Kwaskowy rabarbar w towarzystwie słodkiego sosu angielskiego i chrupiących, migdałowych płatków.
Do deseru użyjcie taką odmianę rabarbaru, która w przekroju ma czerwone, a nie zielonkawe łodygi - będzie ładniej i apetyczniej prezentować się.
Migdałowo-cukrowe, chrupiące płatki są dodatkiem, który wspaniale smakuje, ale możecie go pominąć i posypać rabarbar prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. A jeżeli zdecydujecie się je upiec - można zrobić to dzień wcześniej, wówczas jednak przechowajcie kruche płatki w lodówce. W cieple miękną i tracą swoją kruchość i chrupkość.
Polecamy też więcej przepisów na: Desery
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: rabarbar, migdały
Rabarbar z sosem angielskim
Składniki na kruche płatki migdałowe:
37 g zmielonych migdałów
1 łyżka płatków migdałów
37g masła
20 g mąki
50 ml soku z pomarańczy
125 g cukru pudru
Składniki na sos angielski:
250 ml mleka
2,5 żółtka
125 g cukru
1/2 laski wanilii
Dodatkowo:
kilka cienkich łodyg rabarbaru
cukier do smaku
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Płatki migdałowe: składniki wymieszać w misce i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim narysować okręgi o średnicy około 10 cm. Każdy okrąg wypełnić cienką warstwą ciasta (uwaga: jest gęste). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec chwilę, na złoto - do skarmelizowania cukru znajdującego się w masie. Po upieczeniu przestudzić, kiedy są jeszcze ciepłe i miękkie nakładać każdy płatek na wałek do ciasta - w ten sposób stygnąc i tężejąc uformuje się w kształt widoczny na zdjęciach.
Sos: wanilię przekroić wzdłuż. Zagotować mleko z wanilią, żółtka utrzeć w misce z cukrem na gładką masę i zalać wrzącym mlekiem. Postawić na ogniu i mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Rabarbar cienko obrać i pokroić na kawałki o długości 10-15 cm. Krótko obgotować w wodzie z dodatkiem cukru (ilość można dostosować do tego, jak intensywnie kwaskowy smak ma nasz rabarbar).
Na talerz wylać sos angielski, ułożyć łodygi rabarbaru i słodki płatek migdałowy. Posypać cukrem pudrem
Komentarze
Dodaj nowy komentarz