Kremowy, aromatyczny sernik. Co poczujecie? Delikatną białą czekoladę, której słodycz zbalansuje kwaskowa nuta czerwonej wiśni. Z dodatkiem ubitej śmietany, czy bez - to prawdziwa uczta dla zmysłów...
Sernik można przygotować również bez kruchego spodu, my jednak lubimy dodatek kruchego, maślanego ciasta. W tym przypadku najważniejsze jest to, aby ciasto kruche podpiec, a następnie ostudzić przed nałożeniem masy serowej. Zanim przystąpicie do przygotowania kruchego ciasta, zobaczcie wskazówki i porady na jego temat.
Polecamy też więcej przepisów na: Ciasta, Serniki
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: czekoladę, wiśnie i twaróg
Sernik z białą czekoladą i wiśniami
Ciasto kruche: (jest to połowa proporcji klasycznego ciasta kruchego 3:2:1)
150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki)
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Masa serowa:
900 g trzykrotnie zmielonego twarogu tłustego (do serników zawsze używam i mielę twaróg hajnowski)
100 g śmietany 36%
100 g cukru
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g białej czekolady
100 g wypestkowanych wiśni (użyłam mrożonych)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć schłodzone ciasto kruche i nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić. Pozostawić temperaturę ustawioną na 180 stopni.
Masa serowa:
Czekoladę pokruszyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
Wiśnie rozmrozić w lodówce, a następnie odsączyć na sicie.
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po jednym jajku i żółtko. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, śmietaną i białą czekoladą. Całość można wykonać przy pomocy robota kuchennego (ja ucierałam ręcznie rózgą/trzepaczką), ale nie ubijać nadmiernie i nie wprowadzać za dużo powietrza w masę - wystarczy dobrze połączyć składniki.
Masę serową wylać do formy (boki pozostawić suche, bez natłuszczania). Wyrównać wierzch i ułożyć wiśnie, lekko je dociskając. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Następnie i schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Komentarze
Wygląda smakowicie i jestem pewna, że równie dobrze smakuje. Pozdrawiam
Jeden z moich ulubionych :)
Sernik jest przepyszny, kremowy,wilgotny, smak czekolady wyczuwalny.
Dziękuję za super przepis :)
Zamiast mrożonych wiśni dałam takie ze spirytusowej nalewki.
Sernik był najsmaczniejszy po dwóch nocach w lodówce, kiedy przez ser przebił się smak i aromat białej czekolady - wcześniej zupełnie nie wyczuwalny.
Wygląd spektakularny, więc jeśli chcecie zrobić na kimś wrażenie to bardzo polecam!
Sernik prezentuje się ponętnie żałuję że mój ukochany nie może jeść przetworów mlecznych. Dla mnie sernik jest niezastąpionym deserem na każde święta. My z mamą zamiast kruchego spodu używamy namoczonych w mleku z rumem biszkoptów i jest pysznie.
juz sie zdecydowalam na sernik na spodzie z herbatnikow z bita smietana a tu proche jeszcze jeden wspanialy wypiek! Tylko gdzie ja tu w Paryzu znajde twarog? Myslicie ze da zastapic sie innym serem? Np. Philadelphia?
Można, ale Philadelphia może nieco wpłynąć na smak i konsystencję sernika. Może on być bardziej kremowy i mazisty, dlatego zrezygnowałabym z dodatku śmietany (czyli zamiast 100 g śmietany dałabym o tyle więcej serka). Możesz też spróbowac użyć ricotty poł na pół z twarogiem quark.
Rozumiem, że cukru pudru używamy i do ciasta kruchego i do masy serowej?
Tak
Mam pytanie odnośnie wiśni - czy nakładać zamrożone czy rozmrożone i odsączone? Chcę koniecznie upiec takie ciasto - to po prostu sernik z moich snów (dosłownie:).
Zastanawiam się jeszcze nad ciastem - czy zna ktoś przepis na delikatny, maślany spód, który sprawia wrażenie ciemnego, jakby razowego?
Wiśnie rozmrożone (w lodówce) i osączone.
Sernik przeprzepyszny! Smak białej czekolady wyczuwalny dla tego kto o niej wie, reszta jedzących nie wiedziała co takiego niezwykłego jest w tym serniku:-) Niestety tak się naciapciałam z mieleniem sera białago, że nie wiem kiedy zdecyduję sie powtórzyć to doświadczenie. Czy jest na to jakaś fajna metoda? a może jakas ułatwiająca to maszynka do mielenia? Następnym razem uzyję jednak gotowego mielonego sera... Ale nastepny raz będzie na pewno:-)
Pozdrawiam
Twaróg mielę tradycyjnie maszynką do mielenia mięsa, jest z tym rzeczywiście trochę "zabawy", choć wolę to, niż później mycie tej maszynki ;-) Ale hajnowskiemu, mimo tego, nadal wierna jestem ;-)
Cudny ten serniczek .Najładniejszy jaki ostatnio widziałam
Wspaniały!!!!
:)
wow, ależ kuszący. A to zdjęcie z góry jest po prostu fenomenalne!
Jaki piękny!!! Serniki to najlepsze ciasta na świecie:)
Absolutnie rewelacyjne zdjęcia i absolutnie zniewalający sernik. Szkoda, że z mojego nic już nie zostało, bo pozostaje mi tylko pójść spać na sernikowym głodzie :)
Dodaj nowy komentarz