Soczysta jagnięcina z aromatycznym rozmarynem. Pikantny sos na bazie drobno posiekanej cebuli i curry. Słodka morela.
Składniki:
4 gicze jagnięce
2 główki czosnku
100 ml oliwy
sól morska gruboziarnista
pieprz czarny
kilka gałązek świeżego rozmarynu
ewentualnie 12 suszonych moreli
Sos curry z cebulą:
1 cebula
ok. 1 łyżka curry
50 ml wina białego
250 ml śmietany 30%
50 g masła + 1 łyżka
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej i natłuścić je oliwą.
Czosnek obrać. Gicze nakłuć, w każde nakłucie włożyć ząbek czosnku. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia sprawdzać stan upieczenia mięsa, nakłuwając je patyczkiem. Jeżeli wybieramy opcję z morelami, należy je włożyć do folii z mięsem na około 15 minut przed końcem pieczenia.
Przygotować sos: obraną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła. Dodać curry, zamieszać i wlać wino – odparować. Wlać śmietanę, wymieszać i zredukować. Doprawić solą, pieprzem i cukrem – w razie potrzeby zaciągnąć masłem do zgęstnienia.
Upieczone gicze jagnięce podawać z ryżem, ugotowanym na sypko z kawałkiem imbiru, a następnie wymieszanym z rodzynkami. Doskonale smakują również z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz