Szukaj

Tzatziki

Tzatziki to lekki i orzeźwiający, grecki dip na bazie gęstego jogurtu. Tzatziki podajemy jako przystawkę z pieczywem (np. z chlebem pita), albo jako dodatek do mięs grillowanych i pieczonych.

Składniki:

250 g jogurtu greckiego
100 g obranego ogórka świeżego
2 średnie ząbki czosnku
1/2 łyżki posiekanych listków mięty
1 łyżka greckiej oliwy
sól
świeża mięta do dekoracji

Tzatziki / ArtKulinaria

Przygotowanie:

1. Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Odstawić, aby puścił wodę. Następnie delikatnie ocisnąć.

2. Czosnek przecisnąć przez praskę. Listki mięty posiekać (np. metodą chiffonade).

3. Jogurt włożyć do miseczki, dodać ogórek, czosnek, miętę oraz oliwę. Składniki wymieszać i ewentualnie dosolić do smaku.

4.Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Składnik główny: 
jogurt
Składnik główny: 
czosnek
Składnik główny: 
ogórek
Składnik główny: 
mięta
Rodzaj dania: 
Inne
Przekąska

Komentarze

Katies (niezweryfikowany)

Dziękuję za przepis, do tej pory sos wychodził mi za rzadki a z tego przepisu idealny. Podałam go do przekąsek na Sylwestra i goście byli zachwyceni. Pozdrawiam :)

01 stycznia 2013 - 14:46

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania