Plastry soczystego mięsa z jesiennymi warzywami i smażonymi jabłkami.
Składniki na 3 osoby:
3 piersi z kaczki
50 g obranej marchwii
50 g obranego selera
50 g obranej pietruszki
60 g obranego ziemniaka
40 g pora
2 jabłka
50 g winogron białych
1 łyżka rodzynek
150 ml oliwy
100 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kminku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Piersi kaczki zamarynować w oliwie z kminkiem. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowaniem dania.
Obrane warzywa pokroić w równą kostkę. Por pokroić w płatki lub paseczki. Warzywa obgotować przez 3 minuty we wrzątku, por chwilę blanszować. Wszystkie wymieszać i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki.
Na patelni smażyć kaczkę z obu stron, zaczynając od strony ze skórą, aby tłuszcz wytopił się. W trakcie smażenia polewać wytopionym tłuszczem. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę można dopiec w piecu. Na drugiej patelni podgrzewać pokrojone w kostkę i zblanszowane warzywa z dodatkiem winogron. Przyprawić solą i pieprzem. Na trzeciej patelni usmażyć jabłka: wlać sklarowane masło, dodać cukier, a następnie jabłka i winogrona.
Po usmażeniu kaczki odstawić mięso na chwilę, aby odpoczęło, następnie pokroić w plastry. Na talerz wyłożyc warzywa, plastry mięsa i smażone jabłka z rodzynkami. Polać sosem ze smażenia kaczki.
Komentarze
To danie bardzo wszystkim smakowało. Mięso wyszło różowe w środku, idealne w smaku, ale najfajniejsze były warzywa, które po zblanszowaniu zachowały swoją chrupkość. Wszysko to w naturalnych, nieprzekombinowanych smakach. Świetne danie:-) A na deser była tarta orzechowa - to dopiero jest mistrzostwo świata! Dziękuję i pozdrawiam
Cieszę się, że Wam smakowało i również pozdrawiam :-)
PS. Tak, tarta orzechowa jest JEDYNA w swoim rodzaju ! ;-)
Teraz pozostaje mi już tylko zabrać się do tej przyjemnej pracy:-) Czyli w sobotę u mnie na stole będzie kaczka! dziękuję za odpowiedź
Dzień dobry:-) Ten przepis bardzo mnie kusi, wygląda apetycznie. Brakuje mi tylko informacji jak długo nalezy smażyć pierś z kaczki? Pozdrawiam
Gosiu, wszystko zależy od wielkości kaczej piersi oraz od stopnia wysmażenia, jaki lubisz. Smażenie po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu da efekt kaczki średnio wysmażonej - możesz to też sprawdzić naciskając kaczkę palcem, mięso powinno być sprężyste. Jeżeli lubisz dobrze wysmażoną kaczkę, możesz ją dopiec w piekarniku przez 5 minut w temp. 180 stopni. Po smażeniu/dopiekaniu mięso powinno odpocząć około 5 minut.
Dodaj nowy komentarz