Szukaj

Dentex w cieście filo na ragoût z kalmarów

Dentex, a po grecku synagrida to ryba o zwartej strukturze mięsa, stąd doskonale nadaje się do zapiekania. W połączeniu z klasycznym, greckim ciastem filo i śródziemnomorskimi warzywami przeniesie nas w radosną krainę słońca, morza i oliwy.

Składniki:

3-4 szt. steku rybnego Emperor Synagrida

2 kalmary
150 g sera manouri

1 szt. papryki marynowanej
1 mały bakłażan
1 cukinia
2 pomidory
3 pomarańcze
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka bazylii
150-200 ml oliwy
ciasto filo


Przygotowanie warzyw i sera:


Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę, obsmażamy na oliwie każde warzywo z osobna. Umieszczamy w naczyniu i schładzamy. Marynowaną paprykę kroimy w kostkę. Pomidora przelewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki,  wydrążamy środek, a powstałe cząstki kroimy w concase. Paprykę i pomidora dodajemy do bakłażana i cukini. 
Ser manouri kroimy w kostkę, bazylię siekamy i  dodajemy wraz z serem do warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą.

Przygotowanie ryby:


Mrożoną rybę rozmrażamy i oczyszczamy z kręgosłupa i skóry. Kroimy na małe kawałki, a następnie lekko obsmażamy na oliwie z oliwek.

Przygotowanie sosu:

Wyciskamy sok z pomarańczy, wlewamy do rondelka i gotujemy dążąc do uzyskania syropu. Pod koniec dodajemy oliwę oraz gałązkę rozmarynu.

Ciasto filo rozmrażamy i wykładamy nim natłuszczone foremki. W środku umieszczamy farsz warzywno serowy, kawałki ryby, a następnie zamykamy całość ciastem filo. Umieszczamy w nagrzanym do temperatury 180C piekarnika i zapiekamy 10 minut.
W czasie zapiekania kroimy kalmara w cienkie paski i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy. Na talerz wylewamy emulsję pomarańczowo-rozmarynową, wykładamy podsmażone kalmary i nakładmy na środek upieczone ciastko z rybą i warzywami. Całość dekorujemy pomidorkami i świeżymi ziołami.

Dentex w cieści filo

Składnik główny: 
ryba
Składnik główny: 
owoce morza
Składnik główny: 
kalmary
Składnik główny: 
papryka
Składnik główny: 
bakłażan
Składnik główny: 
cukinia
Składnik główny: 
pomarańcze
Składnik główny: 
pomidory
Składnik główny: 
ciasto filo
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania