Proste i wykwintne zarazem, gorące jajka na chrupiącym toście z wybornym bekonem i aromatycznym sosem - jajka po benedyktyńsku to propozycja na szybkie sporządzenie pożywnego śniadania.
Polecamy też więcej przepisów na: Śniadania
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: jajka,
Jajka po benedyktyńsku
dla 4 osób
Składniki:
4 jajka
4 plastry szynki lub bekonu
4 kromki chleba tostowego
ocet winny
sól, pieprz
Sos holenderski:
90 g klarowanego masła
300 ml wina białego
5 żółtek
sól
pieprz czarny lub biały
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Sos holenderski: Do rondelka wlewamy wino białe i gotujemy je do uzyskania konsystenji syropu (redukujemy). Rondelek ze zredukowanym winem umieszczamy w drugim naczyniu na parze, dodajemy żółtka i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy sklarowane masło i energcznie mieszamy do idealnego połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zagotowujemy wodę z 4 łyżkami octu winnego i solą. Jajka wbijamy po kolei bezpośrednio na delkatnie wrzącą wodę, parzymy około 3 do 5 minut, delikatnie mieszając łyżką. Ten czas gwarantuje, że żółtko pozostanie płynne w stałej otoczce białka. Pieczywo tostowe grillujemy na patelni, szynkę lub bekon podsmażamy.
Na talerzu układamy tosty, następnie plastry szynki lub bekonu, jajko w koszulce i polewamy sosem. Całość posypujemy pieprzem.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz