Szukaj

Pierogi z kapustą i grzybami

W moim domu nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują wyczekane przez rok, w ten jeden dzień. Podaję je jako jedno z dwóch pierogowych dań, przed deserowymi pierogami ze śliwką, miodem i orzechami.


Po więcej przepisów na pierogi zapraszam TUTAJ. Zobaczcie też wszystkie przepisy na Wigilię.


 

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami
z podanych proporcji wychodzi 70-80 pierogów

Składniki:

  • ciasto na pierogi według TEGO przepisu
  • 100 g grzybów suszonych (borowików lub podgrzybków)
  • około 1 kg kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 200 g cebuli
  • 60 g masła

Przygotowanie:

Grzyby suszone płuczemy trzykrotnie pod bieżącą wodą i namaczamy na całą noc. Gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, wywar zachowujemy.

Kapustę gotujemy (45-50 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego oraz wywaru z gotowania grzybów (wywar grzybowy wlewamy ostrożnie, pozostawiając na dnie osad, który wytworzył się podczas gotowania). Studzimy.

Cebulę obieramy, siekamy drobno i smażymy na maśle aż się zeszkli.

Ostudzoną kapustę dokładnie odciskamy z płynu i siekamy. Grzyby siekamy drobno i dodajemy do kapusty wraz z cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Zagniatamy ciasto pierogowe. Wałkujemy, szklanką lub obręczą wycinamy koła. Na każde nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.

Podajemy z klarowanym masłem.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składnik główny: 
grzyby
Składnik główny: 
grzyby leśne
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

Konvalijka (niezweryfikowany)

Dziękuję!!! W końcu przepis na konkretną ilość pierogów, mogę sobie nareszcie wszystko przygotować w takich proporcjach jak mi potrzeba:) Super, będę debiutować na wigilii dla 20 osób, koniecznie wypróbuję, wrócę z komentarzami jedzących;)

19 grudnia 2015 - 22:35
Anula (niezweryfikowany)

Czy można przygotować farsz dzień wcześniej?
Chciałabym podzielić sobię tą pracę na dwa dni :)
Mam jeszcze pytanie, jak podgrzewacie pierogi w wigilię? Chciałabym przygotować pierogi w sobotę, następnie je zamrozić a nie wiem jak będzie dobrze je podać w wigilię.

Proszę o pomoc:)

Ania

18 grudnia 2014 - 19:55
Renata Targosz

Tak, jak najbardziej możesz przygotować farsz dzień wcześniej.
Jeżeli chcesz zamrozić pierogi, to przed  podaniem po prostu ugotuj je w osolonym wrzątku, bez rozmrażania :)

18 grudnia 2014 - 20:54
Maja (niezweryfikowany)

Te pierogi z kapusta są rodem z Litwy i Galicji i nigdy tam nie robiło się ich z kapustą kiszoną .Zawsze farsz był ze słodkiej kapusty,grzybów suszonych ,cebuli pieprzu i soli. Takie pierogi były w Polsce na terenie Ukrainy i w Galicji podawane na wigilie. Z takim samym nadzienier robiło się tez paszteciki drożdżowe.

17 października 2014 - 18:10
stookrotka (niezweryfikowany)

Pierogi wyszły wyśmienite :)
Będę z tego przepisu korzystać częściej.
Tylko farsz muszę dopracować.
Ciasto bardzo dobre, aczkolowiek nie wyszło mi tak cieniutkie jak na zdjęciu,mimo to i tak daję 5+ za przepis :)

pozdrawiam

14 stycznia 2014 - 23:39
Efka (niezweryfikowany)

Czy gotowy farsz może poczekać ok 6-8 godz zanim zacznę lepić pierogi? Dziękuję z góry za odpowiedź

23 grudnia 2013 - 01:12
Renata Targosz

Tak

23 grudnia 2013 - 11:33
stookrotka (niezweryfikowany)

Witam,

właśnie wykonałam farsz do pierożków.
Tylko chyba przesadziłam z pieprzem- mój stały syndrom . :)

Mam pytanko w jaki sposób mrozić pierogi, tak aby nie popękały i nie posklejały się.

Proszę o podpowiedź.

Pierogi robię 2 raz.
Pierwsze robiłam ok. 4 miesięcy temu z jakiegoś przepisu z internetu, ciasto wyszło niezbyt smaczne, twarde gumowe i sine...
Nie powiem, że się nie zraziłam, ale obiecałam sobie, że będę próbować do skutku i natrafiłam na ten przepis. Okażę się, nie ukrywam, że ilość pozytywnych komentarzy zachęciła mnie do działania.

MOŻE I MNIE SIĘ UDA :)

Powiem szczerze, że mam wysoko powieszoną porzeczkę- babcia mojego chłopaka robi najlepsze pierogi jakie jadła. Mięciutkie, żółciutkie i przepyszne.

Ale cóż trzeba próbować.

Pozdrawiam

16 grudnia 2013 - 19:17
Renata Targosz

Jestem pewna, że się udały :)
Pierogi należy ułożyć na oprószonej mąką tacy tak, aby nie przylegaly do siebie. Oprószyć mąką, zawinąć szczelnie i mrozić partiami. Dobrze zamrożone można przesypać do woreczka i szczelnie zamknąć.

17 grudnia 2013 - 01:18
markiza (niezweryfikowany)

Pierogi wyszły bardzo smaczne. Chyba będzie to jeden z moich ulubionych przepisów. Niestety ,ze względu na dziecko musiałam trochę zmienić przepis.Dodałam pieczarki aby były delikatniejsze. tzw proporce 1/2 borowiki suszone i pieczarki. Dodałam przy jednym cieście wodę z temperatury pokojowej, a raz ciepłą. Różnicy nie wiedziałam, ale powiem niestety,że w czasie mrożenia popękały trochę- nie wszystkie ale większość. Nie wiem dlaczego- mam nadzieje,ze po ugotowaniu beda ok. Mroziłam na tackach, tacki posypane mąką, na drugi dzien pakowałam w woreczki. Powiem tylko,że mi z podanego powyżej przepisu(a wykonałam 4 ciasta z odstępem czasu) wyszło ok 40 pierogów z jednej porcji .

02 grudnia 2013 - 12:14
Biomiss (niezweryfikowany)

Hmm, widocznie każdy robi inną grubość, bo mnie z tej samej porcji wychodzi zawsze ponad setka! Ale ja lubię cieniukie, takie, żeby Warszawę przez nie dojrzeć można było :) I także radziłabym mrozić lekko podgotowane - wystarzy na chwilę na wrzątek wrzucić i gotowe.

22 grudnia 2013 - 05:15
nova (niezweryfikowany)

A jakie mroziłaś? surowe? Ja zawsze mrożę już ugotowane, najpierw kładę na tależach w odstępach, a już mrozone pakuję w pojemniki.

17 grudnia 2013 - 00:24
Artemisa (niezweryfikowany)

Właśnie smaży mi się cebulka, zrobie farsz i zabieram się za ciasto z w/w przepisu. Dam znać jak skończę. Pozdrawiam

18 listopada 2013 - 17:01
soulstorm-everywhere (niezweryfikowany)

lubię takie pierożki! u mnie na wigilii zawsze są!

27 grudnia 2012 - 22:06
Usagi (niezweryfikowany)

Robiłam, robiłam :) I też z tego ciasta. Jest najlepsze i koniec. Bardzo Ci za nie dziękuję.
Farsz robię trochę inaczej, bo ja najpierw lekko odciskam kapustę, potem siekam, a następnie przesmażam na zeszklonej cebulce. W tym czasie gotuję grzyby z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy kapusta się podsmaży dodaję posiekane grzyby i wywar i czekam, aż odparuje. A potem to już tylko lepienie... i jedzenie :) Mniam.
Pozdrawiam!

27 grudnia 2012 - 21:14
Kamciss (niezweryfikowany)

Oh pyszności :)

27 grudnia 2012 - 20:36
Renata Targosz

O tak ;-)

27 grudnia 2012 - 20:44

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania