Szukaj

Pierś z kaczki z jesiennymi warzywami i jabłkiem

Plastry soczystego mięsa z jesiennymi warzywami i smażonymi jabłkami.

Składniki na 3 osoby:

3 piersi z kaczki
50 g obranej marchwii
50 g obranego selera
50 g obranej pietruszki
60 g obranego ziemniaka
40 g pora
2 jabłka
50 g winogron białych
1 łyżka rodzynek
150 ml oliwy
100 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżka kminku
sól
pieprz

Przygotowanie:

Piersi kaczki zamarynować w oliwie z kminkiem. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowaniem dania.

Obrane warzywa pokroić w równą kostkę. Por pokroić w płatki lub paseczki. Warzywa obgotować przez 3 minuty we wrzątku, por chwilę blanszować. Wszystkie wymieszać i odłożyć. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki.

Na patelni smażyć kaczkę z obu stron, zaczynając od strony ze skórą, aby tłuszcz wytopił się. W trakcie smażenia polewać wytopionym tłuszczem. Przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę można dopiec w piecu. Na drugiej patelni podgrzewać pokrojone w kostkę i zblanszowane warzywa z dodatkiem winogron. Przyprawić solą i pieprzem. Na trzeciej patelni usmażyć jabłka: wlać sklarowane masło, dodać cukier, a następnie jabłka i winogrona.

Po usmażeniu kaczki odstawić mięso na chwilę, aby odpoczęło, następnie pokroić w plastry. Na talerz wyłożyc warzywa, plastry mięsa i smażone jabłka z rodzynkami. Polać sosem ze smażenia kaczki.

Składnik główny: 
kaczka
Składnik główny: 
filet
Składnik główny: 
jabłka
Składnik główny: 
warzywa
Rodzaj dania: 
Mięsa

Komentarze

Gosia (niezweryfikowany)

To danie bardzo wszystkim smakowało. Mięso wyszło różowe w środku, idealne w smaku, ale najfajniejsze były warzywa, które po zblanszowaniu zachowały swoją chrupkość. Wszysko to w naturalnych, nieprzekombinowanych smakach. Świetne danie:-) A na deser była tarta orzechowa - to dopiero jest mistrzostwo świata! Dziękuję i pozdrawiam

22 października 2011 - 19:12
Renata Targosz

Cieszę się, że Wam smakowało i również pozdrawiam :-)

PS. Tak, tarta orzechowa jest JEDYNA w swoim rodzaju ! ;-)

22 października 2011 - 19:33
Gosia (niezweryfikowany)

Teraz pozostaje mi już tylko zabrać się do tej przyjemnej pracy:-) Czyli w sobotę u mnie na stole będzie kaczka! dziękuję za odpowiedź

20 października 2011 - 10:47
Gosia (niezweryfikowany)

Dzień dobry:-) Ten przepis bardzo mnie kusi, wygląda apetycznie. Brakuje mi tylko informacji jak długo nalezy smażyć pierś z kaczki? Pozdrawiam

20 października 2011 - 09:34
Renata Targosz

Gosiu, wszystko zależy od wielkości kaczej piersi oraz od stopnia wysmażenia, jaki lubisz. Smażenie po 5 minut z każdej strony na średnim ogniu da efekt kaczki średnio wysmażonej - możesz to też sprawdzić naciskając kaczkę palcem, mięso powinno być sprężyste. Jeżeli lubisz dobrze wysmażoną kaczkę, możesz ją dopiec w piekarniku przez 5 minut w temp. 180 stopni. Po smażeniu/dopiekaniu mięso powinno odpocząć około 5 minut.

20 października 2011 - 09:52

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania