Szukaj

Roszponka z podbiałem, rzodkiewką i twarożkiem kozim

Lekka i delikatna sałatka z roszponki, gotowanych rzodkiewek i słodkich kwiatów podbiału. Z dodatkiem aromatycznego, koziego twarożku i ziołowym sosem sałatkowym.

Podbiał pospolity (Tussilago farfara L.) zaczyna kwitnąć w kwietniu, jeszcze zanim rozwinie liście. Należy go zerwać tuż przed przyrządzeniem sałatki, ponieważ dość szybko zamyka swoje kielichy. A co najważniejsze, zbiór jego kwiatów powinien odbywać się w zaufanej pod względem czystości okolicy. Kwiaty podbiału możecie oczywiście zastąpić innymi, ulubionymi. Np. własnymi z przydomowego ogródka (niektórymi, tylko jadalnymi), zakupionymi na targu lub w sklepie. 

Jeżeli nie wiecie jeszcze, czym kierować się podczas zbierania kwiatów, koniecznie przeczytajcie Jadalne kwiaty - jak je zbierać?

Rzodkiewce, którą dodałam do sałatki odcięłam liście, zostawiając pół centymetra liściowych ogonków oraz cienkie przedłużenie korzonka. Wszystko dla jej urody ;-) Krótko gotowana rzodkiewka jest łagodna w smaku i chrupiąca, ale inaczej, niż rzodkiewka surowa. Kroję ją na pół tak, aby każda połówka miała swój ogonek liściowy i połowę korzonka.

Sałatki mają to do siebie, że smakują nawet w najprostszej postaci. Kilka świeżych liści i sos vinaigrette z musztardą Dijon to jedna z kwintesencji smaku doskonałego. Jednego z moich ulubionych. Dzisiaj mam ochotę na chrupiące rzodkiewki i słodycz kilku płatków kwiatów. Pamiętajcie - przyrządzając sałatkę, zdajcie się na swoją fantazję i smakową potrzebę chwili ;-)


Polecam też więcej przepisów na: Sałatki
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: roszponkę, rzodkiewkę, ser kozi i jadalne kwiatki



Roszponka z podbiałem, rzodkiewką i twarożkiem kozim
na 2 osoby

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • kilka rzodkiewek (w zależności od wielkości, tyle, ile lubicie) z pozostawionymi na 0,5 cm łodyżkami liści
  • kilka kwiatów podbiału
  • 120 g twarożku koziego

Na sos:

  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty i bazylii
  • niepełna łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Składniki na sos dokładnie wymieszać. Roszponkę opłukać. Zagotować wodę, rzodkiewki dokładnie umyć i włożyć do wrzącej wody (powinny swobodnie pływać). Gotować 5 minut. Wyjąć, ostudzić i przekroić każdą na pół tak, aby każda połówka miała zachowaną część zielonych łodyżek.

Na talerze nałożyć roszponkę, połówki rzodkiewek oraz pokruszony twarożek kozi. Dekorować kwiatkami podbiału i skropić sosem.

Roszponka


    

Składnik główny: 
roszponka
Składnik główny: 
podbiał
Składnik główny: 
kwiaty
Składnik główny: 
rzodkiewka
Składnik główny: 
ser kozi
Rodzaj dania: 
Sałata/Sałatka

Komentarze

Ewelina (niezweryfikowany)

Wygląda pysznie!!!

08 października 2012 - 09:14
Pinkcake (niezweryfikowany)

Prześliczna sałatka! I na dodatek z kozim serkiem - idealna.
Dziękuję za przyłączenie się do Klubu Kwiatożerców
Pozdrawiam:)

20 kwietnia 2012 - 10:25
Renata Targosz

Dziękuję za odwiedziny!
Ja uwielbiam kozi twarożek, jest stworzony do połączeń ze wszystkim, co zielone :-)
Pozdrawiam również :-)

21 kwietnia 2012 - 11:31
krupniczka (niezweryfikowany)

Piękna kwintesencja wiosny !
Napawa oczy, zadowala węch, a smakuje niebiańsko, jak mniemam :)

Jeśli Państwo macie ochotę, to będzie nam niezwykle miło, jeśli dołączycie do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu" 

Serdecznie zapraszamy :)

Pozdrawiam,
Agnieszka

19 kwietnia 2012 - 11:22
Renata Targosz

Bardzo ciekawa akcja! Będę starała się dodać jeszcze kilka fajnych przepisów z jadalnymi roślinami łąkowymi.
Pozdrowienia :-)

21 kwietnia 2012 - 11:36
Katarzynka/ onionchoco (niezweryfikowany)

Jak zwykle... piękność. No i rzodkiewki z ogonkami, nie rozumiem dlaczego zwykle wszyscy je obcinają. Kiedyś robiłam rzodkiewki na parze, teraz spróbuję ugotować. Ten różowy kolor jest nie z tej ziemi! Pozdrowienia.

17 kwietnia 2012 - 13:05
Renata Targosz

Na parze też kiedyś robiłam, oczywiście z ogonkami :-) To bardzo wdzięczny temat kulinarno-fotograficzny ;-)
Pozdrawiam Cię również!

17 kwietnia 2012 - 14:24
kaja (niezweryfikowany)

wow! ale wiosennie! :)

17 kwietnia 2012 - 10:25

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania