Przepis miłośnikom małży dobrze znany, zamieszczam go dla zachowania w pamięci jednego z przemiłych kulinarnie, rodzinnych wieczorów. Zazwyczaj nie fotografuję, kiedy stół zastawiony, a rodzina czeka, zwłaszcza z tym wymownym spojrzeniem i sztućcami w dłoniach. Czy możemy już jeść? - kto z Was to zna?
Zapraszam Was na szybkie w przygotowaniu, niezwykle smaczne danie rodem z Francji. Co do niego podać? Oczywiście białe wino. I chrupiącą bagietkę. Z duszenia małży powstaje niesamowicie aromatyczny sos :-)
Małże duszone w białym winie
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotowanie małży zaczynamy od selekcji i dokładnego ich oczyszczenia. Zobaczcie, jak zrobić to prawidłowo -> Jak oczyścić i przygotować małże?
Szalotki siekamy bardzo drobno. masło topimy w rondlu, dodajemy szalotki, przyprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Dusimy chwilę, aż szalotki zmiękną. Wlewamy wino.
Oczyszczone małże wkładamy do rondla, mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie muszle, przykrywamy i dusimy około 5 minut lub do czasu, aż wszystkie muszle otworzą się. Podajemy od razu po przyrządzeniu posypane natką pietruszki.
Komentarze
Bardzo fotogeniczne te twoje małże.
Szkoda, że w miesiacach na "r" ich u nas nie ma ;))
Dodaj nowy komentarz