Lekka i delikatna sałatka z roszponki, gotowanych rzodkiewek i słodkich kwiatów podbiału. Z dodatkiem aromatycznego, koziego twarożku i ziołowym sosem sałatkowym.
Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.) zaczyna kwitnąć w kwietniu, jeszcze zanim rozwinie liście. Należy go zerwać tuż przed przyrządzeniem sałatki, ponieważ dość szybko zamyka swoje kielichy. A co najważniejsze, zbiór jego kwiatów powinien odbywać się w zaufanej pod względem czystości okolicy. Kwiaty podbiału możecie oczywiście zastąpić innymi, ulubionymi. Np. własnymi z przydomowego ogródka (niektórymi, tylko jadalnymi), zakupionymi na targu lub w sklepie.
Jeżeli nie wiecie jeszcze, czym kierować się podczas zbierania kwiatów, koniecznie przeczytajcie Jadalne kwiaty - jak je zbierać?
Rzodkiewce, którą dodałam do sałatki odcięłam liście, zostawiając pół centymetra liściowych ogonków oraz cienkie przedłużenie korzonka. Wszystko dla jej urody ;-) Krótko gotowana rzodkiewka jest łagodna w smaku i chrupiąca, ale inaczej, niż rzodkiewka surowa. Kroję ją na pół tak, aby każda połówka miała swój ogonek liściowy i połowę korzonka.
Sałatki mają to do siebie, że smakują nawet w najprostszej postaci. Kilka świeżych liści i sos vinaigrette z musztardą Dijon to jedna z kwintesencji smaku doskonałego. Jednego z moich ulubionych. Dzisiaj mam ochotę na chrupiące rzodkiewki i słodycz kilku płatków kwiatów. Pamiętajcie - przyrządzając sałatkę, zdajcie się na swoją fantazję i smakową potrzebę chwili ;-)
Polecam też więcej przepisów na: Sałatki
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: roszponkę, rzodkiewkę, ser kozi i jadalne kwiatki
Roszponka z podbiałem, rzodkiewką i twarożkiem kozim
na 2 osoby
Składniki:
Na sos:
Przygotowanie:
Składniki na sos dokładnie wymieszać. Roszponkę opłukać. Zagotować wodę, rzodkiewki dokładnie umyć i włożyć do wrzącej wody (powinny swobodnie pływać). Gotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić każdą na pół tak, aby każda połówka miała zachowaną część zielonych łodyżek.
Na talerze nałożyć roszponkę, połówki rzodkiewek oraz pokruszony twarożek kozi. Dekorować kwiatkami podbiału i skropić sosem.
Komentarze
Wygląda pysznie!!!
Prześliczna sałatka! I na dodatek z kozim serkiem - idealna.
Dziękuję za przyłączenie się do Klubu Kwiatożerców
Pozdrawiam:)
Dziękuję za odwiedziny!
Ja uwielbiam kozi twarożek, jest stworzony do połączeń ze wszystkim, co zielone :-)
Pozdrawiam również :-)
Piękna kwintesencja wiosny !
Napawa oczy, zadowala węch, a smakuje niebiańsko, jak mniemam :)
Jeśli Państwo macie ochotę, to będzie nam niezwykle miło, jeśli dołączycie do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu"
Serdecznie zapraszamy :)
Pozdrawiam,
Agnieszka
Bardzo ciekawa akcja! Będę starała się dodać jeszcze kilka fajnych przepisów z jadalnymi roślinami łąkowymi.
Pozdrowienia :-)
Jak zwykle... piękność. No i rzodkiewki z ogonkami, nie rozumiem dlaczego zwykle wszyscy je obcinają. Kiedyś robiłam rzodkiewki na parze, teraz spróbuję ugotować. Ten różowy kolor jest nie z tej ziemi! Pozdrowienia.
Na parze też kiedyś robiłam, oczywiście z ogonkami :-) To bardzo wdzięczny temat kulinarno-fotograficzny ;-)
Pozdrawiam Cię również!
wow! ale wiosennie! :)
Dodaj nowy komentarz