Kwintesencja smaku doskonałego. Delikatne ciasto francuskie polane gęstym, bursztynowym sosem karmelowym, świeże maliny napełnione aromatycznym kremem balsamicznym, migdałowe płatki i szczypta cytrynowych wiórków. Całość, w towarzystwie puszystej, bitej śmietany lub kremu z mascarpone dostarczy Wam wysublimowanych doznań smakowych.
Maliny użyte do tego deseru powinny być jednakowej wielkości. Cała "konstrukcja" jest stabilna dzięki obecności sosu karmelowego, który przytwierdza maliny do ciasta francuskiego i podczas krojenia ciastko nie rozpadnie się.
Krem balsamiczny możecie kupić gotowy, albo przygotować sami. My próbowaliśmy deser z kremem balsamicznym o smaku cytrusowym i morelowym, możecie spróbować również z czekoladowym, figowym lub o smaku owoców leśnych. Przygotowanie własnego kremu balsamicznego nie jest trudne - wystarczy redukować w rondelku ocet balsamiczny z dodatkiem ulubionego dodatku, np. skórki z cytryny - tak długo, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
Polecam też więcej przepisów na: Desery
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: maliny, karmel, ciasto francuskie
Karmelowe ciastko francuskie z malinami i kremem balsamicznym
Składniki:
1 płatek mrożonego ciasta francuskiego (80 g)
300 g świeżych malin
80 g cukru kryształu
1/2 laski wanilii
50 ml śmietany 30%
garść płatków migdałowych
50 ml kremu balsamicznego o ulubionym smaku
skórka z 1/2 cytryny
200 g bardzo zimnej śmietany 36% + 1 łyżeczka cukru pudru + szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mrożone ciasto rozmrozić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia oraz prostokątną blaszką, aby zachowało idealnie płaski kształt. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut. Zdjąć papier, ostudzić.
Przygotować sos karmelowy: Na patelnię wsypać cukier, dodać odrobinę wody oraz przeciętą wzdłuż wanilię. Gotować do momentu aż zbrązowieje. Wlać śmietanę i gotować krótko - sprawdzić gęstość sosu wylewając odrobinę na pergamin - powinien być elastyczny i lekko ciągnący się.
Na ciasto francuskie wylać sos karmelowy, rozsmarować za pomocą szpatułki. Ułożyć maliny w równych rzędach tak, aby zwrócone były do góry otworami po szypułce. Do dziurek wlać po odrobinie kremu balsamicznego. Posypać płatkami migdałowymi oraz julienne ze skórki z cytryny (wcześniej wyszorowanej i sparzonej). Podawać z grubą warstwą ubitej śmietany kremówki lub kremu z mascarpone. Również z lodami.
Komentarze
O jejciuuu, gdzie ja trafiłam! Nie mogę się doczekać aż TO zrobię ;>
Chyba więcej tu nie przyjdę. Te kropelki balsamico w malinach są po prostu nieprzyzwoite :))
:-)) Dlatego porcje serwowane są pod śmietanową pierzynką ;-)
wygląda bajecznie! cudo.
Mniam! wygląda obłędnie! i ta pierzynka z bitej śmietany, wow!
jakby to wpadło w moje ręce to ja nie ręczę za siebie , chyba bym to zjadła do ostatniego okruszka ,ach :D
Dawno nie widizałam przepisu który by tak podziałał na moją wyobraźnie i kubki smakowe...jest pierwsza klasa....podbieram!:)
wow!!! wspaniale:)
Dodaj nowy komentarz