Szukaj

Plastry wędzonego łososia z dużymi chipsami ziemniaczanymi i jogurtowym dipem

Fuzja smaków - wędzony łosoś z chrupiącymi, ziemniaczanymi chipsami, wzbogacone aromatycznym dipem jogurtowym ze szczypiorkiem.

Składniki na 4 porcje:

1 duży ziemniak
300 ml oleju
po 60-80 g łososia wędzonego na osobę
150 g jogurtu naturalnego
pół pęczka szczypiorku
sól
pieprz




Przygotowanie:

Ziemniak umyć i oczyścić, nie obierać. Pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu na złoto,  a następnie odsączyć na bibule. Delikatnie przyprawić.

Jogurt naturalny doprawić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.

Na talerzu nałożyć dip jogurtowy, ułożyć usmażony plaster ziemiaka i plaster łososia. Przykryć kolejnym chipsem ziemniaczanym, łososiem, kolejnym chipsem - kończąc plasterkiem łososia. Dekorować świeżymi ziołami.


Składnik główny: 
łosoś
Składnik główny: 
ryba
Składnik główny: 
ziemniaki
Składnik główny: 
łosoś wędzony
Rodzaj dania: 
Przekąska
Ryby i owoce morza

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania