Szukaj

Millefeuille z płatków parmezanu, marynowanych warzyw, z czerwonym pieprzem i krewetką

Subtelne połączenie krewetki, marynowanych warzyw z parmezanowymi waflami, lekko orientalnie przyprawione.


Składniki:

100 g parmezanu
1 marchew
1 mały seler
1/4 małego kalafiora
sól
pieprz
curry - do smaku
pieprz czerwony
1 łyżka musztardy francuskiej /ziarnistej/
2-3 łyżki oliwy
po 5 krewetek na osobę - w zalewie lub surowe do obsmażenia /obgotowania/


Przygotowanie:

Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Patelnię rozgrzać, nałożyć parmezan w takiej ilości, aby otrzymać koło o średnicy ok. 6-8 cm. Rozpuścić i przyrumienić, ściągnąć z patelni i przełożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia. Takich krążków przygotować po 3 na osobę.

Marchew i seler obrać. Pokroić w grubszą julienne. Obgotować w osolonym wrzątku ok 1 minutę. Wystudzić. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Obgotować.

Warzywa umieścić w naczyniu, przyprawić solą, pieprzem i delikatnie curry. Dodać czerwony pieprz i musztardę francuską oraz oliwę. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny. Po tym czasie w razie potrzeby doprawić.

Krewetkę w zalewie odsączyć, surową obsmażyć lub obgotować.

Na talerzu ułożyć po kolei: pierwszy płatek parmezanu, marynowane warzywa i krewetkę. Kontynuujemy nakładając drugi płatek i porcję warzyw z  krewetkami, kończymy trzecim płatkiem.

Dekorować według uznania - krewetką i ziołami.



Składnik główny: 
krewetki
Składnik główny: 
krewetka
Składnik główny: 
kalafior
Składnik główny: 
parmezan
Rodzaj dania: 
Przekąska
Ryby i owoce morza

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania