Jedno z naszych ulubionych, śniadaniowych ciast. Ciasto marchewkowe jest soczyste, puszyste i pełne aromatu.
Składniki:
5 jajek
600 g obranej marchwi
400 g cukru kryształu
400 g mąki pszennej
200 ml oleju
2 łyżki soku z pomarańczy
100 g orzechów włoskich
1 płaska łyżka cynamonu
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie:
Piekarnik ustawić na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i rozgrzać do temperatury 170 stopni. Foremkę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Marchew zmielić w maszynce do mielenia, orzechy włoskie drobno posiekać.
Całe jajka ubić z cukrem, a następnie miskę, w której są ubijane umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą i ubijać dalej na parze, aż masa będzie puszysta i kremowa. Przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać z marchewką i orzechami. Stopniowo dodawać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz