Szukaj

Babka Quatre Quarts z pomarańczą

Pachnąca pomarańczą, wilgotna babka ucierana. Powstała na bazie popularnego, francuskiego ciasta Quatre Quarts, w którym cztery podstawowe składniki (jajka, cukier, masło i mąka) odmierzane są w tej samej ilości. 

Quatre Quarts, czyli "Cztery Ćwiartki" pieczone jest zazwyczaj w keksówce. Na potrzeby świątecznej aranżacji upiekłam je w formie na babkę i wzbogaciłam startą skórką z pomarańczy oraz świeżo wyciśniętym, pomarańczowym sokiem.

Jeżeli zabrakło Wam czasu, aby przygotować tradycyjną, drożdżową babę wielkanocną, bardzo polecam Wam właśnie tą, pachnącą pomarańczą babkę ucieraną.


Polecam też więcej przepisów na: Ciasta, Babki, Ciasta ucierane, Wielkanoc
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: pomarańcze


 

Babka Quatre Quarts

 

Babka Qatre Quarts z pomarańczą

Składniki:

  • 250 g jajek (u mnie wyszło 5 jaj o rozmiarze M + 1 żółtko z jaja o rozmiarze M)
  • 250 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Masło i jajka wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Formę na babkę natłuścić i wysypać przesianą bułką tartą.

Masło utrzeć przy pomocy miksera aż będzie puszyste. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa nabierze lekkości. Dodawać po jednym, całym jajku, cały czas ubijając.

Wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową.  Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać partiami do ciasta i mieszać przy pomocy miksera, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

Ciasto wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piec do suchego patyczka. Wyjąć,  chwilę przestudzić i wyłożyć na paterę.

Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. Podawać z sosem z czerwonych owoców lub z pomarańczy.

 

Babka Quatre Quarts

Składnik główny: 
pomarańcze
Składnik główny: 
ciasto ucierane
Rodzaj dania: 
Ciasto

Komentarze

ew (niezweryfikowany)

Dziękuję za ten przepis! Babka gości na naszym wielkanocnym stole co roku, od czterech lat :)

03 kwietnia 2015 - 09:16
iwona (niezweryfikowany)

Babka jest przeprzepyszna, piekę ją tylko na Wielkanoc, bo jest naprawdę wyjątkowa, więc wszyscy niecierpliwie na nią czekają, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam

18 kwietnia 2014 - 09:29
beata (niezweryfikowany)

witam,

mam pytanie odnosnie babki quatre quarts, czy nalezy wrzucac do masy po 1 jajku a nastepne 1 zoltko? Dobrze rozumiem?

17 kwietnia 2014 - 16:13
Renata Targosz

Tak, w moim przypadku potrzebne było dodatkowe żółtko, aby uzyskać wagę 250 g jaj.

18 kwietnia 2014 - 16:18
nowicjuszka (niezweryfikowany)

pewnie doświadczonym wyda się to głupie, ale muszę zapytać :) czy jaja ważymy w skorupkach czy bez?

22 marca 2013 - 22:04
Renata Targosz

bez skorupek :)

23 marca 2013 - 11:04
zufik (niezweryfikowany)

Piekłam parę razy, pyszna wychodzi.
Zastanawiam się nad wersją z makiem. Chciałabym dodać sypkiego maku, czy wyjdzie wtedy?
I ile tego maku mogę dodać?Będę wdzięczna za podpowiedź:)pozdrawiam

23 grudnia 2012 - 11:42
Renata Targosz

Dodałabym około 1 szklanki maku, choć w tej wersji jeszcze nie próbowałam.

23 grudnia 2012 - 14:33
kasia (niezweryfikowany)

Super przepis! Nie tylko proste w wykonaniu ale i bardzo smaczne! Wielkie dzieki.

26 października 2012 - 14:58
Martysia (niezweryfikowany)

Przepyszna, wilgotna, idealna do herbaty owocowej. Podałam ją z garścią owoców leśnych i kleksem bitej śmietany. Pycha!
Pozdrawiam.

08 sierpnia 2012 - 11:18
zufik (niezweryfikowany)

Piekna babka, musze powiedziec ze juz wyprobowana, wyszla pachnaca i byla dlugo wilgotna (o dziwo przetrwala 2 dni), a upieczoną zostawilam na ok.6 godzin bo musialam wyjsc i wcale nie obeschla. Zapisuje przepis w zeszycie na wieki wiekow.
U mnie byla dodatkowo z ekstraktem z kwiatow pomaranczy;)
Pozdrawiam

10 kwietnia 2012 - 14:14
Evitaa (niezweryfikowany)

Uwielbiam babkę pomarańczową, a proporcje w tym przepisie bardzo mi się podobają :)

01 kwietnia 2012 - 22:03
Renata Targosz

Babki ucierane faktycznie mają rozmaite proporcje, ale muszę powiedzieć - podobnie jak Ty, że w  tej babce bardzo mi się podobają! I dają świetny efekt ;-)

02 kwietnia 2012 - 13:54
dusiowa (niezweryfikowany)

Pięknie wyszła!

01 kwietnia 2012 - 20:49
Renata Targosz

dziękuję!

02 kwietnia 2012 - 13:49
ulcik (niezweryfikowany)

Mniam, cudowna. Poproszę o kawałeczek :)
ps. zdjęcia cudowne jak zawsze :)

01 kwietnia 2012 - 19:52
Renata Targosz

Ulla częstuj się ;-)

02 kwietnia 2012 - 13:49
Samantha (niezweryfikowany)

Cudowna babka, piękne zdjęcie, pyszne smaki, pozdrawiam :)

01 kwietnia 2012 - 19:35
Renata Targosz

Dziękuję i pozdrawiam również :-)

02 kwietnia 2012 - 13:48

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania