Maślane bułeczki śniadaniowe, których cechą charakterystyczną jest kulka ciasta na wierzchu. To drożdżowe ciasto należy do pieczywa śniadaniowego we Francji i wyśmienicie smakuje z odrobiną masła i konfiturami, lub miodem.
Drożdżowe ciasto na brioszki jest bardzo kleiste, jednak po odpowiednim czasie wyrabiania idealnie odchodzi od ręki. Brioszki można upiec w pojedynczych foremkach na babeczki, a także w foremce na muffiny. Po upieczeniu brioszki są jak świeże bułeczki, chrupiące na zewnątrz, lekkie i puszyste w środku.
Zanim przystąpicie do przygotowania brioszek, oddaję w Wasze ręce poradnik Ciasto drożdżowe - wskazówki i porady. Zawsze polecam drożdże świeże, a jeżeli jeszcze zastanawiacie się, jakie wybrać, lub posiadacie tylko instant - polecam Wam wpis Drożdże - świeże czy instant.
Polecamy także:
Małe brioche na śniadanie
(Przepis - z małymi modyfikacjami - pochodzi z książki Carole Clements&Elizabeth Wolf-Cohen The French Recipe Cookbook)
Składniki na 6-8 brioszek:
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru kryształu
2 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
200 g mąki
duża szczypta soli
85 g świeżego masła
Dodatkowo:
1 żółtko do smarowania
Przygotowanie:
Foremki smarujemy masłem. Piekarnik ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W miseczce sporządzamy rozczyn: świeże drożdże rozcieramy z cukrem, aż zaczną się rozpuszczać. Dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże i jajka. Ucieramy, a następnie zagniatamy ręką do momentu, kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski i od ręki. Wtedy stopniowo dodajemy pokrojone na kawałki miękkie masło. Zagniatamy ręką tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto.
Powyższe czynności można również wykonać przy pomocy robota kuchennego.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie nakłuwamy z wierzchu, a następnie chwilkę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części: z 3/4 formujemy kulki w wkładamy je do natłuszczonych foremek, a z pozostałej 1/4 kuleczki, które kładziemy na górze kulek większych. Brioszki odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość. Wówczas smarujemy je żółtkiem ubitym z 2 łyżeczkami wody i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Brioszki powinny nabrać złotego koloru i być rumiane.
Komentarze
Pyszne z dodatkiem nawet samego masła. Piekłam już kilka razy - są idealne! Pozdrawiam (:
Brioszki rzeczywiście pyszne, upiekłam je dzisiaj i raczyliśmy się nimi z miodem i truskawkową konfiturą domowej roboty :-)
Dodaj nowy komentarz