Duet świeżego pomidora i lekkiego twarożku stwarza możliwość rozmaitych aranżacji. Tutaj z sosem z marynowanej papryki ...
Składniki dla dwóch osób:
2 jednakowej wielkości, kształtne pomidory
2 małe opakowania koziego twarożku
1 pieczona czerwona papryka
świeża bazylia
2 garście sałaty
Przygotowanie:
Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, pozostawiając jej trochę przy szypułce. Przecinamy w poprzek na 2/3 wysokości. Środek pomidora wydrążamy.
Twarożek kozi ucieramy na gładką masę, w razie potrzeby, jeżeli jest za gęsty, dodajemy odrobinę śmietanki lub jogurtu naturalnego. Dodajemy odrobinę drobno posiekanych listków bazylii i schładzamy.
Przygotowujemy sos paprykowy: marynowaną paprykę miksujemy z odrobiną oliwy z marynaty, przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
Na talerz nakładamy łyżkę sosu z papryki. Pomidora faszerujemy twarożkiem przy użyciu szprycy z gwieździstą końcówką, lub przy pomocy łyżki - przykrywamy górną cześcią pomidora i całość kładziemy na talerzu z sosem. Dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z sałatą, kiełkami lub zielonym groszkiem.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz