Szukaj

Małże duszone w białym winie (Moules Marinières)

Przepis miłośnikom małży dobrze znany, zamieszczam go dla zachowania w pamięci jednego z przemiłych kulinarnie, rodzinnych  wieczorów. Zazwyczaj nie fotografuję, kiedy stół zastawiony, a rodzina czeka, zwłaszcza z tym wymownym spojrzeniem i sztućcami w dłoniach. Czy możemy już jeść? - kto z Was to zna?

Zapraszam Was na szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne danie rodem z Francji. Co do niego podać? Oczywiście białe wino. I chrupiącą bagietkę. Z duszenia małży powstaje niesamowicie aromatyczny sos :-)

Małże duszone w białym winie

Składniki:

  • 1 kg małży
  • 1 łyżka masła
  • 3 szalotki
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • sól morska
  • pieprz biały
  • pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

Przygotowanie małży zaczynamy od selekcji i dokładnego ich oczyszczenia. Zobaczcie, jak zrobić to prawidłowo -> Jak oczyścić i przygotować małże?

Szalotki siekamy bardzo drobno. masło topimy w rondlu, dodajemy szalotki, przyprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Dusimy chwilę, aż szalotki zmiękną. Wlewamy wino.

Oczyszczone małże wkładamy do rondla, mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie muszle, przykrywamy i dusimy około 5 minut lub do czasu, aż wszystkie muszle otworzą się. Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane natką pietruszki.

Małże

 

Składnik główny: 
małże
Składnik główny: 
szalotka
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

belgia od kuchni (niezweryfikowany)

Bardzo fotogeniczne te twoje małże.
Szkoda, że w miesiacach na "r" ich u nas nie ma ;))

31 maja 2012 - 22:05

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania