Szukaj

Rabarbar z sosem angielskim

Kwaskowy rabarbar w towarzystwie słodkiego sosu angielskiego i chrupiących, migdałowych płatków.

Do deseru użyjcie taką odmianę rabarbaru, która w przekroju ma czerwone, a nie zielonkawe łodygi - będzie ładniej i apetyczniej prezentować się.
Migdałowo-cukrowe, chrupiące płatki są dodatkiem, który wspaniale smakuje, ale możecie go pominąć i posypać rabarbar prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. A jeżeli zdecydujecie się je upiec - można zrobić to dzień wcześniej, wówczas jednak przechowajcie kruche płatki w lodówce. W cieple miękną i tracą swoją kruchość i chrupkość.


Polecamy też więcej przepisów na: Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: rabarbar,
migdały



Rabarbar z sosem angielskim

Składniki na kruche płatki migdałowe:

37 g zmielonych migdałów
1 łyżka płatków migdałów
37g masła
20 g mąki
50 ml soku z pomarańczy
125 g cukru pudru

Składniki na sos angielski:

250 ml  mleka
2,5 żółtka
125 g cukru
1/2 laski wanilii

Dodatkowo:

kilka cienkich łodyg rabarbaru
cukier do smaku
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Płatki migdałowe: składniki wymieszać w misce i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim narysować okręgi o średnicy około 10 cm. Każdy okrąg wypełnić cienką warstwą ciasta (uwaga: jest gęste). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec chwilę, na złoto - do skarmelizowania cukru znajdującego się w masie. Po upieczeniu przestudzić, kiedy są jeszcze ciepłe i miękkie nakładać każdy płatek na wałek do ciasta - w ten sposób stygnąc i tężejąc uformuje się w kształt widoczny na zdjęciach.

Sos: wanilię przekroić wzdłuż. Zagotować mleko z wanilią, żółtka utrzeć w misce z cukrem na gładką masę i zalać wrzącym mlekiem. Postawić na ogniu i mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.

Rabarbar cienko obrać i pokroić na kawałki o długości 10-15 cm. Krótko obgotować w wodzie z dodatkiem cukru (ilość można dostosować do tego, jak intensywnie kwaskowy smak ma nasz rabarbar).
Na talerz wylać sos angielski, ułożyć łodygi rabarbaru i słodki płatek migdałowy. Posypać cukrem pudrem

Rabarbar-z sosem-angielskim

Składnik główny: 
rabarbar
Składnik główny: 
migdały
Składnik główny: 
wanilia
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania