Nasze ziemniaki w nowej odsłonie. Na kruchym cieście z duszoną na maśle cebulą. Taka tarta doskonała jest jako przekąska samodzielna, jak również z dodatkiem sałaty lub mięsa. Najsmaczniejsza na gorąco - można ją podgrzewać.
Plastry ziemniaków użytych do tarty blanszowałam we wrzątku. Są wtedy giętkie i nie rozpadną się. Opcja pokrojenia w plastry ziemniaków gotowanych nie sprawdziła się - takie plastry są sztywniejsze, w zależności od gatunku mogą kruszyć się, a także miałam problem z ładnym ich ułożeniem na tarcie. Poza tym bardziej złożona obróbka (blanszowanie, podsmażenie, pieczenie) pozwoli na wydobycie jeszcze lepszego i głębszego smaku tak przygotowanych ziemniaków.
Polecam także:
Tarta z duszoną cebulą i ziemniakami
(na formę do tarty o średnicy 24 cm)
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody
Składniki na nadzienie:
400 g obranej cebuli
100 g masła
1 żółtko
sól, pieprz
650 g obranych ziemniaków kremowych, podłużnych i możliwie jednakowej wielkości
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
1 żółtko
tymianek
Przygotowanie:
Kruche ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Cebula: obraną, zważoną cebulę pokroić na ćwiartki, a następnie na piórka. Masło rozpuścić na patelni, włożyć cebulę, chwilę przesmażyć, a następnie dusić 20 minut na małym ogniu. W trakcie duszenia kontrolować ilość odparowującej wody ( od czasu do czasu odstawić pokrywkę) i często mieszać. Doprawić solą i pieprzem. Cebula ma osiągnąć kremową konsystencję i złoty kolor. Odstawić do przestudzenia.
Ziemniaki: obrane i umyte, zważone ziemniaki pokroić na plastry o grubości 3 mm.Zblanszować przez 3 minuty we wrzątku, odsączyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, a następnie przesmażyć na patelni. Nie rumienić.
Na koniec: Temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni, włączyć funkcję pieczenia od góry. Na upieczoną tartę wyłożyć farsz cebulowy. Na nim ułożyć plasterki ziemniaków. Śmietanę ubić, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać żółtko i wymieszać. Polać śmietaną wierzch tarty, wypełniając szczeliny (przy pomocy pędzla można śmietanę równo rozprowadzić po ziemniakach). Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut. Podawać ze świeżym tymiankiem. Jeżeli nie mamy świeżego tymianku, dodać suszony do śmietanowej zalewy.
Komentarze
Inf o długości pieczenia jest błędne nawet po 20min. Ziemniaki są twarde :'(
A na jaką grubość pokroiłaś? Przygotowane wcześniej według instrukcji wymagają tyle czasu, ile podałam ;)
Jestem w trakcie... proszę o trzymanie kciuków ;)
Trzymam :-)
Tarta weszła do menu :) Przyjęła się zarówno w gronie smakoszy jak i u trzynastoletniej szanownej Małolaty :) Rewelacja, choć u mnie wszystko jak gdyby dłużej trwa :)
Dziękuję.
Tarta rewelacja! Przepis na nią Rozchodzi się wśród tych, którzy spróbowali, błyskawicznie!!! I wbrew pozorom, nie jest aż tak bardzo pracochłonna... Pozdrawiam i dziękuję za artkulinaria :)
Zrobiłam ją wczoraj - sporo zachodu, zwłaszcza z przygotowanie ziemniaków. Jest dośc smaczna, ale pracochłonna.
Wygląda bardzo zachęcająco i właściwie, jak wynika z przepisu, nie jest takie trudne do zrobienia, a efekt wspaniały :-)
Przepiękna!
I bardzo podoba mi się forma podania ziemniaków :)
Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie. Aż mam ochotę taką tartę skosztować. I z pewnością to zrobię :)
Dodaj nowy komentarz