Śnieżnobiały kozi ser z mocną czerwienią buraka to mariaż idealny nie tylko kolorystycznie. Słodka nuta daktyli i miodu oraz aromat malin czynią tą sałatkę plejadą smaków.
Polecamy również:
Rukola z kozim serem, burakiem i daktylami, doprawiona malinowo-miodowym vinaigrette
na podstawie przepisu Jody Vassallo "Les basiques legumes" - z modyfikacjami
Składniki:
200 g rukoli
150 g koziego sera
4 małe buraki
1 łyżeczka oliwy
2 figi
8 daktyli
50 g orzechów włoskich
100 g malin
5 łyżek oliwy
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki octu malinowego
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Buraki natrzeć oliwą, włożyć do naczynia do pieczenia i umieścić w piekarniku. Piec 40 minut. Buraki powinny być miękkie, ale chrupiące. Ostudzić, obrać i pokroić na szóstki. Kroimy pozostałe składniki: ser kozi na plastry, figi na ćwiartki, daktyle na połówki.
Sporządzić sos: w misce ubić trzepaczką oliwę z octem malinowym, miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawić.
Na talerzach rozłożyć rukolę, ułożyć buraki, ser i figi, posypać orzechami, daktylami i malinami. Polać dressingiem.
Komentarze
Wspaniała! Bardzo podoba mi się dodatek koziego sera :) I oczywiście pieczone buraki - to hit u nas w domu w tym sezonie :]
Dodaj nowy komentarz