Aromatyczne, pachnące pomarańczą naleśniki z jabłkami. Nasączone pomarańczowo-karmelowym sosem. Deser prosty w wykonaniu, a jednocześnie wykwintny.
Polecamy też więcej przepisów na: Naleśniki, Desery,
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: jabłka, pomarańcze, karmel
Naleśniki z jabłkami i sosem pomarańczowo-karmelowym
na 10 naleśników o średnicy 28 cm
Składniki:
500 ml mleka
120 ml wody
4 jajka
240 g mąki
1/2 łyżeczki soli
60 g cukru pudru
60 ml likieru pomarańczowego
60 g roztopionego lub klarowanego masła
Sos pomarańczowo-karmelowy:
200 g cukru kryształu
300 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy obgotowana 3 razy pokrojona
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
2 pomarańcze
cukier puder do posypania
klarowane masło do smażenia
Przed przygotowaniem polecam:
Przygotowanie:
Naleśniki: jajka lekko ubić trzepaczką i połączyć z pozostałymi składnikami. Odstawić na pół godziny. Patelnię rozgrzać i posmarować pędzelkiem (odpornym na wysokie temperatury) zanurzonym w przygotowanym do smażenia maśle. Wlać ciasto w takiej ilości, aby powstał cienki naleśnik. Smażyć z obu stron.
Sos: skórkę pomarańczowa oczyścić z białych części i pokroić w julienne. Wrzucić na wrzątek - 3 razy zblanszować, za każdym razem zmieniając wodę i doprowadzając ją do wrzenia. Cukier wsypać do rondelka, rozpuścić, skarmelizować na brązowy kolor (uważać, aby nie przypalić) i zalać sokiem z pomarańczy. Gotować chwilę, do momentu widocznego gęstnienia (konsystencja lekkiego syropu). Dodać schłodzone masło oraz skórkę z pomarańczy. Składniki połączyć i zagotować. Odstawić.
Dwie pomarańcze przeznaczone do dekoracji obrać nożykiem w taki sposób, aby odsłonić miąższ bez błonek. Następnie wykrawać cząstki owocu spomiędzy błonek - w ten sposób uzyskujemy cząstki pomarańczy składające się wyłącznie z soczystego miąższu.
Nadzienie: jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na plastry. Patelnię rozgrzać, wlać kilka łyżek sosu pomarańczowo-karmelowego i wrzucić jabłka. Smażyć do momentu, aż zmiękną.
Naleśniki napełniać farszem jabłkowym i składać lub zawijać w rulon. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia lub na patelnię, podlać sosem, mocno podgrzać. Dekorować cząstkami pomarańczy, posypać cukrem pudrem i podawać gorące.
Naleśniki można również odgrzewać i mocniej podsmażyć - według upodobań.
Komentarze
Znajoma kucharka, pracująca w restauracji w Paryżu jako pomoc kuchenna, zrobiła mi naleśniki które
były chyba podobne składem do Waszych, nazywała je grand marnier. Pamietam, że były to bardzo zacne i bogate w wiele dobrych składników, między innymi w rewelacyjny likier Grand Marnier, naleśniki.
Ale, powtórzyłem wiernie z powyższej recepty, no i były.....................pyszne!!!
Osobiście nie używam wody do ciasta, no i to obieranie pomarańczy..............!
jedno z moich ulubionych dań na deser :)
To był hit dzisiejszego obiadu! dziękuję i pozdrawiam. A.
Przepyszne! I pięknie wyglądają :)))
Dodaj nowy komentarz