Szukaj

Zapiekanka z szalotek. Z kindziukiem i orzechami włoskimi

Pieczone szalotki są delikatne i świetnie komponują się z intensywnym w smaku kindziukiem, a orzechy włoskie nadają całej potrawie interesującego aromatu.  Przygotowałam ją w ciągu dnia, odgrzałam wieczorem i podałam z czerwonym, wytrawnym winem. Takie rozgrzewające i pełne aromatu danie w mroźny wieczór smakuje doskonale!

Zapiekankę możecie wzbogacić pokrojonymi w plastry, ugotowanymi ziemniakami (trzeba będzie zwiększyć ilość zalewy śmietanowo-jajecznej). Wówczas będzie bardziej sycąca, w sam raz na obiad.  

Jeżeli smakowała Wam pieczona cebula, z pewnością polubicie tą zapiekankę szalotkową :-) Koniecznie z czerwonym winem! ;-)


Polecamy też więcej przepisów na: Dania zapiekane
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: cebulę,
orzechy


 

Zapiekanka z szalotek. Z kindziukiem i orzechami włoskimi
przepis na 2 osoby, naczynie na zdjęciu ma wymiary 20x12 cm

Składniki:

8 szalotek
8 plasterków kindziuka
garść łuskanych orzechów włoskich w połówkach
150 ml śmietany 30%
1 małe jajko
sól
pieprz świeżo mielony lub utłuczony

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni (program pieczenia z nawiewem).

Szalotki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut - można sprawdzić wykałaczką). Odcedzić, przekroić na pół.

Jajko ubić i wymieszać ze śmietaną, doprawić odrobiną soli i pieprzem.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć przepołowione szalotki, pomiędzy nie włożyć plasterki kindziuka oraz orzechy. Zalać mieszaniną śmietanowo-jajeczną i posypać z wierzchu świeżo utłuczonym pieprzem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.

Zapiekanka z szaotek, kindziuka i orzechów

Składnik główny: 
szalotka
Składnik główny: 
kindziuk
Składnik główny: 
orzechy
Rodzaj dania: 
Przekąska
Mięsa

Komentarze

ewelajna (niezweryfikowany)

Kocham kindziuk i kocham szalotki...! Świetna propozycja:)
Coś mi się wydaje, że ja to zrobię, Renatko...;)

31 października 2012 - 14:04
Renata Targosz

Wspaniale, bardzo polecam :-)
A tak na marginesie, co za fajny zbieg okoliczości. Kilka razy dzisiaj do niej zaglądałam - bardzo chodzi za mną ten smak ;-)

31 października 2012 - 14:39

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania