Tzatziki to lekki i orzeźwiający, grecki dip na bazie gęstego jogurtu. Tzatziki podajemy jako przystawkę z pieczywem (np. z chlebem pita), albo jako dodatek do mięs grillowanych i pieczonych.
Składniki:
250 g jogurtu greckiego
100 g obranego ogórka świeżego
2 średnie ząbki czosnku
1/2 łyżki posiekanych listków mięty
1 łyżka greckiej oliwy
sól
świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Odstawić, aby puścił wodę. Następnie delikatnie ocisnąć.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Listki mięty posiekać (np. metodą chiffonade).
3. Jogurt włożyć do miseczki, dodać ogórek, czosnek, miętę oraz oliwę. Składniki wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku.
4.Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Komentarze
Dziękuję za przepis, do tej pory sos wychodził mi za rzadki a z tego przepisu idealny. Podałam go do przekąsek na Sylwestra i goście byli zachwyceni. Pozdrawiam :)
Dodaj nowy komentarz