Szukaj

Chleb orkiszowy z kminkiem

Pieczywo z mąki orkiszowej jest ostatnio naszym ulubionym. Posiada nie tylko walory zdrowotne, ale również pewną specyfikę smaku.

Piekę go zazwyczaj wieczorem tak, aby zdążył wystygnąć przed zawinięciem go na noc w papier i ściereczkę. Wówczas zachowuje chrupiącą skórkę i odpowiednio wilgotne wnętrze. Jest lżejszy niż chleb pszenno-gryczany z orzechami i nasionami. Lubię go jako dodatek do twarożków na słono.


Polecamy też więcej przepisów na: Pieczywo


Chleb orkiszowy z kminkiem


Chleb orkiszowy z kminkiem

Składniki:

300 g mąki orkiszowej chlebowej typ 1100
200 g mąki pszennej chlebowej typ 750
350 ml wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
40 g świeżych drożdży
50 g łuskanych nasion słonecznika
50 g siemienia lnianego
1 łyżka kminku
2 łyżeczki soli
płatki owsiane do posypania


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Foremkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski wsypać dwa rodzaje mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (powinna być letnia) oraz sól. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. W trakcie zagniatania dodać nasiona slonecznika, siemię i kminek. Wyrobione ciasto może trochę kleić się do ręki, ale nie dodajemy do niego mąki. Czynności mieszania i zagniatania można wykonać przy pomocy robota kuchennego.

Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po wyrośnięciu ciasto odgazować, kilkoma ruchami zagnieść i włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać płatkami owsianymi i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia  góra/dół. Na dolną półkę włożyć żaroodporną miseczkę z wodą.

Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Po upieczeniu chwilę przestudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Chleb orkiszowy z kminkiem

Składnik główny: 
orkisz
Składnik główny: 
kminek
Rodzaj dania: 
Inne

Komentarze

EWA (niezweryfikowany)

Upiekłam ku radosze wszystkich i swojej własnej. Nie chciało mi się zejść cztery piętra niżej, bo przypomniałam sobie o tym przepisie. Warto było poświęcić temu niewiele stosunkowo czasu - efekt wyśmienity. Nie tylko o zapach mi chodzi, bo nic tak jak chleb nie pachnie... ale o smak. Pyszny. Polecam gorąco i dziękuję.

28 lipca 2011 - 20:02
dana (niezweryfikowany)

chleb naprawdę godny polecenia, wyśmienity w smaku; nie trzeba być głodnym, żeby chcieć go zjeść:)

29 czerwca 2011 - 11:17
Margot (niezweryfikowany)

chleb przepięknej urody ,a mąka orkiszowa to moja naj , naj jest :)

28 czerwca 2011 - 21:11
ulcik (niezweryfikowany)

Ooooooooo a ja poproszę o jedną kromeczkę :) mogę ??

28 czerwca 2011 - 20:03
Renata Targosz

Oczywiście, smacznego ;-)

28 czerwca 2011 - 20:26
KeJt (niezweryfikowany)

Imponujący chlebek, chętnie zrobię taki u siebie :-)

28 czerwca 2011 - 19:46

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania