Wykwintny deser z truskawek i crème brûlée.
Z poniższej receptury otrzymamy 6 porcji deseru.
Składniki na kruche płatki:
35 g masła
35 g miodu
35 g cukru pudru
35 g mąki
Składniki na crème brûlée:
500 ml śmietany 36%
165 ml mleka
6 żółtek
75 g cukru
1 laska wanilii
Dodatkowo:
200 ml śmietany 36%
500 g truskawek
1 opakowanie lodów waniliowych
cukier puder do posypania
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Kruche płatki: Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy cukier puder i mąkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia. Zwilżamy dłonie i nabieramy łyżeczką trochę ciasta. Rozklepujemy w rękach na bardzo cieniutki dysk i kładziemy na blachę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Każdy następny "placuszek" układamy w dość sporej odległości od poprzedniego. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zrumienienia się. Wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia. Ewentualne nierówności poprawiamy metalową, okrągłą foremką.
Crème brûlée: żółtka ucieramy z cukrem. Śmietanę podgrzewamy z mlekiem i wanilią, a następnie zalewamy nią masę żółtkową. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko do szerokiej formy z płaskim dnem (najlepiej silikonowej). Przykrywamy folią aluminiową. Formę wkładamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni Celsjusza aż się zetnie. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia. Metalową obręczą, tą, którą wyrównywaliśmy brzegi kruchych płatków - wycinamy krążki kremu.
Prezentacja: Na talerzu układamy krążek crème brûlée i przykrywamy kruchym płatkiem. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru pudru i nakładamy, najlepiej przez rękaw cukierniczy na płatek. Przykrywamy drugim płatkiem. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na cząstki. Układamy na drugim kruchym płatku. Przykrywamy trzecim, posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na wierzch gałkę loda. Dekorujemy listkiem mięty.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz