Szukaj

Ciasto marchewkowe

Jedno z naszych ulubionych, śniadaniowych ciast. Ciasto marchewkowe jest soczyste, puszyste i pełne aromatu.

Składniki:


5 jajek
600 g obranej marchwi
400 g cukru kryształu
400 g mąki pszennej
200 ml oleju
2 łyżki soku z pomarańczy
100 g orzechów włoskich
1 płaska łyżka cynamonu
1 płaska łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody


Przygotowanie:

Piekarnik ustawić na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i rozgrzać do temperatury 170 stopni. Foremkę nasmarować masłem i obsypać bułką tartą. Marchew zmielić w maszynce do mielenia, orzechy włoskie drobno posiekać.

Całe jajka ubić z cukrem, a następnie miskę, w której są ubijane umieścić na garnku z delikatnie gotującą się wodą i ubijać dalej na parze, aż masa będzie puszysta i kremowa. Przełożyć do dużej miski i delikatnie wymieszać z marchewką i orzechami. Stopniowo dodawać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.

Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut.



Składnik główny: 
marchew
Składnik główny: 
ciasto ucierane
Składnik główny: 
orzechy
Rodzaj dania: 
Ciasto
Śniadanie

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania