Szukaj

Tartaletka z kremem pâtissière i malinami

Pachnące latem maliny na delikatnym kremie pâtissière i kruchym cieście. Bardzo aromatyczne połączenie.
Recepturę możemy wykorzystać zarówno na tartaletki, jak i na jedną większą tartę. Bardzo polecam!


Tartaletka z kremem pâtissière i malinami

z modyfikacjami na podstawie przepisu z Le Livre d'or des Gâteaux . Wydawnictwo - Cuisine Actuelle 2008

Składniki na ciasto kruche:

225 g mąki
szczypta soli
50 g cukru pudru
125 g masła
1 żółtko
2 łyżki wody


Składniki na krem pâtissière:

250 ml mleka
pół łyzeczki sproszkowanego cynamonu
3 żółtka
50 g cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki masła
świeże maliny


Przygotowanie:

Piekarnik
ustawiamy na pieczenie góra/dół (bez termoobiegu) i nagrzewamy do temp. 170ºC.
Ciasto kruche: na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodajemy zimne masło i siekamy do uzyskania konsystencji kaszy. Całość szybko, ale dokładnie zagniatamy z żółtkiem i 2 łyżkami wody. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

Krem pâtissière
: Mleko zagotowujemy z cynamonem, a następnie przecedzamy. Osobno ubijamy żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną, a po uzyskaniu gładkiej masy dolewamy do niej powoli gorące mleko, cały czas ubijając. Dokładnie wymieszaną zawartość miski przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy. Najlepszy efekt osiągniemy, kiedy na etapie podgrzewania masę mleczno-żółtkową będziemy miksować - gwarantuje nam to nie powstawanie grudek podczas gęstnienia masy. Odstawiamy na bok i dodajemy masło, mieszamy dokładnie.

Po schłodzeniu kruche ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy ciastem foremki na tartaletki i lekko dociskamy. Każdą foremkę z ciastem przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, dociskamy i podnosimy jej brzegi, a następnie wsypujemy ryż lub kaszę, która posłuży nam do pieczenia "na ślepo".  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut i pieczemy na jasnozłoty kolor. Wyciągamy z piekarnika i zdejmujemy folię aluminiową z ryżem. Temperaturę piekarnika zwiększamy do 200ºC. Na każdą tartaletkę wykładamy łyżką krem pâtissière mając na uwadze, że jego poziom podniesie się po dodaniu do masy malin. Na wyłożony krem nakładamy maliny i leciutko dociskamy. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut.

Upieczone tartaletki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek.


Składnik główny: 
krem pâtissière
Składnik główny: 
maliny
Składnik główny: 
ciasto kruche
Składnik główny: 
cynamon
Rodzaj dania: 
Ciasto
Deser

Komentarze

hkjdix (niezweryfikowany)

jaka powinna byc wielkosc formy na duza tarte? w duzej formie piec tyle samo czasu i dac taka sama ilosc kremu?

05 września 2013 - 20:34
Renata Targosz

Tutaj jest wersja tego przepisu w formie większej tarty: http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/tarta-ze-sliwkami-i-kremem-patissiere-z-nuta-cynamonu , ale ze śliwkami :) Czas pieczenia z kremem będzie wynosić między 10 a 15 minut.

05 września 2013 - 23:25
kasia (niezweryfikowany)

Jak gęsty powinien być ten krem, po czym poznać ze już dość podgrzewania?

30 czerwca 2013 - 22:05
Renata Targosz

Powinien mieć konsystencję budyniu.

01 lipca 2013 - 08:06
arvena (niezweryfikowany)

Są przepyszne!! Piekłam już dwa razy a kolejny spróbuję z jagodami :)

27 lipca 2012 - 13:58
Gość (niezweryfikowany)

a pasowaly by brzoskwinie badz ananasy?

01 lutego 2012 - 22:40
inaa (niezweryfikowany)

Tartaletki wyglądają cudnie i bosko smakują! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

19 lipca 2011 - 23:58
Smakoszka (niezweryfikowany)

ależ to wspaniale wygląda, a jakie musi być pyszne!

01 lipca 2010 - 09:39
Agata (niezweryfikowany)

Czy do tego kremu pasowałyby figi?

09 października 2010 - 21:11
Renata Targosz

W formie zapiekanej, jak w przepisie - tak.

10 października 2010 - 15:10

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania