Szukaj

Keks z oliwkami i wędzoną szynką

Keks na słono jest prostą kombinacją ulubionych składników. U nas w wersji z oliwkami, szynką i ementalerem - zaostrzonej gruboziarnistą musztardą. Opcja "na słono" sprawdzi się również z dodatkiem suszonych pomidorów, smażonych na maśle pieczarek, lub sera feta.

Keks na słono może stanowić nie tylko samodzielną przekąskę, ale również dodatek do zup.

Składniki:

4 jajka
100 ml oliwy
2 łyżki musztardy ziarnistej
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 g oliwek
150 g wędzonej szynki
100 g sera ementaler
natka pietruszki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Keksową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Szynkę i ser pokroić w kostkę, oliwki przekroić wzdłuż na pół, a natkę pietruszki posiekać.

Jajka wbić do miski, ubić przy pomocy miksera, dodać oliwę, musztardę, sól i pieprz. Nie przerywając miksowania dodać partiami mąkę oraz proszek do pieczenia. Kiedy ciasto będzie jednolite, wsypać pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto jest na tyle gęste, że nie opadną one na dno i równomiernie rozłożą się.

Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - i w razie potrzeby przedłużenia pieczenia - zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 10 minut.

Keks na słono. Z oliwkami i wędzoną szynką / ArtKulinaria

Składnik główny: 
grzyby
Składnik główny: 
pieczarki
Składnik główny: 
ementaler
Składnik główny: 
musztarda ziarnista
Składnik główny: 
szynka
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

Zojka (niezweryfikowany)

Spróbowała i wyszedł mi pyszny!!!! Dziękuję za przepis :)

12 listopada 2012 - 15:32
viola (niezweryfikowany)

Witam

Jeszcze na goraco...swietny!!!

19 marca 2011 - 17:35
Anja (niezweryfikowany)

Witam,
wypróbowane. Smak - dzięki różnorodnym dodatkom każdy dopasuje do swoich upodobań, gdyż ciasto samo w sobie - dość pospolite. A całość - u mnie z pieczarkami, serem gouda, cebulką podsmazaną oraz pomidormi suszonymi - zdecydowanie do powtórzenia. Świetny pomysł. Należałoby dodać, że przepis jest na małą keksówkę, ale dzięki dość zwartej konsystencji ciasta - nie rozlewa sie na boki nawet przy zastosowaniu większej formy. Wydaje mi się, że do przechowywania sie nie nadaje - po kilku godzinach ciasto już nie było takie elastyczne w strukturze. Myślę, że okazji do sprawdzenia ieć nie będę. Wszystko zostanie zjedzone już dziś.
Dziękuje za przepis i pomysł do dalszej inspiracji.
A.

17 marca 2011 - 19:08
Renata Targosz

A' propos keksówki - ja użyłam taką o wymiarach wewnętrznych 30cm x 9cm x 7cm (wys.).
Co do przechowywania - to prawda, że najlepszy jest jeszcze na ciepło, zważywszy że to słony wypiek :-) Tylko sporadycznie zostawał mi na drugi dzień, ale w zasadzie nie miałam do jego jakości wówczas jakichś większych zastrzeżeń.
Pozdrowienia :-)

17 marca 2011 - 20:49

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania