Szukaj

Kruche płatki z truskawkami na crème brûlée

Wykwintny deser z truskawek i crème brûlée.

Z poniższej receptury otrzymamy 6 porcji deseru.

Składniki na kruche płatki:

35 g masła
35 g miodu
35 g cukru pudru
35 g mąki


Składniki na crème brûlée:


500 ml śmietany 36%
165 ml mleka
6 żółtek
75 g cukru
1 laska wanilii


Dodatkowo:

200 ml śmietany 36%
500 g truskawek
1 opakowanie lodów waniliowych
cukier puder do posypania
listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:


Kruche płatki: Blachę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy z miodem, dodajemy cukier puder i mąkę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do schłodzenia. Zwilżamy dłonie i nabieramy łyżeczką trochę ciasta. Rozklepujemy w rękach na bardzo cieniutki dysk i kładziemy na blachę. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Każdy następny "placuszek" układamy w dość sporej odległości od poprzedniego. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza
do zrumienienia się. Wyciągamy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia. Ewentualne nierówności poprawiamy metalową, okrągłą foremką.

Crème brûlée:
żółtka ucieramy z cukrem. Śmietanę podgrzewamy z mlekiem i wanilią, a następnie zalewamy nią masę żółtkową. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy przez sitko do szerokiej formy z płaskim dnem (najlepiej silikonowej). Przykrywamy folią aluminiową. Formę wkładamy do drugiej, większej foremki wypełnionej wodą. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni Celsjusza
aż się zetnie. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zmrożenia. Metalową obręczą, tą, którą wyrównywaliśmy brzegi kruchych płatków - wycinamy krążki kremu.

Prezentacja: Na talerzu układamy krążek crème brûlée i przykrywamy kruchym płatkiem. Śmietanę ubijamy z odrobiną cukru pudru i nakładamy, najlepiej przez rękaw cukierniczy na płatek. Przykrywamy drugim płatkiem. Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy na cząstki. Układamy na drugim kruchym płatku. Przykrywamy trzecim, posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na wierzch gałkę loda. Dekorujemy listkiem mięty.




 

Składnik główny: 
truskawka
Składnik główny: 
truskawki
Składnik główny: 
Crème brûlée
Składnik główny: 
krem brulee
Składnik główny: 
wanilia
Rodzaj dania: 
Deser

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania