Szukaj

Kozi ser zapiekany z makaronem lasagne i orzeszkami pinoli

Kozi ser należy do naszych ulubionych. Jest lekki i ma wyjątkowy smak. Tutaj w zapiekanej formie z lasagne, orzeszkami pinoli i parmezanem.

Danie można zapiekać w małych ceramicznych naczyniach, każdą porcję osobno i bezpośrednio w nich podawać. Można również przygotować je w większej formie do zapiekania. Idealne na lunch, obiad lub kolację. Wyśmienicie smakuje z kieliszkiem białego wina.

Składniki na 4 osoby:

około 12 plastrów - po 3 plastry makaronu lasagne na osobę
200 g koziego sera
100 ml śmietany 30%
50 g parmezanu
garść orzeszków piniowych (pinoli)
sól
pieprz


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Plastry makaronu obgotowujemy w osolonym wrzątku. Muszą być al dente. Wyjmujemy łyżką cedzakową i hartujemy w zimnej wodzie. Odsączamy i odkładamy.

Śmietanę wlewamy do rondelka i delikatnie doprowadzamy do wrzenia. Przypawiamy solą i pieprzem. Dodajemy część tartego parmezanu i mieszamy.

Kozi ser kroimy na plasterki lub kruszymy w dłoniach. Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną śmietany, wykładamy plastrem makaronu, warstwą koziego sera, polewamy przyprawioną śmietaną i posypujemy parmezanem. Czynności od makaronu po parmezan powtarzamy do momentu wyczerpania składników lub osiągnięcia brzegu naczynia. Ostatnią warstwą ma być makaron, który smarujemy śmietaną i posypujemy parmezanem.

Naczynia wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut kontrolując, aby warstwa wierzchnia nie zapiekła się za bardzo. Przed podaniem posypujemy orzechami pinoli.





 

Składnik główny: 
makaron
Składnik główny: 
lasagne
Składnik główny: 
ser kozi
Składnik główny: 
orzeszki piniowe
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania