Subtelne w smaku awokado w duecie z wędzoną rybą. Dwa musy w delikatnym uścisku francuskiego ciasta. Popularna i niezwykle smaczna przekąska FingerFood.
Polecamy też więcej przepisów na: Finger Food, Sylwestra, Przekąski,
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto francuskie, awokado
Mini vol-au-vent z dwoma musami
15 sztuk
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka wody
100 g mięsa wędzonej ryby
3 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki twarożku śmietankowego
sól
pieprz
sok z cytryny
100 g obranego i pozbawionego pestki miękkiego awokado
świeży koperek
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozmrozić. Piekarnik nagrać do temperatury 200 stopni (program pieczenia góra/dół). Żółtko rozmieszać z wodą.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i wykroić krążki o średnicy 4-4,5 cm (najlepiej foremką z ozdobnym rantem). W połowie krążków wyciąć wewnątrz otwór. Całe krążki posmarować żółtkiem, nałożyć obręcz z ciasta i również posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut (kontrolować czas pieczenia - ciastka powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się). Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Z wnętrza mini vol-au-ventów usunąć nadmiar ciasta.
Wędzoną rybę rozdrobnić i rozetrzeć z majonezem i twarożkiem. Przyprawić, dodać sok z cytryny do smaku. Awokado rozetrzeć na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Koperek posiekać i wymieszać z awokado. Obie masy nakładać po połowie do wydrążonych ciastek. Dekorować świeżym koperkiem.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz