Szpinak i ser ricotta tym razem w kruchej babeczce. Świeża i aromatyczna przekąska. Kruche babeczki można przygotować dzień wcześniej, a wypełnić bezpośrednio przed podaniem - w tej wersji farszu nie zapiekamy.
Polecamy też więcej przepisów na: Finger Food, Sylwestra, Przekąski,
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: ciasto kruche, szpinak, ser ricotta
Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta
Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej lub krupczatki
125 g masła
1 żółtko
5 g soli
50 ml wody
Składniki na nadzienie:
150-200 g sera ricotta
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
200 g szpinaku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 pomidor
20 orzeszków piniowych (pinoli)
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować cienko. Foremki ułożyć blisko siebie, przykryć rozwałkowanym kruchym ciastem i docisnąć, a najlepiej przewałkować wałkiem do ciasta. Wcisnąć krążki w głąb foremki i wstawić je do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Foremki z ciastem wyłożyć folią aluminiową, wsypać ryż lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 10 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5 minut. Kontrolować czas pieczenia, babeczki powinny nabrać złotej barwy. Upieczone wystudzić.
Nadzienie: ser ricotta rozdrobnić i utrzeć na gładką masę z jogurtem. W razie potrzeby regulować gęstość masy serkowej - ma być kremowa i śmietankowa. Masło rozpuścić na patelni i włożyć szpinak. Dusić kilka minut, pod koniec dodając zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wystudzić.
Pomidor przekroić na ćwiartki, usunąć wnętrze. Pozostałą część ze skórką kroić na cieniutkie, równej długości paseczki.
Do kruchej babeczki włożyć serek, na wierzch szpinak, posypać orzeszkiem pinoli (zmiażdżonym boczną stroną noża). Dekorować paseczkami pomidora.
Komentarze
czy zamiast sera ricotta można użyć fety lub twarogu??:)
Można, ale każda opcja będzie miała nieco inny smak. Twaróg doprawiłabym dodatkowo odrobiną soli i pieprzu.
Dodaj nowy komentarz