Szukaj

Pogácsa

Moi Drodzy, wpis jest w trakcie redagowania, ponieważ wkradł się jakiś błąd i uległ skasowaniu :-/
Przepis miałam na szczęście w kopiach :-)

Składniki:

500 g mąki
250 g masła
200 g śmietany
2 całe jajka
20 g drożdży /+odrobinę mleka/
300 g sera żółtego / ¾ do ciasta, reszta do posypania/
1 łyżeczka soli
żółtko do smarowania

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, masło posiekać nożem, dodać sól, śmietanę, jajka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść ciasto. Dodać 3/4 startego sera, zagnieść. Rozwałkować, złożyć w kopertę lub książkę /jak ciasto francuskie/. Czynnośćpowtórzyć 3 razy, co pół godziny, za każdym razem odkładając ciasto do lodówki.
Ostateczine wywałkować na grubość 1 – 1,5 cm, wykroić okręgi o średnicy 7 cm, posmarować, posypać serem. Piec w gorącym piekarniku. Do wyrośnięcia i zrumienienia.

Składnik główny: 
ciasto drożdżowe
Składnik główny: 
ser
Składnik główny: 
ser żółty
Rodzaj dania: 
Śniadanie
Inne
Przekąska

Komentarze

Kasia (niezweryfikowany)

Zrobiłam i mogę polecić :) tylko jedna uwaga - nie można rozwałkować ciasta zbyt cienko. Zdecydowanie im grubsze ciasto, tym smaczniejsze po upieczeniu. Z 1 i 1/2 porcji wyszło mi ok. 50 bułeczek, ale takich dość chudych :)

Pozdrawiam!

28 grudnia 2012 - 13:54
ulla (niezweryfikowany)

po prostu mniam, wyglądają cudownie :) postaram się je zrobić w najbliższym czasie :)

06 listopada 2010 - 20:25
Paula (niezweryfikowany)

nie potrafię się na nie napatrzeć! megaapetyczne

pozdrawiam,
Paula

08 listopada 2010 - 14:53
Zyta (niezweryfikowany)

Ale apetyczne !

12 listopada 2010 - 19:53
Gość (niezweryfikowany)

Przed świętami miałam okazję ich spróbować w Budapeszcie u znajomych i zakochałam się :) Zrobiłam je na Sylwestra - goście byli zachwyceni :) są przepyszne!

08 stycznia 2011 - 16:48

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania