Doskonała smakowo kompozycja soczystej makreli, czerwonej macedonii z papryki i pomidora oraz odświeżającego sosu tzatziki.
Składniki na 4 porcje:
2 świeże makrele lub 4 filety
2 papryki (czerwone, pomarańczowe lub żółte)
2 pomidory
1 świeży ogórek
skórka starta z 1 cytryny
oliwa
sól, pieprz
150 ml sosu tzatziki (wg tego przepisu)
Do dekoracji:
kilka listków mięty
sól morska gruboziarnista
ewentualnie czarny sezam
Przygotowanie:
Całe makrele wyfiletować.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Paprykę upiec w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze około 200 stopni, obracając w międzyczasie. Włożyć do foliowego woreczka, zapiąć szczelnie i odłożyć do momentu wystygnięcia. Następnie obrać ze skórki. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę o grubości około 5 mm. Wymieszać razem, przyprawić solą i pieprzem, doprawić 1 łyżką oliwy.
Ogórek obrać i pokroić wzdłuż na plastry. Obtoczyć w sosie tzatziki.
Makrelę smażyć z jednej strony (tej bez skóry) na odrobinie oliwy, około 3 minut. Ryba powinna być soczysta, miękka, a nie wysuszona. W razie potrzeby dopiec w piecu.
Na talerzach ułożyć kostkę pomidorowo-paprykową, a następnie makrelę. Obok zawinięte w rulon plastry ogórka obtoczonego w sosie tzatziki. Posypać startą skórką cytrynową i gruboziarnistą solą morską.
Komentarze
Świetna ryba, niestety w postaci nieuwędzonej mało u nas popularna i niedoceniona.
Dodaj nowy komentarz