Subtelne połączenie krewetki, marynowanych warzyw z parmezanowymi waflami, lekko orientalnie przyprawione.
Składniki:
100 g parmezanu
1 marchew
1 mały seler
1/4 małego kalafiora
sól
pieprz
curry - do smaku
pieprz czerwony
1 łyżka musztardy francuskiej /ziarnistej/
2-3 łyżki oliwy
po 5 krewetek na osobę - w zalewie lub surowe do obsmażenia /obgotowania/
Przygotowanie:
Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Patelnię rozgrzać, nałożyć parmezan w takiej ilości, aby otrzymać koło o średnicy ok. 6-8 cm. Rozpuścić i przyrumienić, ściągnąć z patelni i przełożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia. Takich krążków przygotować po 3 na osobę.
Marchew i seler obrać. Pokroić w grubszą julienne. Obgotować w osolonym wrzątku ok 1 minutę. Wystudzić. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Obgotować.
Warzywa umieścić w naczyniu, przyprawić solą, pieprzem i delikatnie curry. Dodać czerwony pieprz i musztardę francuską oraz oliwę. Odstawić do lodówki na min. 4 godziny. Po tym czasie w razie potrzeby doprawić.
Krewetkę w zalewie odsączyć, surową obsmażyć lub obgotować.
Na talerzu ułożyć po kolei: pierwszy płatek parmezanu, marynowane warzywa i krewetkę. Kontynuujemy nakładając drugi płatek i porcję warzyw z krewetkami, kończymy trzecim płatkiem.
Dekorować według uznania - krewetką i ziołami.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz