Szukaj

Gicz jagnięca z rozmarynem. Curry i morela.

Soczysta jagnięcina z aromatycznym rozmarynem. Pikantny sos na bazie drobno posiekanej cebuli i curry. Słodka morela.

Składniki:

4 gicze jagnięce
2 główki czosnku
100 ml oliwy
sól morska gruboziarnista
pieprz czarny
kilka gałązek świeżego rozmarynu
ewentualnie 12 suszonych moreli


Sos curry z cebulą:

1 cebula
ok. 1 łyżka curry
50 ml wina białego
250 ml śmietany 30%
50 g masła + 1 łyżka
sól
pieprz
cukier


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej i natłuścić je oliwą.

Czosnek obrać. Gicze nakłuć, w każde nakłucie włożyć ząbek czosnku. Przyprawić  solą, pieprzem i rozmarynem. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzać stan upieczenia mięsa, nakłuwając je patyczkiem. Jeżeli wybieramy opcję z morelami, należy je włożyć do folii z mięsem na około 15 minut przed końcem pieczenia.

Przygotować sos: obraną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać curry, zamieszać i wlać wino – odparować. Wlać śmietanę, wymieszać i zredukować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem – w razie potrzeby zaciągnąć masłem do zgęstnienia.

Upieczone gicze jagnięce podawać z ryżem, ugotowanym na sypko z kawałkiem imbiru, a następnie wymieszanym z rodzynkami. Doskonale smakują również z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami. 

Składnik główny: 
jagnięcina
Składnik główny: 
gicz jagnięca
Składnik główny: 
curry
Składnik główny: 
rozmaryn
Składnik główny: 
morele
Rodzaj dania: 
Mięsa

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania