 cm - podstawa, 4 cm - wysokość
Przepis na bazie przepisu podstawowego na muffiny słodkie, który zamieściłam tutaj.
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie kroimy na ćwiartki, a te na kostkę.
Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy podstawowe składniki suche, a w drugiej - składniki mokre. Wymieszane składniki mokre przelewamy do miseczki ze składnikami suchymi i dorzucamy pokrojone śliwki. Delikatnie mieszamy - tylko do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do foremek i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, a następnie wykładamy na paterę i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Nie do wiary. Nie spodziewałem się takiego połączenia, ale to naprawdę jest dobre :D
Sam nie przepadale za muffinkami ale ze sliwkami calkowicie mienily moje upodobania kulinarne :) magia smaku :D
Witam,
weszłam na twoją stronę zupełnie przypadkiem, ale chyba się w niej zakochałam:) Robisz fantastyczne zdjęcie, niemal czuć zapach tych potraw. Na pewno skuszę się na zrobienie kilku przepisów z Twojego bloga. Dziękuje.
Pozdrawiam serdecznie,
Aurelia R.
A ja dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :))
pozdrowienia
R.
Uwielbiam murffiny w każdym wydaniu a jestem łasuchem więc zawsze w sobotę i niedzielę są obecne w moim domu ale nie na długo bo dłużej niż dwa dni nie wytrzymują :) Takich ze śliwką jeszcze nie robiłem więc ścigam przepis :)
Dziękuję za wyjaśnienie jaka jest różnica między tymi ciastkami.Zrobiłam dzisiaj i dodałam mąkę orkiszową i pól szkl. kukurydzianej ,a na wierzch włożyłam trochę twarożku z pomarańczami .Wyszły wspaniałe i przepyszne ,ale muszę też wypróbować te z kruszonką.Dziękuję i pozdrawiam.
A czy mogę zastąpić śliwki powidłami śliwkowymi lub czekośliwkami ("nutella" śliwkowa)?I jeśli tak to czy długość pieczenia jest taka sama?Aha i cz kruszonka jest raczej miękka taka czy twarda i chrupiąca?Wspaniałe masz te przepisy na stronie, już wiele razy wykorzystane:))
Możesz zastąpić śliwki powidłami śliwkowymi (kawałki owoców z powideł). Co do czekośliwki nie mam pewności, jak będzie zachowywać się podczas pieczenia, jest chyba za płynna (?). Gdybyś jednak chciała spróbować, możesz zamrozić nałożoną łyżeczką na papier pergaminowy czekośliwkę, a potem wetknąć zamrożone kawałki w ciasto tuż przed pieczeniem. Jednak jeśli czekolada - pominęłabym już wtedy cynamon. Generalnie poza sezonem możesz skorzystać jeszcze z dostępnych w sprzedaży śliwek mrożonych.
Kruszonka jest chrupiąca, zwłaszcza przy zastosowaniu opcji z mąką krupczatką.
pozdrowienia :-)
Właściwie to nie są takie typowo czekośliwki, tylko takie powidła czeko-śliwkowe, bardziej wygląda to jak marmolada.;) Moje zwykłe powidła również nie zawierają raczej typowych kawałków śliwki, są bardziej rozdrobnione. Dziękuję za podpowiedź z tą czekoladą i brakiem cynamonu, nie pomyślałam o tym, nie jestem kulinarnym geniuszem niestety. ;) Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. :)
Reniu, bardzo dziękuję za ten przepis :)
W końcu wyszły mi takie muffiny jak chciałam:) Moje zmagania opisałam na blogu, poniżej podaję link:
http://kucharenka.pl/swiateczne-muffiny/
Oczywiście z podaniem źródła mojej świątecznej inspiracji :)
Dziękuję i pozdrawiam:)
Klaudia
Ja dziękuję za odwiedziny i również pozdrawiam :-)
Bardzo dziękuję za przepis, muffiki wyszły przepyszne!
Jnn
Dziękuję za prosty przepis, wyszły i smakują:) słodki pomysł na imprezę z dziećmi - pozdrawiam
Robiłam ostatnio kruszonkę z Twojego przepisu i wyszła..... cudnie!
Dzięki. Jak nie wiem gdzie szukać, to u Ciebie znajduje :)
Bardzo mnie to cieszy ;-)
Genialne:)
Ciasto ze śliwkami i kruszonką w wersji mini - to mi się podoba :).
Małe jest piękne ;-)
Renatko!Spadlas mi z nieba z tymi slodkosciam.Wlasnie wertuje neta w poszukiwaniu czegos,czego jeszcze nie pieklam ze sliwkami...
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę :-) Smacznego :-)
Dodaj nowy komentarz