Marynowane warzywa smakują wybornie i są idealnym dodatkiem do przekąsek i dań głównych. Prezentowana kolorowa papryka swoją aksamitną konsystencją i wspaniałym aromatem doskonale komponuje się z serami feta i mozzarella, bukietem sałat lub marynowanym drobiem. Może służyć również jako przekąska z białym pieczywem, np. z pszennymi bułeczkami lub chrupiącą bagietką.
Składniki:
mix kolorowych papryk
olej
oliwa
świeża bazylia
świeży tymianek
czosnek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Papryki myjemy i umieszczamy na natłuszczonej blasze. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, często obracając, aż do zrumienienia skórki. Po upieczeniu umieszczamy w foliowej torebce spożywczej, szczelnie zamykając. Pozostawiamy do wystygnięcia. Wyciągamy z torebki i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, czyścimy.
Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W naczyniu ukladamy plastry papryki, polewamy oliwą, olejem, przyprawiamy solą i pieprzem. Kładziemy listki bazylli, tymianku i plasterki czosnku. Tak postępujemy do wyczerpania składników. Odstawiamy na 24 godziny. Tak przygotowane papryki możemy przechowywać kilka dni w chłodnym miejscu.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz