Pachnąca pomarańczą, wilgotna babka ucierana. Powstała na bazie popularnego, francuskiego ciasta Quatre Quarts, w którym cztery podstawowe składniki (jajka, cukier, masło i mąka) odmierzane są w tej samej ilości.
Quatre Quarts, czyli "Cztery Ćwiartki" pieczone jest zazwyczaj w keksówce. Na potrzeby świątecznej aranżacji upiekłam je w formie na babkę i wzbogaciłam startą skórką z pomarańczy oraz świeżo wyciśniętym, pomarańczowym sokiem.
Jeżeli zabrakło Wam czasu, aby przygotować tradycyjną, drożdżową babę wielkanocną, bardzo polecam Wam właśnie tą, pachnącą pomarańczą babkę ucieraną.
Polecam też więcej przepisów na: Ciasta, Babki, Ciasta ucierane, Wielkanoc
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: pomarańcze
Babka Qatre Quarts z pomarańczą
Składniki:
Przygotowanie:
Masło i jajka wyjąć z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Formę na babkę natłuścić i wysypać przesianą bułką tartą.
Masło utrzeć przy pomocy miksera aż będzie puszyste. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa nabierze lekkości. Dodawać po jednym, całym jajku, cały czas ubijając.
Wlać sok z cytryny, sok z pomarańczy i dodać skórkę pomarańczową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać partiami do ciasta i mieszać przy pomocy miksera, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.
Ciasto wlać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piec do suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić i wyłożyć na paterę.
Babkę posypać cukrem pudrem lub polukrować. Podawać z sosem z czerwonych owoców lub z pomarańczy.
Komentarze
Dziękuję za ten przepis! Babka gości na naszym wielkanocnym stole co roku, od czterech lat :)
Babka jest przeprzepyszna, piekę ją tylko na Wielkanoc, bo jest naprawdę wyjątkowa, więc wszyscy niecierpliwie na nią czekają, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam
witam,
mam pytanie odnosnie babki quatre quarts, czy nalezy wrzucac do masy po 1 jajku a nastepne 1 zoltko? Dobrze rozumiem?
Tak, w moim przypadku potrzebne było dodatkowe żółtko, aby uzyskać wagę 250 g jaj.
pewnie doświadczonym wyda się to głupie, ale muszę zapytać :) czy jaja ważymy w skorupkach czy bez?
bez skorupek :)
Piekłam parę razy, pyszna wychodzi.
Zastanawiam się nad wersją z makiem. Chciałabym dodać sypkiego maku, czy wyjdzie wtedy?
I ile tego maku mogę dodać?Będę wdzięczna za podpowiedź:)pozdrawiam
Dodałabym około 1 szklanki maku, choć w tej wersji jeszcze nie próbowałam.
Super przepis! Nie tylko proste w wykonaniu ale i bardzo smaczne! Wielkie dzieki.
Przepyszna, wilgotna, idealna do herbaty owocowej. Podałam ją z garścią owoców leśnych i kleksem bitej śmietany. Pycha!
Pozdrawiam.
Piekna babka, musze powiedziec ze juz wyprobowana, wyszla pachnaca i byla dlugo wilgotna (o dziwo przetrwala 2 dni), a upieczoną zostawilam na ok.6 godzin bo musialam wyjsc i wcale nie obeschla. Zapisuje przepis w zeszycie na wieki wiekow.
U mnie byla dodatkowo z ekstraktem z kwiatow pomaranczy;)
Pozdrawiam
Uwielbiam babkę pomarańczową, a proporcje w tym przepisie bardzo mi się podobają :)
Babki ucierane faktycznie mają rozmaite proporcje, ale muszę powiedzieć - podobnie jak Ty, że w tej babce bardzo mi się podobają! I dają świetny efekt ;-)
Pięknie wyszła!
dziękuję!
Mniam, cudowna. Poproszę o kawałeczek :)
ps. zdjęcia cudowne jak zawsze :)
Ulla częstuj się ;-)
Cudowna babka, piękne zdjęcie, pyszne smaki, pozdrawiam :)
Dziękuję i pozdrawiam również :-)
Dodaj nowy komentarz