Szukaj

Makrela na macedonii z papryki i pomidora

Doskonała smakowo kompozycja soczystej makreli, czerwonej macedonii z papryki i pomidora oraz odświeżającego sosu tzatziki.

Składniki na 4 porcje:

2 świeże makrele lub 4 filety
2 papryki (czerwone, pomarańczowe lub żółte)
2 pomidory
1 świeży ogórek
skórka starta z 1 cytryny
oliwa
sól, pieprz
150 ml sosu tzatziki (wg tego przepisu)

Do dekoracji:
kilka listków mięty
sól morska gruboziarnista
ewentualnie czarny sezam


Przygotowanie:

Całe makrele wyfiletować.

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Paprykę upiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze około 200 stopni, obracając w międzyczasie.  Włożyć do foliowego woreczka, zapiąć szczelnie i odłożyć do momentu wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę o grubości około 5 mm. Wymieszać razem, przyprawić solą i pieprzem, doprawić 1 łyżką oliwy.

Ogórek obrać i pokroić wzdłuż na plastry. Obtoczyć w sosie tzatziki.

Makrelę smażyć z jednej strony (tej bez skóry) na odrobinie oliwy, około 3 minut. Ryba powinna być soczysta, miękka, a nie wysuszona. W razie potrzeby dopiec w piecu.

Na talerzach ułożyć kostkę pomidorowo-paprykową, a następnie makrelę. Obok zawinięte w rulon plastry ogórka obtoczonego w sosie tzatziki. Posypać startą skórką cytrynową i gruboziarnistą solą morską.

Składnik główny: 
makrela
Składnik główny: 
ogórek
Składnik główny: 
papryka
Składnik główny: 
pomidor
Rodzaj dania: 
Ryby i owoce morza

Komentarze

Gość

Świetna ryba, niestety w postaci nieuwędzonej mało u nas popularna i niedoceniona.

17 lutego 2011 - 18:16

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania