Pyszne cupcakes czekoladowe z nutą pomarańczy i klasycznym ganache. Miękkie, wilgotne ciastko oraz intensywnie czekoladowy krem dostarczają kwintesencji smakowej przyjemności.
Składniki na 18 cupcakes:
40 g czekolady mlecznej
20 g czekolady gorzkiej
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
90 g miękkiego masła
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
2/3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/3 szklanki drobno posiekanych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ganache:
200 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Cupcakes: piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni (ustawienie pieczenia góra/dół). Foremki na muffiny/cupcakes wyłożyć papilotkami, ewentualnie przygotować pojedyncze foremki do cupcakes. W niewielkim garnku podgrzać wodę, aby była gorąca. Włożyć do niego miseczkę, a do niej pokruszyć czekoladę. Podgrzewać do momentu, kiedy czekolada rozpuści się i wtedy wlać sok pomarańczowy. Mieszać, aż czekolada i sok idealnie połączą się. Odstawić do wystudzenia. W misce zmiksować miękkie masło, jajka i cukier na gładką i puszystą masę. Wlać czekoladę rozpuszczoną w soku i dalej miksować. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masa na początku będzie rzadka, ale w miarę tężenia czekolady zacznie gęstnieć. Na koniec dodać drobno posiekane migdały i dokładnie wymieszać. Ciasto nakładać do foremek na wysokość 3/4. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. Cupcakes trochę urosną, ale pozostaną płaskie. Po upieczeniu ostudzić.
Ganache: Czekoladę pokruszyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnym garnuszku do wrzenia doprowadzić śmietanę, a następnie wlać ją do czekolady. Dokładnie wymieszać, aż czekolada i śmietana połączą się na idealnie gładką masę. Najlepiej robić to klasyczną trzepaczką/rózgą. Pozostawić do wystudzenia, w trakcie którego od czasu do czasu przemieszać masę. Następnie schłodzić w lodówce. Kiedy masa jest zimna, delikatnie ubić na krem. Kiedy osiągnie konsystencję, która pozwoli nam dekoracyjnie go uformować, umieszczamy krem w szprycy i wyciskamy na babeczki fantazyjne, lub mniej fantazyjne wzory. Jeżeli nie posiadamy szprycy, można do tego użyć zwykły foliowy woreczek. Wystarczy uciąć jeden z jego rogów, napełnić woreczek masą i wyciskać krem.
Komentarze
Moje się udały. Co prawda krem nie miał tak pięknego koloru, przypominał raczej kawę z dodatkiem mleka, ale konsystencja i smak bez zarzutu :)
Przeczytawszy przepis trochę się go przestraszyłam, wydawał mi się trudny z powodu tego soku obawiałam się konsystencji, ale wszystko poszło jak po maśle :)
Dziękuję za świetny przepis.
Czy mogłabyś podać recepturę na jakiś inny krem do cupcakes, np. coś owocowego, na przyjęcie dla dzieci? :)
Chciałabym poszaleć z dekoracjami :)
Rozpisałam się ale mam jeszcze jedno pytanie.
czy wystarczy ominąć w przepisie kakao i wtedy cupcakes będą po prostu lekko pomarańczowe i równie smaczne? :)
Kakao możesz ominąć. Gdybym piekła w tej wersji, prawdopodobnie dodałabym płaską łyżkę mąki w zamian - oceniając po konsystencji. O kremie postaram się pamiętać :)
Ps. Mama wrażenie, że na taką ilość płynnych składników 2/3 szklanki mąki to trochę mało.
Właśnie pieką się u mnie babeczki i ślicznie rosły, a teraz w trakcie pieczenia po 15 minutach wszystkie brzydko się zapadły... ten przepis nie nalezy chyba do najłatwiejszych.
Witam. Jak powinnam przechowywać babeczki po przygotowaniu, w lodówce skoro mają krem ze śmietanki? Muszę przygotować je dzień wcześniej jako niespodziankę i stąd też i te pytanie. ;)
Tak, w lodówce.
Dzięki. ;)
Wyglądają świetnie :P mam zamiar zrobić je w tą sobotę :)
Pomimo sporego doświadczenia, babeczki po wyrośnięciu robią - klap! I przestają już być piękne... Próbowałam dwukrotnie. Poza tym rajski smak i super przepis na krem, także w wersji z białą czekoladą :
Ale zapadają się do środka, czy stają się płaskie? Bo jeśli płaskie, to jest ok :-)
lekko zapadają się do środka :( być może to wina piekarnika, bo jest już trochę wiekowy...
jak można robić tak piękne babeczki?
moje wyszły znacznie brzydsze, ale w smaku niesamowite!
Dużo czekolady = dużo przyjemności :-)
A wygląd, to tylko kwestia wprawy ;-) Najważniejszy jest smak!
Hej, nie wychodzi mi Ganache :( masa jest za rzadka.
Być może mieszanina czekolady i śmietany nie była wystarczająco schłodzona, lub niewystarczająco ubita? Ważne, aby ubijać delikatnie - najlepiej ubijać trzepaczką, albo na najniższych obrotach miksera. Często efekt zależy od jakości użytych składników - czekolada musi być jak najlepszego gatunku.
Taka kumulacja czekolady to akurat coś dla mnie.... :)
Niezwykle apetyczne. Na pewno zagoszczą na moim stole...Nie mogę wyjść z podziwu - JAK MOŻNA ROBIĆ TAK PIĘKNE ZDJĘCIA!!??
Dodaj nowy komentarz