Szukaj

Pomidor faszerowany kozim twarożkiem, z musem paprykowym

Duet świeżego pomidora i lekkiego twarożku stwarza możliwość rozmaitych aranżacji. Tutaj z sosem z marynowanej papryki ...


Składniki dla dwóch osób:

2 jednakowej wielkości, kształtne pomidory
2 małe opakowania koziego twarożku
1 pieczona czerwona papryka
świeża bazylia
2 garście sałaty


Przygotowanie:

Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, pozostawiając jej trochę przy szypułce. Przecinamy w poprzek na 2/3 wysokości. Środek pomidora wydrążamy.
Twarożek kozi ucieramy na gładką masę, w razie potrzeby, jeżeli jest za gęsty, dodajemy odrobinę śmietanki lub jogurtu naturalnego. Dodajemy odrobinę drobno posiekanych listków bazylii i schładzamy.
Przygotowujemy sos paprykowy: marynowaną paprykę miksujemy z odrobiną oliwy z marynaty, przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

Na talerz nakładamy łyżkę sosu z papryki. Pomidora faszerujemy twarożkiem przy użyciu szprycy z gwieździstą końcówką, lub przy pomocy łyżki - przykrywamy górną cześcią pomidora i całość kładziemy na talerzu z sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z sałatą, kiełkami lub zielonym groszkiem.

Pomidor faszerowany twarożkiem koziego sera
 

Składnik główny: 
pomidor
Składnik główny: 
ser kozi
Składnik główny: 
papryka
Rodzaj dania: 
Przekąska
Inne

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania