Szukaj

Małe brioche na śniadanie

Maślane bułeczki śniadaniowe, których cechą charakterystyczną jest kulka ciasta na wierzchu. To drożdżowe ciasto należy do pieczywa śniadaniowego we Francji i wyśmienicie smakuje z odrobiną masła i konfiturami, lub miodem.

Drożdżowe ciasto na brioszki jest bardzo kleiste, jednak po odpowiednim czasie wyrabiania idealnie odchodzi od ręki. Brioszki można upiec w pojedynczych foremkach na babeczki, a także w foremce na muffiny. Po upieczeniu brioszki są jak świeże bułeczki, chrupiące na zewnątrz, lekkie i puszyste w środku.

Zanim przystąpicie do przygotowania brioszek, oddaję w Wasze ręce poradnik Ciasto drożdżowe - wskazówki i poradyZawsze polecam drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis Drożdże - świeże czy instant.

Polecamy także:


Małe brioche na śniadanie
(Przepis - z małymi modyfikacjami - pochodzi z książki Carole Clements&Elizabeth Wolf-Cohen The French Recipe Cookbook)

Składniki na 6-8 brioszek:

20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
200 g mąki
duża szczypta soli
85 g świeżego masła


Dodatkowo:

1 żółtko do smarowania

Przygotowanie:

Foremki smarujemy masłem. Piekarnik
ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

W miseczce sporządzamy rozczyn: świeże drożdże rozcieramy z cukrem, aż zaczną się rozpuszczać. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Ucieramy, a następnie zagniatamy ręką do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski i od ręki. Wtedy stopniowo dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło. Zagniatamy ręką tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto.
Powyższe czynności można również wykonać przy pomocy robota kuchennego.


Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie nakłuwamy z wierzchu, a następnie chwilkę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części: z 3/4 formujemy kulki w wkładamy je do natłuszczonych foremek, a z pozostałej 1/4 kuleczki, które kładziemy na górze kulek większych. Brioszki odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Wówczas smarujemy je żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami wody i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Brioszki powinny nabrać złotego koloru i być rumiane.

Składnik główny: 
ciasto drożdżowe
Rodzaj dania: 
Śniadanie
Ciasto
Inne

Komentarze

inaa (niezweryfikowany)

Pyszne z dodatkiem nawet samego masła. Piekłam już kilka razy - są idealne! Pozdrawiam (:

08 marca 2011 - 21:34
karolina (niezweryfikowany)

Brioszki rzeczywiście pyszne, upiekłam je dzisiaj i raczyliśmy się nimi z miodem i truskawkową konfiturą domowej roboty :-)

01 sierpnia 2010 - 12:25

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania