Szukaj

Chiffonade - technika krojenia zielonych warzyw liściastych

Chiffonade jest techniką krojenia zielonych warzyw liściastych, np. szpinaku oraz niektórych ziół, np. bazylii, szałwii itp. Polega ona na bardzo ciasnym zwinięci liści w rulon, a następnie - przy użyciu bardzo ostrego noża - na pokrojeniu listków w cienkie wstążki.

Technika chiffonade została zaprezentowana na przykładzie listków bazylii. Zaczynamy od przygotowania i przebrania liści, wybieramy o zbliżonym rozmiarze i - w przypadku ziół - jak największe.




Liście układamy równo jeden na drugim, w ilości 8-10, a następnie zwijamy od dłuższej strony na ciasny rulon.



Krojąc ostrym nożem w poprzek walca otrzymujemy drobne, zielone wstążki.



Oto końcowy efekt.

Komentarze

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania