Keks na słono jest prostą kombinacją ulubionych składników. U nas w wersji z oliwkami, szynką i ementalerem - zaostrzonej gruboziarnistą musztardą. Opcja "na słono" sprawdzi się również z dodatkiem suszonych pomidorów, smażonych na maśle pieczarek, lub sera feta.
Keks na słono może stanowić nie tylko samodzielną przekąskę, ale również dodatek do zup.
Składniki:
4 jajka
100 ml oliwy
2 łyżki musztardy ziarnistej
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
100 g oliwek
150 g wędzonej szynki
100 g sera ementaler
natka pietruszki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Keksową foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, lub nasmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Szynkę i ser pokroić w kostkę, oliwki przekroić wzdłuż na pół, a natkę pietruszki posiekać.
Jajka wbić do miski, ubić przy pomocy miksera, dodać oliwę, musztardę, sól i pieprz. Nie przerywając miksowania dodać partiami mąkę oraz proszek do pieczenia. Kiedy ciasto będzie jednolite, wsypać pokrojone wcześniej składniki i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto jest na tyle gęste, że nie opadną one na dno i równomiernie rozłożą się.
Ciasto włożyć do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem - i w razie potrzeby przedłużenia pieczenia - zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 10 minut.
Komentarze
Spróbowała i wyszedł mi pyszny!!!! Dziękuję za przepis :)
Witam
Jeszcze na goraco...swietny!!!
Witam,
wypróbowane. Smak - dzięki różnorodnym dodatkom każdy dopasuje do swoich upodobań, gdyż ciasto samo w sobie - dość pospolite. A całość - u mnie z pieczarkami, serem gouda, cebulką podsmazaną oraz pomidormi suszonymi - zdecydowanie do powtórzenia. Świetny pomysł. Należałoby dodać, że przepis jest na małą keksówkę, ale dzięki dość zwartej konsystencji ciasta - nie rozlewa sie na boki nawet przy zastosowaniu większej formy. Wydaje mi się, że do przechowywania sie nie nadaje - po kilku godzinach ciasto już nie było takie elastyczne w strukturze. Myślę, że okazji do sprawdzenia ieć nie będę. Wszystko zostanie zjedzone już dziś.
Dziękuje za przepis i pomysł do dalszej inspiracji.
A.
A' propos keksówki - ja użyłam taką o wymiarach wewnętrznych 30cm x 9cm x 7cm (wys.).
Co do przechowywania - to prawda, że najlepszy jest jeszcze na ciepło, zważywszy że to słony wypiek :-) Tylko sporadycznie zostawał mi na drugi dzień, ale w zasadzie nie miałam do jego jakości wówczas jakichś większych zastrzeżeń.
Pozdrowienia :-)
Dodaj nowy komentarz