Szukaj

Chleb pszenno-gryczany z orzechami i nasionami

Gęsty i pożywny chleb z mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki gryczanej. Mocno nafaszerowany zdrowymi nasionami i aromatycznymi orzechami. W środku wilgotny. Pyszny.

Składniki na 1 bochenek:

350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki gryczanej
350 g wody
40 g drożdży
1 łyżeczka miodu
2,5 łyżeczki soli
40 g octu jabłkowego lub orzechowego
150 g orzechów laskowych lub włoskich
90 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
50 g sezamu

Dodatkowo:

masło do smarowania foremki
płatki owsiane lub siemię lniane do posypania chleba
otręby pszenne do wysypania foremki

Przygotowanie:

Przygotowujemy rozczyn z drożdży, miodu, 150 ml wody i kilku łyżeczek mąki pszennej. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Orzechy siekamy na małe kawałki. Foremkę o długości 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami.

Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (powinna być letnia), sól i ocet. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. W trakcie zagniatania dodajemy nasiona, a na końcu orzechy. Wyrobione ciasto może trochę kleić się do ręki, ale nie dodajemy do niego mąki. Wkładamy do przygotowanej foremki, smarujemy delikatnie pędzelkiem zanurzonym w wodzie i posypujemy płatkami owsianymi lub siemieniem lnianym. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.

Chleb pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu przestudzamy w foremce, a następnie wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Składnik główny: 
orzechy
Składnik główny: 
sezam
Składnik główny: 
słonecznik
Składnik główny: 
siemię lniane
Składnik główny: 
mąka gryczana
Składnik główny: 
mąka pszenna pełnoziarnista
Rodzaj dania: 
Śniadanie
Inne

Komentarze

Milena (niezweryfikowany)

Upiekłam dzisiaj chlebek z Pani przepisu. To pierwszy chleb jaki piekłam. Myślałam,że wykonanie będzie bardziej skomplikowane, ale nie:-)chlebek szybko się robi, pięknie wygląda po upieczeniu i super smakuje. Następnym razem zrobię bez soli,u mnie dosyć intensywnie czuć ja w smaku. Myślałam też,że chlebek na drożdżach będzie wyższy,ale i ta wielkość jest ok.Na święta upiekę 2 bochenki i mam nadzieję,że mile zaskocze gości. Dziękuję za przepis.wszystkiego dobrego na Święta

17 grudnia 2018 - 15:03
viola (niezweryfikowany)

Chlebek to moje drugie dzielo pochadzace z tego bloga.Wyszedl swietnie,pomimo,ze uzylam drozdzy instant(bio).Po 20 minutach od ostudzenia,nie ma polowy wypieku!!!
A w piekarniku siedzi(a raczej stoi) juz kolejny specjal-ananas.Nie omieszkam poinformowac o wrazeniach z konsumpcji tegoz.
P.S.tak juz mam dziwnie,ze jak znajde w czelusciach internetu,jakiegos bloga kulinarnego,wpadam w istne szalenstwo w kuchniu,az nie wyprobuje lwiej czesci przepisow!!!Szkoda,ze mi dzis zabraklo jajek!Pozdrawiam z Beaujolais.

27 lutego 2011 - 20:52
Renata Targosz

Violu, cieszymy się, że chlebek smakuje - my bardzo lubimy takie ziarniste i zdrowe ;-) A "egzemplarz" ze zdjęcia posiada francuską nutkę ;-) bowiem zawiera gryczaną mąkę z naszych francuskich zapasów ;-) pozdrawiamy R&R

27 lutego 2011 - 23:23
viola (niezweryfikowany)

My z mezem tez lubimy zdrowe jedzonko.Szczerze mowiac,to ja mam fiola na punkcie jedzenia,a szczegolnie dobrego i fajnie podanego.ciesze sie,ze "wpadlam"przypadkiem na Wasz blog-jest super-prosty i finezyjny zarazem.Bede pichcic po kolei...
P.S.jesli skoncza sie Wam zapasy farine de sarrasin chetnie podesle paczuszke.Milego tygodnia zycze.

27 lutego 2011 - 23:52
Renata Targosz

Dziękujemy :-) i smacznego! ;-)

28 lutego 2011 - 00:23
ulla (niezweryfikowany)

Boski, wygląda cudownie !

22 listopada 2010 - 13:12
zyta (niezweryfikowany)

mmm PYCHA - już czuje jego zapach

24 listopada 2010 - 01:15
edysia79 (niezweryfikowany)

Fantastyczny!
Bardzo m się podoba :)

01 grudnia 2010 - 16:17

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania