Szukaj

Mini vol-au-vent z dwoma musami

Subtelne w smaku awokado w duecie z wędzoną rybą. Dwa musy w delikatnym uścisku francuskiego ciasta. Popularna i niezwykle smaczna przekąska FingerFood.


Polecamy też więcej przepisów na: Finger Food, Sylwestra, Przekąski,
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto francuskie, awokado



Mini vol-au-vent z dwoma musami

15 sztuk

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka wody
100 g mięsa wędzonej ryby
3 łyżeczki majonezu
4 łyżeczki twarożku śmietankowego
sól
pieprz
sok z cytryny
100 g obranego i pozbawionego pestki miękkiego awokado
świeży koperek


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozmrozić. Piekarnik nagrać do temperatury 200 stopni (program pieczenia góra/dół). Żółtko rozmieszać z wodą.

Ciasto wyłożyć na stolnicę i wykroić krążki o średnicy 4-4,5 cm (najlepiej foremką z ozdobnym rantem). W połowie krążków wyciąć wewnątrz otwór. Całe krążki posmarować żółtkiem, nałożyć obręcz z ciasta i również posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-15 minut (kontrolować czas pieczenia - ciastka powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się). Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Z wnętrza mini vol-au-ventów usunąć nadmiar ciasta.

Wędzoną rybę rozdrobnić i rozetrzeć z majonezem i twarożkiem. Przyprawić, dodać sok z cytryny do smaku. Awokado rozetrzeć na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Koperek posiekać i wymieszać z awokado. Obie masy nakładać po połowie do wydrążonych ciastek. Dekorować świeżym koperkiem. 


 

Składnik główny: 
awokado
Składnik główny: 
ciasto francuskie
Składnik główny: 
ryby
Składnik główny: 
makrela
Rodzaj dania: 
Przekąska
Ryby i owoce morza

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania