Szukaj

Halibut z czereśniami i młodym burakiem

Kiedy mamy luźniejszy dzień, jest on często pod znakiem Dobre Jedzenie i Wino. Tournée po mieście w poszukiwaniu Tych Najlepszych Smaków zawsze okraszone jest nadzieją pełnego dopieszczenia. Ale to nie zawsze sprawdza się niestety i chyba pora na stworzenie żelaznej listy ulubionych miejsc. Więc, jeśli nie jedzenie na mieście, to gotowanie w domu. Najlepiej kilku rożnych, nieskomplikowanych potraw. I tak, razem z Dorszem z bobem, rzodkiewką i sosem z sałaty powstał ostatnio Halibut na czereśniach i młodym buraku.

Użyliśmy dzwonków halibuta. Obsmażone na oliwie zachowały delikatność, a dodatek masła pod koniec smażenia dodał delikatnej nuty maślanego smaku. Czereśnie w duecie z buraczaną kostką wyglądają fantastycznie. W zasadzie mogą stanowić postument dla każdej ryby o białym mięsie.  Halibuta na czereśniach zjedliśmy skropionego sokiem z cytryny. A jeżeli macie ochotę na szerszą paletę smaku, to podajcie to danie z sosem na bazie nasion kopru włoskiego. Nuta anyżku świetnie wpasuje się delikatne trio rybno-czereśniowo-buraczane.


Polecam też więcej przepisów na: Ryby
Inne propozycje, w których wykorzystałam: halibuta, czereśnie, buraki




Halibut z czereśniami i młodym burakiem

Składniki na 2 porcje:

  • 2 dzwonki halibuta
  • 100 g czereśni
  • 1 młody burak
  • oliwa extra vergine i masło do smażenia
  • pieprz biały
  • sól
  • do dekoracji: małe liście botwiny
  • cytryna do skropienia

Przygotowanie:

Buraka pieczemy w folii do miękkości. Obieramy i kroimy w kostkę.

Czereśnie pozbawiamy ogonków, przecinamy na pół i wyjmujemy pestki.

Dzwonki halibuta przyprawiamy i delikatnie obsmażamy na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy odrobinę masła. (W razie potrzeby kilka minut dopiekamy w piekarniku, w temperaturze 180 stopni. Pod naciskiem palca ryba powinna pozostać sprężysta, nie wysuszona).

Rybę zdejmujemy z patelni i zachowujemy w cieple. Do patelni wkładamy czereśnie i kostkę buraka,  podgrzewamy i wykładamy na talerze. Układamy dzwonki halibuta i dekorujemy drobnymi liśćmi botwiny.

Skrapiamy sokiem z cytryny i/lub podajemy z sosem na bazie nasion z kopru włoskiego.

Składnik główny: 
halibut
Składnik główny: 
czereśnie
Składnik główny: 
buraki
Składnik główny: 
botwina
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

jerzy (niezweryfikowany)

Bardzo interesujący przepis

26 grudnia 2012 - 20:35
Katarzynka/ onionchoco (niezweryfikowany)

Takie lekkie obiady to teraz jedyny sposób na przetrwanie upałów. Pięknie wygląda, a duet burak, czereśnie na pewno wypróbuję. Serdecznie pozdrawiam.
PSss.. widzę, że buraczki cały czas się Wam nie przejadły ;)

02 lipca 2012 - 13:04
Renata Targosz

Jesteśmy wytrwali w tym, co lubimy ;-))

02 lipca 2012 - 13:20
Evitaa (niezweryfikowany)

Niesamowite dodatki :)

30 czerwca 2012 - 13:54

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania