Przyrumienione mięso z kurczęcia w białym sosie z bardzo aromatycznym czosnkiem. W duecie z tagliatelle stanowi danie wyśmienite oraz idealne na każdą porę roku.
Składniki:
12 podudzi z kurczaka
500 ml śmietany 30%
100 g pieczarek
2 główki czosnku
100 g masła
100 ml wina
olej do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Końcówkę podudzia, od strony chrząstki odcinamy. Skórę obsuwamy w dół, aby odsłonić kostkę. Obsmażamy na gorącym oleju równomiernie ze wszystkich stron - do zrumienienia. Przyprawiamy solą i pieprzem. W rondlu umieszczamy całe, nieobrane ząbki czosnku, pokrojone pieczarki, całość podsmażamy lekko na oleju. Wkładamy do rondla zrumienione podudzia, podlewamy białym winem i dusimy do momentu odparowania. Zalewamy śmietaną, przykrywamy i dusimy do miękkości. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możemy dolać odrobinę wody.
Podudzia wyjmujemy z sosu i zachowujemy w cieple. W osolonym wrzątku gotujemy makaron, najlepiej tagliatelle.
Sos przecedzamy przez sito, dodajemy masło i miksujemy. Ząbki czosnku zachowujemy w całości (jak na zdjęciu) lub obieramy i miksujemy - wówczas powstałą masę czosnkową dodajemy do sosu śmietanowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu wkładamy ugotowany makaron.
Podajemy na półmiskach lub w porcjach na talerzu.
Komentarze
To jest absolutnie pyszne :)
Dodaj nowy komentarz