Szukaj

Jak oczyścić i przygotować małże?

Zanim ilość przepisów, w których użyłam małże powiększy się, zapraszam Was na kilka porad dotyczących oczyszczania i przygotowywania tych owoców morza. Każdy przepis z małżami będzie tutaj odsyłać, aby ułatwić niektórym z Was prawidłową, wstępną obróbkę.

Po zakupie

Małże najlepiej przygotować i zjeść w dniu, w którym zostały zakupione, ewentualnie przechować na drugi dzień w lodówce. Należy je wówczas włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką.

Selekcja

Przed przygotowaniem zakupionych, żywych małży należy dokładnie sprawdzić, czy są one świeże. jak rozpoznać świeżość małży? Oto kilka wskazówek:

  • skorupki powinny być zamknięte
  • jeżeli są otwarte, stukamy nimi o blat. Te, które zamkną się są żywe, czyli świeże. Pozostałe wyrzucamy - ponieważ są martwe i mogą spowodować zatrucie.
  • małże, których skorupka jest pęknięta również wyrzucamy - prawdopodobnie są nieświeże, więc nie ryzykujmy

Oczyszczanie

Myjąc małże pozbawiamy ich wszelakich zanieczyszczeń (np. glonów), które osiadły na skorupkach.

  • małże myjemy pod bieżącą, letnią wodą, szorstką stroną myjki
  • zeskrobujemy wszystkie narośla ze skorupek
  • płuczemy pod bieżącą wodą, najlepiej na durszlaku, aby pozbyć się ewentualnego piasku i zanieczyszczeń pozostałych z oskrobywania

Obróbka cieplna

Małże możemy przygotować na wiele sposobów. Najczęstszym i najprostszym jest duszenie - z dodatkiem wina, siekanej szalotki, czosnku i świeżej natki pietruszki. Proces obróbki cieplnej małży nie trwa długo. W jej trakcie obserwujemy skorupki - kiedy zaczną się otwierać oznacza to, że małże są już gotowe. Nie przedłużamy duszenia małży, zatracą bowiem swój właściwy smak i nabiorą gumowatej struktury.
Ważne - po ugotowaniu sprawdzamy, czy wszystkie skorupki otworzyły się. Te, które pozostały zamknięte - wyrzucamy.

Jak jeść?

Jeżeli przebywamy w gronie najbliższych lub w restauracji typu brasserie, możemy jeść małże przy pomocy palców, używając jako szczypców otwartej, pustej skorupki. Pamiętajcie wówczas o serwetkach :-)

Bardziej oficjalne spotkania i przyjęcia wymagają odpowiedniego savoir-vivre, czyli użycia szczypców do przytrzymania skorupki i widelca do wyjmowania mięsa. W osobnej miseczce podaje się wówczas sos, w którym nabitego na widelec małża możemy zanurzyć.

Do małży, jak i do wszystkich pozostałych owoców morza podajemy białe wino.

Małże - jedzenie przy pomocy skorupek

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania