Szukaj

Drożdże - świeże, czy instant?

Drożdże piekarskie, to - zaraz po zakwasie - najstarszy środek spulchniający. Świeże, czy instant - każde mają swoich zwolenników. Przy wyborze kierujemy się wygodą użytkowania, czasem przeznaczonym na przyrządzanie drożdżowego ciasta, a nierzadko i stopniem trudności użycia.


Drożdże świeże

Aby idealnie spulchniły nasze drożdżowe ciasto, musimy wykonać z nimi kilka zabiegów. Przede wszystkim muszą być bardzo świeże. Kupując je, nie wahajmy się lekko rozchylić opakowanie - nie raz natknęłam się na lekko przesuszone lub wręcz spleśniałe drożdże na półce sklepowej - mimo właściwej daty przydatności do spożycia. Ze względu na jej krótki termin przechowujemy drożdże w lodówce, ale przed przyrządzeniem ciasta drożdżowego musimy je wyjąć, aby nabrały temperatury otoczenia - podobnie jak pozostałe składniki użyte to tego ciasta.
Tutaj możecie zobaczyć krok po kroku, czego drożdże potrzebują i jak przygotować rozczyn, który zawsze wyrośnie.

Drożdże instant

Z suszonych drożdży instant nie przygotowuje się rozczynu. Miesza się je w misce z suchymi składnikami, które przewiduje przepis, a następnie dolewa wodę lub mleko. Najważniejszą kwestią jest tutaj temperatura płynu. Powinna ona wynosić około 45 stopni, czyli po zanurzeniu w mleku lub wodzie palca powinniśmy odczuć zdecydowaną ciepłotę. Ta temperatura jest kluczową sprawą, która zadecyduje o tym, czy ciasto drożdżowe nam wyrośnie, czy nie. Prawdopodobnie najczęstszą przyczyną nieudanych wypieków drożdżowych, przygotowywanych na drożdżach instant, jest właśnie zbyt niska temperatura wody lub mleka.

Drożdże suszone

Często tak nazywamy drożdże instant, suszone są jednak mniej skoncentrowane niż instant, które zmonopolizowały nasz rynek. Dlatego tych dwóch rodzajów nie należy ze sobą mylić. Drożdże suszone wymagają aktywacji poprzez wykonanie rozczynu, w którym temperatura użytego płynu powinna wynosić przynajmniej 40 stopni.

Świeże vs instant

Dokonując wyboru pomiędzy drożdżami należy dodatkowo uwzględnić, jaki rodzaj ciasta drożdżowego będziemy piec. Producenci w niektórych przypadkach informują, że drożdże instant przeznaczone są do pieczenia ciast, których zawartość cukru nie przekracza 5%, jak również ciast lekkich i nie tłustych. Świeże zdecydowanie lepiej  odegrają swoją spulchniającą rolę w przypadku ciast ciężkich, z większą ilością masła, jajek lub bakalii.

I jeszcze jedno porównanie. Wprawdzie, jak już wspomniałam, z drożdży instant nie przyrządza się rozczynu, ale ciekawiło mnie, jakie właściwości fizyczne ma rozczyn wykonany z obu rodzajów drożdży. Przedstawia to poniższa fotografia. W obu przypadkach drożdże wykonały swą pracę, oba rozczyny pięknie wyrosły. Jednak ten wykonany z drożdży świeżych był bardziej stabilny i gęsty. Rozczyn z drożdży instant ogólnie wyglądał na bardziej napowietrzony, a po dotknięciu wierzchu - zapadł się.



Drożdżowy przelicznik

Jeżeli przepis podaje drożdże inne niż te, które posiadamy, najlepiej zastosować przelicznik, który zazwyczaj podają producenci na opakowaniach, czyli:

7gramów drożdży instant odpowiada 25 gramom drożdży świeżych

Możecie również posiłkować się TABELĄ, która dokładnie opisuje stosunki wagowe drożdży świeżych, suszonych oraz instant.

Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu

Niektórzy w przyrządzaniu takowego odnajdują pewnego rodzaju medytację. Ja pokochałam ciasta drożdżowe, od kiedy zaczęły wyrastać idealnie (patrz: jak zrobić rozczyn). Saszetkę drożdży instant mam jednak na wypadek, gdyby przyszła potrzeba lub ochota na coś drożdżowego, a brak czasu nie pozwoli na bieganie do sklepu i celebrację kilkakrotnego wyrastania. Stawiam jednak na drożdże świeże. Te drugie są dobrym zamiennikiem tylko w sytuacjach awaryjnych.

A wy jakie drożdże preferujecie?

__________

Przepisy na ciasto drożdżowe znajdziecie TUTAJ,
a wskazówki i porady na jego temat - TUTAJ

Komentarze

Tato w kuchni (niezweryfikowany)

W wiekszosci przypadkow u mnie dominuje zakwas. Na zakwasie bez problemu mozna piec slodkie ciasta drozdzowe. Jesli juz uzywam drozdzy piekarskich to praktycznie zawsze instant. Z tym ze daje mniejsze ilosc drozdzy i dluszy czas na fermentacje ciasta. Zarowno smak jak i struktura ciast jest super.

06 lipca 2018 - 21:49
Syla (niezweryfikowany)

Które drożdże najmniej śmierdzą w gotowym produkcie?

25 września 2016 - 23:40
Krupeczka (niezweryfikowany)

Jeżeli dodasz za dużo drożdży do ilości mąki, to zawsze po upieczeniu czuć ich zapach. Jeśli drożdże są nieświeże też będą wydzielać charakterystyczny zapach.

29 maja 2020 - 12:37
Renata Targosz

Drożdże nie śmierdzą. Aromaty drożdży odnajdziesz nie tylko w ciastach, ale i w winie.

26 września 2016 - 09:21
Paola (niezweryfikowany)

a jak odroznic drozsze suszone od instant?? Ja na opakowaniu mam napisane drozdze w proszku (we Wloszech bo tutaj mieszkam, widzialam tylko takie lub swieze) Sa w granulkach ale niewiem czy to drozdze suszone czy instant. Dzis pieklam na nich buleczki i zrobilam rozczyn w cieplej wodzie jak podane bylo w przepisie i ciasto podczas wyrastania nie podwoilo objetosci za to w piekarniku wyrosly cudownie) i p.s. 3 gramy tych drozdzy ile to jest?moja waga nie jest az tak czula :D

11 marca 2015 - 21:16
czarodziej23 (niezweryfikowany)

Pracuję jako pizzer od dwóch lat, Wytrwałem trzy restaurację w moim mieście i wszędzie ciasto robione było na potrzebę klienta(zamawiam,robię,piekę) ok 10 min i kierownictwa nie obchodziło leżakowanie w lodówce. Leżało w ciepłym-ale bez ugniecenia na formie później, no bo jak mając ponad 250 zamówień dziennie i milion obowiązków. A myślicie kto musiał słuchać narzekań kierownika jak przyszła skarga, że zakalec, czy coś? Zostałem obwiniony o brak przeszkolenia w szkole kucharskiej, a to tylko debilizm pracodawców restauracji i tak robi się chyba wszędzie teraz, nie zamawiajcie pizzy, zróbcie ciasto wg wskazań Renatki bo jest MEGA- ciasto i ona. Pozdrawiam.

02 stycznia 2015 - 15:51
Florian (niezweryfikowany)

Od zawsze piekę ciasta, od kilku lat chleby (oczywiście na kwasach). Ostatnio poirytowało mnie brak świeżych drożdży, te w lodówce po prostu zapleśniały. Zainteresowałem się suszonymi. Szukałem w sklepach suszonych, przeliczałem ceny, pomyślałem; a jak by tak samemu ususzyć? Nic prostszego. Rozkruszamy, na kartkę i na kaloryfer. Po kilku godzinach otrzymujemy suche granulki. Do młynka , mielemy w młynku ręcznym, do słoiczka po majonezie, zakręcamy szczelnie i mamy suche drożdże. Ze 100g świeżych drożdży uzyskamy 32g suszu. Torebeczki suchych drożdży zawsze miały wagę 8g = 20g drożdży świeżych. Dlaczego 20g a nie 25g? Bo suche drożdże mają mniejszą siłę rośnięcia o 25%. Dlatego 8g suchych odpowiada 20g świeżych. Dlaczego obecnie są coraz częściej opakowania po 7g? Pazerność, chytrość producenta i nic więcej. To samo co "kostka" masła po 20, 18, 14 dkg ( zawsze "kostka" to było 25dkg). Wprowadza to zamęt, zamieszanie, ogłupianie klient. Pamiętajcie; 8g mielonych suchych drożdży = 20g świeżych. Przy cenie za 100g świeżych drożdży 80gr, za 8g suszu wyjdzie 20gr. Udanych wypieków!

10 grudnia 2014 - 08:45
CO MI W DUSZY GRA (niezweryfikowany)

Bardzo dziękuję za tą informację. Pozwoliłam sobie umieścić waszą fotografię na mojej stronie z linkiem do Waszej. Bardzo przydatna wiedza. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

21 października 2014 - 10:50
aksa (niezweryfikowany)

DZIĘKUJE! uratowalas mnie i drozdzowki z truskawkami które wlasnie planuje piec (1raz w zyciu!!!). W przepisie były drozdze instatnt a ja takich nie posiadam... Dzieki! przelicznik banalnie prosty, ale jeśli się nie wie to wtopa gdyż ciasto nie wyrośnie (wczoraj to przeciwiczylam na racuchach z drozdzami) W zasadzie to mój debiut z drożdżowymi wypiekami które po prostu KOCHAM

13 czerwca 2014 - 14:08
Paulina (niezweryfikowany)

Ja zawsze używam instant. Normalne drożdże mnie "nie słuchają". Natomiast z drożdży instant tak czy siak zawsze robię zaczyn i ciasta wszelakie niesamowicie na nich rosną :)

01 lutego 2014 - 17:00
Marian Koniuszko (niezweryfikowany)

A do robienia ciasta na pizzę lepsze drożdże świeże instant czy suszone ?

03 stycznia 2014 - 01:41
Renata Targosz

Ja do ciasta na pizzę używam drożdży suszonych.

04 stycznia 2014 - 12:38
Ewelina (niezweryfikowany)

I jak zwykle znajduję odpowiedzi na moje wątpliwości u Ciebie :) Dobrze, że jesteś! Dziś pierwszy raz mam robić ciasto z suchych drożdży, bo, niestety, innych w sklepie nie dostałam. Mam nadzieję, że mając Twoje wskazówki wszystko wyjdzie jak należy :)

20 marca 2013 - 18:26
Renata Targosz

Trzymam kciuki :)

21 marca 2013 - 17:01
Katarzynka (niezweryfikowany)

Wiedziała, że gdzie jak gdzie, ale u Renaty dowiem się wszystkiego :) Zwykle jest tak, że jak czegoś szukam to prędzej czy później trafiam do Ciebie.

15 marca 2013 - 13:00
Renata Targosz

:D

16 marca 2013 - 13:55
LUBIEZJESC (niezweryfikowany)

Jestes wielka
tyle szukania o tych drozdzach

22 października 2011 - 18:40
Atria (niezweryfikowany)

Ja używam zazwyczaj drożdży świeżych, nawet do przepisów chlebowych np. Hammelmana, gdzie większość miar dla domowych piekarzy jest w drożdżach "active dry" albo "instant".

Jednak w pogotowiu trzymam zawsze kilka paczuszek drożdży suchych (używam przelicznika 1:3 i zawsze było ok). Zauważyłam że często ludzie myślą sobie "nie mam drożdży w proszku, nie mogę zrobić tego a tego przepisu", jednak to zupełnie nie tak.:)

ps. dzięki za wyjaśnienie różnicy drożdże suche a instant, zawsze mnie to zastanawiało..:)

15 listopada 2010 - 19:06

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania