Dentex, a po grecku synagrida to ryba o zwartej strukturze mięsa, stąd doskonale nadaje się do zapiekania. W połączeniu z klasycznym, greckim ciastem filo i śródziemnomorskimi warzywami przeniesie nas w radosną krainę słońca, morza i oliwy.
Składniki:
3-4 szt. steku rybnego Emperor Synagrida
2 kalmary
150 g sera manouri
1 szt. papryki marynowanej
1 mały bakłażan
1 cukinia
2 pomidory
3 pomarańcze
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka bazylii
150-200 ml oliwy
ciasto filo
Przygotowanie warzyw i sera:
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie każde warzywo z osobna. Umieszczamy w naczyniu i schładzamy. Marynowaną paprykę kroimy w kostkę. Pomidora przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, wydrążamy środek, a powstałe cząstki kroimy w concase. Paprykę i pomidora dodajemy do bakłażana i cukini.
Ser manouri kroimy w kostkę, bazylię siekamy i dodajemy wraz z serem do warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą.
Przygotowanie ryby:
Mrożoną rybę rozmrażamy i oczyszczamy z kręgosłupa i skóry. Kroimy na małe kawałki, a następnie lekko obsmażamy na oliwie z oliwek.
Przygotowanie sosu:
Wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do rondelka i gotujemy dążąc do uzyskania syropu. Pod koniec dodajemy oliwę oraz gałązkę rozmarynu.
Ciasto filo rozmrażamy i wykładamy nim natłuszczone foremki. W środku umieszczamy farsz warzywno serowy, kawałki ryby, a następnie zamykamy całość ciastem filo. Umieszczamy w nagrzanym do temperatury 180C piekarnika i zapiekamy 10 minut.
W czasie zapiekania kroimy kalmara w cienkie paski i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy. Na talerz wylewamy emulsję pomarańczowo-rozmarynową, wykładamy podsmażone kalmary i nakładmy na środek upieczone ciastko z rybą i warzywami. Całość dekorujemy pomidorkami i świeżymi ziołami.
Komentarze
Dodaj nowy komentarz