Zanim ilość przepisów, w których użyłam małże powiększy się, zapraszam Was na kilka porad dotyczących oczyszczania i przygotowywania tych owoców morza. Każdy przepis z małżami będzie tutaj odsyłać, aby ułatwić niektórym z Was prawidłową, wstępną obróbkę.
Po zakupie
Małże najlepiej przygotować i zjeść w dniu, w którym zostały zakupione, ewentualnie przechować na drugi dzień w lodówce. Należy je wówczas włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.
Selekcja
Przed przygotowaniem zakupionych, żywych małży należy dokładnie sprawdzić, czy są one świeże. jak rozpoznać świeżość małży? Oto kilka wskazówek:
Oczyszczanie
Myjąc małże pozbawiamy ich wszelakich zanieczyszczeń (np. glonów), które osiadły na skorupkach.
Obróbka cieplna
Małże możemy przygotować na wiele sposobów. Najczęstszym i najprostszym jest duszenie - z dodatkiem wina, siekanej szalotki, czosnku i świeżej natki pietruszki. Proces obróbki cieplnej małży nie trwa długo. W jej trakcie obserwujemy skorupki - kiedy zaczną się otwierać oznacza to, że małże są już gotowe. Nie przedłużamy duszenia małży, zatracą bowiem swój właściwy smak i nabiorą gumowatej struktury.
Ważne - po ugotowaniu sprawdzamy, czy wszystkie skorupki otworzyły się. Te, które pozostały zamknięte - wyrzucamy.
Jak jeść?
Jeżeli przebywamy w gronie najbliższych lub w restauracji typu brasserie, możemy jeść małże przy pomocy palców, używając jako szczypców otwartej, pustej skorupki. Pamiętajcie wówczas o serwetkach :-)
Bardziej oficjalne spotkania i przyjęcia wymagają odpowiedniego savoir-vivre, czyli użycia szczypców do przytrzymania skorupki i widelca do wyjmowania mięsa. W osobnej miseczce podaje się wówczas sos, w którym nabitego na widelec małża możemy zanurzyć.
Do małży, jak i do wszystkich pozostałych owoców morza podajemy białe wino.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz