Szukaj

Wigilijna zupa grzybowa

Postna zupa grzybowa to - obok wigilijnego barszczu na kwasie buraczanym jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Jej zadaniem jest rozgrzanie żołądka i pobudzenie apetytu.

Wigilijna zupa grzybowa swoją moc i aromat zawdzięcza odpowiedniej ilości najlepszych suszonych grzybów. Ważne, aby była klarowna, dlatego należy starannie oddzielić powstały podczas moczenia grzybów i gotowania osad.

I choć receptura jest dość powszechna w zastosowaniu, pewne informacje na temat jej wykonania czerpię z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry (Wydawnictwo Interpress 1979). Jak podają autorzy, smak zupy możecie nieco zaostrzyć odrobiną soku z cytryny. My zupę grzybową podajemy z makaronem łazankowym i pokrojonymi w kawałki kapeluszami grzybów. A na co dzień z niewielką ilością śmietany. Jest doskonała!


Polecam też więcej przepisów na: Dania wigilijne, Zupy
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam grzyby




Wigilijna zupa grzybowa

 Składniki:

70 g suszonych grzybów
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
sól
10 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego
makaron łazankowy

Przygotowanie:

Suszone grzyby dokładnie, ale szybko opłukać w zimnej wodzie. Włożyć do miski i zalać wodą w takiej ilości, aby swobodnie pływały. Zostawić na całą noc.

Na drugi dzień grzyby przełożyć do garnka. Wodę, w której się moczyły przelać ostrożnie do grzybów, starając się oddzielić powstały na dnie osad. Wodę w garnku z grzybami uzupełnić do 2 litrów. Gotować pod przykryciem na małym ogniu  do momentu, kiedy grzyby zmiękną. Warzywa obrać, opłukać i dodać wraz z ziarnami pieprzu do gotującego się wywaru. Dalej gotować przez około 30 minut.

Grzyby i warzywa wyjąć, a wywar przecedzić przez bardzo gęste sito, aż będzie bardzo klarowny. Przyprawić solą, włożyć pokrojone na kawałki, ugotowane grzyby. Podawać z makaronem łazankowym.

Wigilijna zupa grzybowa

 

 

Składnik główny: 
grzyby
Rodzaj dania: 
Zupa

Komentarze

Anna (niezweryfikowany)

Identyczny przepis jak mojej mamy! Mamy juz nie ma swiecie, a ja robie zawsze taka zupe na Wigilie.. Tylko lazanki robie znacznie mniejsze niz te na zdjeciu. Ale dostalam w polskim sklepie w Anglii gotowe polskie lazanki, które sa znakomite, zupelnie jak domowe. Mozna je z powodzeniem uzyc i zaoszczedzic sobie pracy przed Wigilia.. Oczywiscie mozna je napewno kupic w Polsce, tylko ze ja nie mieszkam w Polsce juz od 30tu lat..
Pani przepisy sa bardzo podobne do moich rodzinnych, a moja mama pracowala w szkole (pomaturalnej) z autorka ksiazki Kuchnia Polska, (nie pamietam dokladnie tytulu, a autorka zdaje sie Janik, tez nie pamietam, to bylo chyba ponad 50 lat temu..) i wiele przepisów omawialy razem..

Serdecznie pozdrawiam
Anna Möllerström z Göteborga, Szwecja

29 listopada 2016 - 23:13
Tomek (niezweryfikowany)

Witam dopiero co tu trafiłem i już się cieszę przecież to jedna z najlepszych jak nie najlepsza zupa wigilijna, czekam na nią cały rok identyczna z łazankowym makaronem bardzo esencjonalna i pieprzna pycha!!!

06 sierpnia 2016 - 18:57
Iza z Daleka (niezweryfikowany)

Piekne zdjecia! Takie apetyczne, ze nawet ja, mimo ze nie znosze gotowania, to chyba sie skusze, aby cos przygotowac...

18 grudnia 2012 - 20:46
Renata Targosz

Iza, miło, że tu trafiłaś :-)
I koniecznie skuś się na przygotowanie czegoś :-) Ta zupa niesie w sobie wiele aromatów i jest prosta w przygotowaniu :-)

18 grudnia 2012 - 21:52
Agnieszka (niezweryfikowany)

U mojej mamy zawsze był barszcz grzybowy z fasolką :) przepis jest super, pozwole sobie tylko dodać właśnie barszcz biały i będzie jak u mamy :) do tego kawałki grzybów i fasolka ... już czuje zapach...

15 grudnia 2012 - 11:05
Renata Targosz

Czy masz na myśli zupę podobną do Żuru wigilijnego z grzybami ? Zamiana ziemniaków na fasolę brzmi ciekawie :-)

15 grudnia 2012 - 11:55
Agnieszka (niezweryfikowany)

dokładnie tak :) .... a fasolke kupuje jaśka , tylko tą malutką

22 grudnia 2012 - 13:45
Jswm (niezweryfikowany)

Uwielbiam chyba każdą grzybową zupę, ale tęsknię za Wigiliami u Babci, gdzie podawany był grzybowy barszcz, nie znam dokładnego składu, ale na pewno był tam zakwas jak na żurek.

09 grudnia 2011 - 15:40
Renata Targosz

Tak, moja Teściowa czasem taki gotuje. Kwasowość uzyskuje zakwasem na barszcz biały, a podaje z ziemniakami i pokrojonymi grzybami. Chyba się skuszę i ugotuję ;-)

09 grudnia 2011 - 18:15
Jswm (niezweryfikowany)

no to ciekawa jestem jak Ci wyjdzie, będą zdjęcia?
u Babci podawany był w filiżankach, bez ziemniaków, chyba tylko z siekanymi grzybami i z mnóstwem pieprzu.

09 grudnia 2011 - 18:25
Renata Targosz

Wpisuję na listę kulinarnych planów i jak tylko zrobię, zamieszczę przepis ze zdjęciami.

09 grudnia 2011 - 19:44
Gość (niezweryfikowany)

Fajne zdjęcia. Dobry lans. Ale o tradycji wigilijnej nie macie pojęcia.
No chyba, że zapraszacie do knajpy?

08 grudnia 2011 - 20:59
Renata Targosz

Jeżeli lansem nazywasz fotografowanie jedzenia i zamieszczanie zdjęć na blogu kulinarnym, to jak nazwiesz gotowanie w programach telewizyjnych lub wydawanie książek kulinarnych?

Człowiek uczy się przez całe życie, podziel się zatem wiedzą o tradycyjnej Wigilii - tylko najpierw przedstaw się proszę mnie i moim Czytelnikom :-)

09 grudnia 2011 - 13:50
hania-kasia (niezweryfikowany)

Wygląda na bardzo esencjonalną.

08 grudnia 2011 - 20:52
smakowite.com (niezweryfikowany)

Bardzo lubię zupę grzybową. Ja zawsze dodaję trochę śmietany lub serka mascarpone. I część grzybów miksuję, żeby zupa była gęstsza, czasami miksuję też podsmażoną na maśle cebulkę. Do tego obowiązkowo małe kluseczki.

08 grudnia 2011 - 20:17
Renata Targosz

W codziennej odsłonie koniecznie ze śmietanką ;-) Uwielbiam!

08 grudnia 2011 - 22:52

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania