Szukaj

Kurczak i winniczki z porami w śmietanie

Walory smakowe ślimaków docenia każdy, kto choć raz spróbował tego kojarzonego z kuchnią francuską przysmaku. Warto jednak wiedzieć, że w kuchni polskiej pojawiły się już na przełomie XVI/XVII wieku, sprowadzane z Włoch - kiedy to spożywano je głównie na sposób francuski.

Dostępne w sklepach winniczki są już poddane wstępnej obróbce, czyli wyczyszczone i ugotowane.
Nieodzownym dodatkiem do ślimaków jest czosnek, najczęściej w postaci masła czosnkowego z natką pietruszki. My czosnek zmiksowaliśmy z olejem na emulsję (możecie ząbki czosnku rozetrzeć z masłem bardzo dokładnie na gładką masę) - ilość takiej emulsji czosnkowej dodajcie według upodobań smakowych.


Polecamy też więcej przepisów na: Mięsa, Przekąski
Nasze inne propozycje, w których wykorzystaliśmy: winniczki, kurczaka, por



Kurczak i winniczki z porami w śmietanie

Kurczak i winniczki z porami w śmietanie
na 2 porcje

Składniki:

12 ślimaków winniczków bez skorupy (gotowanych, zamrożonych)
6 skrzydełek kurczaka
500 ml bulionu lub rosołu
50 g pora
2 ząbki czosnku
50 ml oleju
150 ml śmietany 30%
1 łyżka klarowanego masła
sól
pieprz biały
1/4 czerwonej cebuli
szczypiorek


Przed przygotowaniem polecam:


Przygotowanie:

Winniczki rozmrozić. Całe skrzydełka kurczaka z kostką oczyścić, opłukać, ugotować w bulionie przez około 10 minut tak, aby ich nie rozgotować. Wyjąć i ostudzić. Odciąć część barkową i końcówkę skrzydełka. W środkowej części, która pozostała naciąć boki i delikatnie wyjąć kostki.

Czosnek zmiksować z olejem na emulsję. Cebulę i szczypiorek bardzo drobno pokroić. Oczyszczony i umyty por pokroić w  kostkę, zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Dodać mięso ślimaków, śmietanę i emulsję czosnkową do smaku. Gotując zredukować sos, odstawić na bok. Dodać cebulę oraz szczypiorek.

Na klarowanym maśle usmażyć oczyszczone z kostek skrzydełka, przyprawić solą i pieprzem. Przed podaniem ślimaki w sosie podgrzać.

Na talerze wyłożyć duszonego w śmietanie pora, na niego po 3 kawałki kurczaka i po 6 ślimaków wokół - polać sosem śmietanowym.

Kurczak i winniczki z porami w śmietanie

Składnik główny: 
winniczki
Składnik główny: 
por
Składnik główny: 
śmietana
Składnik główny: 
kurczak
Rodzaj dania: 
Mięsa
Przekąska

Komentarze

wykrywacz smaku (niezweryfikowany)

ulala ależ wykwitnie :) Piękne zdjęcia, dziękujemy za dodanie!

28 września 2011 - 21:30
Caroline B. (niezweryfikowany)

Wygląda przepysznie. Wiem, że wiele osób krzywi się na samą myśl o ślimakach, ale ja je bardzo lubię, sama ostatnio robiłam ślimaki po burgundzku :)
Bardzo ładne ujęcia :)
Pozdrawiam i zapraszam :)
http://littlecookery.blogspot.com/
http://macarons-project.blogspot.com/

26 września 2011 - 14:51

Dodaj nowy komentarz

Zawartość pola nie będzie udostępniana publicznie.
  • Adresy internetowe są automatycznie zamieniane w odnośniki, które można kliknąć.
  • Dozwolone znaczniki HTML: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

Więcej informacji na temat formatowania