Moi Drodzy, wpis jest w trakcie redagowania, ponieważ wkradł się jakiś błąd i uległ skasowaniu :-/
Przepis miałam na szczęście w kopiach :-)
Składniki:
500 g mąki
250 g masła
200 g śmietany
2 całe jajka
20 g drożdży /+odrobinę mleka/
300 g sera żółtego / ¾ do ciasta, reszta do posypania/
1 łyżeczka soli
żółtko do smarowania
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, masło posiekać nożem, dodać sól, śmietanę, jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto. Dodać 3/4 startego sera, zagnieść. Rozwałkować, złożyć w kopertę lub książkę /jak ciasto francuskie/. Czynnośćpowtórzyć 3 razy, co pół godziny, za każdym razem odkładając ciasto do lodówki.
Ostateczine wywałkować na grubość 1 – 1,5 cm, wykroić okręgi o średnicy 7 cm, posmarować, posypać serem. Piec w gorącym piekarniku. Do wyrośnięcia i zrumienienia.
Komentarze
Zrobiłam i mogę polecić :) tylko jedna uwaga - nie można rozwałkować ciasta zbyt cienko. Zdecydowanie im grubsze ciasto, tym smaczniejsze po upieczeniu. Z 1 i 1/2 porcji wyszło mi ok. 50 bułeczek, ale takich dość chudych :)
Pozdrawiam!
po prostu mniam, wyglądają cudownie :) postaram się je zrobić w najbliższym czasie :)
nie potrafię się na nie napatrzeć! megaapetyczne
pozdrawiam,
Paula
Ale apetyczne !
Przed świętami miałam okazję ich spróbować w Budapeszcie u znajomych i zakochałam się :) Zrobiłam je na Sylwestra - goście byli zachwyceni :) są przepyszne!
Dodaj nowy komentarz